lördag, juli 31, 2010

Hammelman Grissini


Jag missade de första månaderna av Mellow Bakers och försöker komma ifatt, det skulle vara så häftigt att ha en bok som man faktiskt lagat allt från. Grissinin är en riktig höjdare, den har både olivolja och smör i degen vilket ger smak!

Potatis när den är som bäst


Nyss upptagen hemma hos mina föräldrar, det är bara dillen som saknas. Gjorde ett bekök på Limhamns fiskrökeri där jag köpte deras lax biffar men fetaost, kollade kvittot och insåg att 30 kronor styck kan jag nog göra ett försök själv för...
Köpte även spätta filé som jag fyllde med den lilla fantastiska burkan och panerade i ägg och ströbröd.

Lite gravlax följde med hem men den från bröllopet och den som jag gör själv är faktiskt bättre...

fredag, juli 30, 2010

Bröllopsmiddag

Jag har varit på bröllop och ätit och druckit gott i trevligt sällskap. Efter en massa veckor av solsken fick strandvigseln flyttas till uterummet pga av ösregn och kyla.

Buffé med bla rostbiff , jättegoda sallader, bla en med quinoa,en fantastisk gravlax och efteråt Oscar II tårta

Det var säkert bara 2 personer som reagerade över att allt var glutenfritt, dels jag som är yrkesskadad och bruden som kunde äta av allt.
Vilken allergi man än har så blir det alltid mycket bättre om man fokuserar på vad man kan äta istället för tvärt om!

söndag, juli 25, 2010

Magisk burk

Jag har aldrig gjort någon hemlighet av att jag gillar hamburgare eller en malen biff i gott bröd, snabbmatsvarianten har jag inte mycket till övers för , men jag gillar de färdiga hamburgare som man kan köpa i kyldisken i affären, ett gott bröd och

denna lilla ljuvliga burk från Abdos och min lycka är gjord, det är en liten hetta i grönsaksröran som annars har en mjuk tomat och auberginesmak och förutom till hamburgare

kan man lägga lite på små bitar av baguette eller bara äta direkt ur burken

lördag, juli 24, 2010

Inte succésallad


Inspirerad av senaste Elle a la carte gjorde jag en matlådesallad härom dagen. Ursprungligen skulle den bestå av sparris, rödbetor, rucola och hemstekt kött och en dressing bestående av 1 msk CF, 0,5 msk pepparrot på tub och 1 msk pressad citron. I och för sig så bytte jag ut köttet mot färdig rostbiff och rucolan mot spenat. Även om allt är saker jag egentligen tyckte om blev det inte bra... det som blev bra däremot var det rivna citronskalet som skulle strös över.
Jag köpte rödbetor på Abdos, 2 knippen för 10 kronor, senare på ICA kostar ett knippe 14,95 och dagen efter på Hemköp 19,95.
Annars njuter jag för fullt av jordgubbar...

fredag, juli 23, 2010

Bialys


Jag hade aldrig hört talas om detta bröd, men vad jag förstått så är det vanligast i NY. Brödet har precis som bageln ett tuggigt motstånd men är inte kokt och där bageln har ett hål har bialysen en fördjupning som skall vara fylld med hackad lök och ströbröd eller vallmofrö.
Namnet har det fått från Bialystok i Polen och att det kom till mig beror på att jag genom "Mellow bakers" håller på att baka mig igenom Hamelmans Bread.
Någon hade blandat bacon i fyllningen och när jag skulle göra mina bestämde jag mig för att dutta i lite pesto och hackade soltorkade tomater, men nästa gång skall det bli lök och vallmofrön.
Recepten i boken är både för bagerier i både pound och metric men för hembagaren endast i pounds, nu är detta inget problem för mig då jag har en liten våg där man ställer in detta genom trycket av en knapp.

Så här gör man 12 bialyser med amerikanska mått

1 lb ( 5 1/8 C ) vete special
13 oz (1 5/8 C ) vatten
2 tsk salt
lite jäst 1/8 pkt ( man bakar med torrjäst i boken och jag brukar bara ta lite färskjäst...)

Lägg alltsammans i en köksmaskin och blanda ihop det på låg växel ca 3 minuter, öka något och låt det gå 10 minuter.
Låt degen jäsa 2 timmar men efter 1 timme tar man och viker den, ta upp den på ett mjölat bakbord och tryck ut den, vik 2 eller 3 3-slag, lägg tillbaks den och fortsätt jäsningen.
Finhacka under tiden 1 gul lök och blanda med lite ströbröd eller vallmofrön, det skall enligt annan Mellow baker bli bättre om man fräser löken.
Dela degen i 12 delar och trilla runda bullar som får vila några minuter. Tryck sen ut bullarna så det blir ytterst lite deg i mitten, de skall nästan se ut som små pizzor. Lägg på plåt och klicka i fyllning.
Låt jäsa igen, enligt boken 1,5 timmar, men det var väldigt varmt i mitt kök och jag tyckte 40 minuter räckte!
Grädda i 250 grader, 8-10 minuter enligt boken, 17 minuter i min ugn. Sen skall de bara svalna...

söndag, juli 18, 2010

Karibisk kyckling


Jag brukar inte gilla recept som har någon slags anknytning till Karibien, alltså behöver jag inte åka dit...Dett är dock ett undantag, det är det tredje receptet från Elle a la Carte! Nu får jag köpa nästa nummer också!!!!
Det är marinaden jag har använt och marinerat kyckling i som säkert hade varit mycket bättre om den grillats.

