söndag, mars 28, 2010

Ahlgrens bilar


Jag gillar verkligen Ahlgrens bilar; vanliga, surisar, vägmärken, däck och rosa rattarna som var enhöjdare ur flera synvinklar inte minst anspelningen på bröst...De chokladdoppade har jag inte smakat, och de svarta var en besvikelse...hade man kallat dem "svarttaxi" hade jag kunnat acceptera dem... Detta kort föreställer en limousin, finns som plockgodis och nu väntar jag bara på reservdelar till den, för vem vill ha en limousin med ihopplockat chassi...?

Pulvervåfflor


Kungsörnens pulver, vispad grädde och björnbärssylt

Mångsidig medelhavsgegga


Visst ser det geggigt ut, även utan den suddiga bilden. Geggan/röran är den från Buffé för kanske 3 nummer sen, den innehåller marinerade kronärtskockor, soltorkade tomater, basilika, matyoghurt, CF och säkert något mer som jag glömt ( hittar inte tidningen just nu) Efter att ha testat den på lax tänkte jag att det vore nog godare med lamm, det var det och eftersom jag gjorde extra mycket blev det lite pålägg också, då insåg jag vilken perfekt dip det skulle bli om man mixade den...
Det mörka i bakgrunden är parmachips som kanske var lite överflödiga i sammanhanget

lördag, mars 13, 2010

Franska för nybörjare

Voici un chef

Le levain

Un catastrofe

Baka med levain har inte varit min starka sida men skam den som ger sig. Jan Hedhs "Bröd" var en av mina reaböcker och nu skulle det testas igen så jag satte russinjäst och följde receptet enligt alla konstens regler och jag insåg egentligen att bröden inte jäst klart när jag satte in dem i ugnen, men eftersom jag skulle jobba och jag hade en liten slug baktanke att jäsningen kanske skulle sätta fart i ugnen. De jäste ingenting!
Nu började felsökningsprocessen. Russinjästen var det definitivt liv i, jag testade levainet som jag slet i små bitar och blandade med vattnet och de grövre mjölsorterna. Detta fick stå på en stol vid elementet över natten, tillsammans med chefen, och på morgonen var det definitivt liv i båda. Jag gjorde resten av degen och det hela slutade med detta fantastiska bröd, mitt första levainbröd som jag kunde skära en skiva av när jag kom hem efter nattskiftet i morse innan jag somnade nöjt.

onsdag, mars 10, 2010

Sardinskt flatbröd

Jag har ett sparat recept från vad jag tror kan vara ICA kuriren på sardinskt flatbröd som är baserat på phyllodeg. Det är anledningen till att jag får prestationsångest och tar i för kung och fosterland när jag kavlar för att få det riktigt tunt. På tal om kung och fosterland har det diskuterats på radion om en kompis till brudgummen som är journalist på radion kan bevaka bröllopet och jag tror att han till slut inte kunde detta. Jag måste vara blåögd men de kungliga bröllop jag tittat på har bevakningen gått ut på att tala om vem som visas i bild, hur den är släkt med någon som tittarna/lyssnarna kan tänkas veta vem det är och vilken färg klänningen har.

Jag kommer ihåg att när Andrew och Fergie gifte sig bakade jag knäckebröd samtidigt, så ett litet tips inför dagen D är att köpa hem mjöl och polenta och testa dessa bröd som kommer från "Pink"

Sardinska flatbröd 8 st stooora kakor

4 dl polenta
4 dl vete special
1,5 tsk salt
1 dl sesamfrön
3 dl ljummet vatten
mjöl till utbaket

Knåda samman ingredienserna till en deg, jag behövde ta i lite mer vetemjöl. Denna deg skall sedan delas i 8 bitar som kavlas ut till plåtstora sjok som gräddas i 225 grader ca 8- 10 minuter. Undersidan blir vackert gul av polentan och nu skall det dessutom införskaffas marsalavin så jag kan göra den kycklinglevermousse som den serveras med i boken

söndag, mars 07, 2010

"Rosa" ris


Jag är väldigt nöjd med årets inköp på bokrean, de böcker jag köpte var favoriter som jag lånat flera gånger och sniket väntat på att de skulle komma på rean.
Peter Normans "Pink" var en av böckerna och till det här receptet som heter Kokos och citronris i boken skriver han att om man skall göra bara ett recept ur boken så skall man göra detta. Det går jättebra att värma riset men då bör man pressa lite färsk citronsaft över det, sen blev det lite lamt med torsken till, funkade bättre med lax med fetaost och skulle tro att kyckling och lamm är höjdare. Jag använde mig av I love Ecos basmatiråris som jag är mycket förtjust i men som kräver lite längre kokning.

Citron och kokosris 2-3 portioner

1,5 dl basmatiris
4,5 dl vatten
lite salt

lite olja till stekning
50 g grovt hackade cashewnötter
1 msk röda linser
1 msk bruna senapsfrön
1 torkad chilifrukt, hackad, jag plockade bort kärnorna
0,5 tsk gurkmeja
1,5 msk färsk koriander, hackad
0,5 dl kokos
0,5 dl färskpressad citronsaft, 1 st

Skölj riset väl och koka det i vatten och salt på svag värme 10 minuter och låt det sen stå och svälla ytterligare 10 minuter.
Stek nötter, linser, senapsfrö och chili ca 1 minut i oljan, ha gärna ett lock till hands för annars har du senapsfrö i halva köket!
Fluffa riset med en gaffel och blanda ner övriga ingredienser och låt det bli varmt.

Jag köpte färsk koriander som jag egentligen inte tycker om och den här mängden var OK för mig vilket kanske betyder att man kan undvara den eller öka rejält om man gillar den