lördag, april 24, 2010

Franska bageriet


Jag jobbade natt mot idag och skall även göra så i natt och imorse på jobbet så fick jag den briljanta idéen att ta hemvägen förbi Franska bageriet som ligger på Henrik Smiths gatan ( nära konserthuset ) och köpte en brioche och en croissant. Jag hann precis upptäcka deras briocher innan de lade ner häromåret, Nu har sonen tagit över och öppnat upp igen, Croissanterna är bakeoff men vilket bake off!!! Säljs även obakade så man kan baka av dem hemma.
Man kan fika där också och de har öppet 6.30 till 14.00 har jag för mig och det enda jag egentligen har att invända är att skall jag bli kallad "madame" så skall det vara med fransk brytning...

torsdag, april 22, 2010

Kryddig rabarber


Sias nya glass kryddig rabarber kunde gärna fått vara både kryddigare och rabarberigare, men slinker lätt ner ändå.

Kokospanerad kolja med ingefärsnudlar

Jag har den senaste tiden ätit mat men inte måltider vilket innebär att diverse maträtter har lagats och ätits med vad som råkade finnas hemma, men nu skall det bli bättring. Vi börjar med en förrätt, det var extrapris på ostron när jag handlade igår

Jag åt dem med vitpeppar och citron som vanligt och hade alldeles glömt bort hur gott det är!

Sen köpte jag en bit kolja som jag tillagade enligt Sara genom att dubbelpanera bitar, först i dinkelmjöl, sedan ägg och till sist lika delar kokos och vetemjöl.
Ingen höjdare, har tidigare gjort liknande men med sesamfrön vilket var mycket godare.
Nudlarna däremot var en annan historia.
I princip kan man säga att man wokar de grönsaker man har och blandar tillsammans med en kula strimlad ingefära och en vitlöksklyfta, sen blandar man i 2 msk mango chutney och 2 msk soja ( receptet säger också 2 tsk sesamolja ) och nudlar och låter detta bli varmt.
Jag skulle rekommendera att man hottar upp det hela lite genom att ha en stark chutney eller tillsätter lite chili i någon form. Dessa nudlar smakar bra med kyckling också och säkert med en miljon andra saker. Rekommenderas även till matlåda!

söndag, april 18, 2010

The end

Komplett insnöad


Jag är helt insnöad på levain för tillfället. Brödet ovan heter Complet och är från Riddarbageriets brödbok där den bakas med vetesurdeg och jäst. Jag bytte ut det mot levain och det blev jättebra! Det enda man måste tänka på är att jästiderna blir längre. Här gjorde jag så att jag satte degen på morgonen, bakade ut den innan jag gick till jobbet vid ett tiden och lade det att jäsa i korgar och sen gräddade jag det när jag kom hem vid halv elva.

lördag, april 10, 2010

Jordnötsdressing

Jag har sjungit "Pink" s lov här länge nu och nu kom turen till jordnötsdressingen:

0,5 pressad/riven vitlöksklyfta
1 tsk färskpressad citron
3 msk råsocker
1 tsk salt
5-8 msk vatten
1 dl jordnötssmör
Skaka ihop alltsammans i en glasburk och tillsätt gärna en pressad lime vilket behövdes...
Efter första gången är jag helt övertygad; Ceasar dressing släng dig i väggen! efter tredje gången börjar jag ändra mig och det är konstiga att något som var så gott första gången nu åker ut med soporna . Det gör det tillsammans med Saras dinkelscones som varken är muffins eller scones utan något som jag slösat både aprikoser och ricotta på ( i brist på kesella) Hade jag inte bott i Malmö hade jag matat fåglarna med det..... sånt gör vi inte här!!

Mitt levainbak går framåt och jag har köpt ett fantstiskt fullkornsbröd på Anderssons Bakery i Köpenhamn ( mitt emot Centralen ) Jag är osäker hur Nimb är involverat i detta. Kaféet tar svenska dvs normala kreditkort ( vilket poängteras eftersom vi befinner oss i Danmark) men hoppa över Magrethe bakelsen om ni skall fika där...

Vad gäller fisken på översta bilden så är den nästan från Pink. Det är spätta som jag brett lite... wasabi på och lite strimlad salladslök, panerat och sen stekt...lite salt också!

måndag, april 05, 2010

Saras chokladbollar


Sara visar sig vara en hejare på chokladbollar också, lite vuxnare, lite chokladigare och kanske tom lite nyttigare, om man nu bryr sig om sånt när det handlar om godis


Saras chokladbollar ca 15 st
2,5 dl sportgryn
0,5 dl socker
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
50 g smör
2 msk starkt kaffe
ca 1 dl kokosflingor att rulla härligheten i

Gör som vanliga chokladbollar, jag kan inte tänka mig att det finns nån som inte vet. ett tips bara är att röra ut kakaon med sockret så det inte klumpar sig. Dessutom förespråkar Sara varmt kaffe, jag tog 2 tsk instant espressopulver och blandade med 2 msk hett vatten

fredag, april 02, 2010

Saras Energidrink

Det blev en till bok på bokrean; Saras kök. Jag hittade den inne på Coop Värnhem ( som verkligen inte är någon kul matupplevelse!) ganska naturligt eftersom det trots allt är "deras" Sara. Boken innehåller vardagsmat och några menyer för festligare tillfällen. Eftersom jag samtidigt köpte ett nät avocado fick det bli denna drink som första test av recepten:


Energidrink med tranbär och avocado 3 dricksglas

5 dl drickfärdig tranbärsdryck
1 avocado
125 g hallon, jag tog 200

Mixa alltsammans

Drick och njut!