3 röda chilifrukter, urkärnade och hackade
3 vitlöksklyftor, rivna
1 cm ingefära, riven
saft av 2 lime
6 repade timjanskvistar
1 näve hackad koriander, OK det blev persilja
1 tsk kanel
1 kmr malda nejlikor
1 krm mald kryddpeppar
3 msk mörkt muskavadosocker
4 msk rapsolja eller annan neutral olja

Blanda samman allt detta, jag rekommenderar att du river och hackar, stavmixer är inget bra alternativ här ( gissa hur jag vet )
Låt kött marinera, salta vid tillagningen, jag stekte mina kycklingbitar i ugnen, tror inte panna är så bra med tanke på kryddor och socker
Serverat med buljongkokt bulghur och grönt

lördag, juli 17, 2010

Köksporr

Jag får aldrig nog av dessa bilder

lördag, juli 10, 2010

Pasta al limone


Mera Elle a la carte. Jag är inte mycket för att ha grädde i maten, jag har inget emot vispad grädde till en efterrätt eller en fromage eller chokladmousse för att inte tala om hemgjord glass.
Tillagningen av detta recept är väldigt enkelt, man blandar alltsammans och så vispar man det tjockt och häller över kokt pasta, skall räcka till 800 g. Egentligen är receptet tänkt till en buffé men jag åt det som det var, andra dagen hade jag sparris till men kyckling hade nog varit trevligt...

8 msk olivolja
3 ekologiska citroner, skal och saft
2 nävar färska örter ( basilika, oregano, persilja...)hackade
2 vitlöksklyftor, rivna eller hackade
300 g riven parmesan ( OK jag tog 100 g )
svartpeppar
2 dl vispgrädde

Som sagt blanda alltsammans och häll det över nykokt pasta.
I övrigt är det väldigt varmt i Malmö, katten är utslagen mesta tiden

Själv har jag tränat på att inte fira födelsedag, men jag dricker mousserande vin, har ätit en sallad med en fantastisk hasselnötsolja som mina föräldrar köpte på senaste Frankrikeresan någonstans i Jurabergen på platsen där den tillverkades.

tisdag, juli 06, 2010

Fisk a la Isabella


Isabella är en dansk trädgårdstidning som är så där lite lagom pornografist uppblandad med lite resor, prylar och annat lull.
Så här gjorde jag en portion, det skulle egentligen vara 0,5 msk kapris i men det fanns ingen, däremot fanns det 2 sardeller och det var en alldeles utmärkt ersättning

Fyllda fiskrullar med äpple och tomat

1 fiskfilé av valfri sort
2 skivor parmaskinka
0,5 dl blandade färska örter
1/4 citron, rivet skal bara
1 skiva rostbröd, kantskuret
1 tomat
0,5 äpple
2 sardeller
0,5 msk olivolja
lite salt och peppar

Hacka örterna fint
Lägg ut skinkskivorna och strö över hälften av örterna och hälften av det rivna citronskalet.
Lägg på fisken, salta och peppra lite, resten av örterna, citronskalet och brödet i smulor.
Rulla ihop till en rulle och lägg i en liten ugnsform. Skär äpplet och tomaterna grovt, blanda med finhackade sardellerna och lägg i formen
200 grader ca 15 - 20 minuter!

fredag, juli 02, 2010

Pasta med tonfisk, citron och dill


Ibland tycker jag att jag köper alldeles för mycket tidningar, det är Burda, sticktidningar, hemslöjden, utländska modemagasin och lite mattidningar. Jag lagar väldigt lite ur dessa tidningar.
Som jag berättade innan är jag med i en grupp på internet som bakar ur Hamelmans "Bread" och där många tidigare bakat sig igenom en annan brödbok.
Jag bestämde mig för att laga 3 ( tre ) recept från varje tidning och när jag plockade fram senaste Elle a la carte kunde jag raskt hitta 5 recept som jag kunde tänka mig.
Detta är först ut och finns under namnet "Snabbpasta"
Här kommer 2 personers varianten, men detta funkar jättebra att dela och katten blir jättelycklig när han får den andra halvan av tonfiskburken.
Det som är speciellt gott med detta är citronsmaken!

Snabbpasta 2 p
150 g linguine ( eller spaghetti...)
1 burk tonfisk
1/2 tunt skivad rödlök
1 citron, rivet skal och saft
1 msk hackad dill ( överdosera gärna )
2 msk olivolja

Koka pastan al dente, blanda samman resten av ingredienserna och rör ner dem i den avrunna pastan och låt allt bli varmt
Jag skall ta ett liknande tag med mina kokböcker.

torsdag, juli 01, 2010

Pressad situation

Jag dricker inte mycket kaffe hemma, men jag gillar att fika ute. För några år sedan insåg jag hur mycket pengar jag lagt ner på iskaffe och räknade på en espressomaskin. Många koppar där...Testade min manuella espressomaskin men blev inte nöjd, då köpte jag espressopulver och det har jag använt sedan dess och shottat kaffe i mina Filippa K muggar som har vuxit fram under tiden.
Vid ett tillfälle köpte jag en presskanna på loppis för att inse att man måste kolla så att "gallret" var helt, jag köpte en till med helt "galler" och testade några gånger....sådär....

Pga av indragen sändning av espressopulvret blev situationen akut och efter att ha googlat och tjuvläst instruktionerna på Bodums presskannor på Cervera började jag inse hur man skulle göra!
Mitt kaffe som jag malt själv på ICA var dock för fint men efter ett besök på Lilla kafferosteriet dricker jag nu ett fantastiskt gott presskaffe från Indonesien.

Så här pressar jag kaffe:
2,5 dl vatten kokas upp
2 kaffemått grovmalet kaffe läggs i kannan
Slå över vattnet, rör ev om och låt det dra i 4 minuter
Pressa och plocka fram fina kaffekopparna, kaffe är aldrig så gott som i tunna porslinskoppar!