måndag, september 28, 2009

Gotländsk lammgryta goes to Marocko


Jag har delat ett lamm med mina föräldrar och min bror och dessutom fått fisk som min farbror fiskat. Tillsammans med en mängd kyckling är min frys tämligen full just nu.
Lammet hade vi beställt från Helena och Jonas på Lönhults gård som jag besökte på förra årets ekorunda. Jag har aldrig varit med om att packa helt lamm förut men mamma som är van lammköpare var mycket nöjd med fettmängden och styckningen ( och senare även med smaken! )
Jag hade en påse med vad vi packade som "kokkött" dvs det är lite ben och lite bitar med udda utseende som inte passade i de andra kategorierna. Perfekt för att göra en lammgryta. Jag började med ett recept på Gotländsk lammgryta men insåg på vägen att jag gärna ville äta den med couscous, bulghur eller ris så jag gav den en marockansk touch genom att krydda med Ras el Hanout. Det bästa med den här sortens grytor är att grönsakerna blir så goda när de koks i buljongen.

Lammgryta 5 matlådor

Okänd mängd lammkött
smör och olivolja att bryna i
1 fp shalottenlök, 250 gram
0,5 rotselleri i grova bitar
1 msk salt
3 lagerblad
3 msk Ras el Hanout
Vatten så det täcker

4 morötter
4 palsternackor
2 purjolökar
1 burk körsbärstomater
1 näve haricots verts
2 stora buketter blomkål
15 torkade aprikoser

Bryn köttet och tag upp det från pannan. Fräs löken och rotsellerin, lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten så det nästan täcker och kryddorna. Låt det sjuda 1 timme under lock.
Tillsätt morötter, palsternackor och purjo i stora bitar och tomaterna. Låt puttra ca 30 minuter och tillsätt sedan resten och låt det puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med mera salt och kryddor om det behövs.
Om man misstänker proteinbrist är det en typisk rätt där kikärtor kan tillföras

söndag, september 27, 2009

Om Tarzan själv får välja...


Djungelgurka från Bondens marknad

Well Preserved

Jag har alltid gillat det här med att sylta och safta och när jag fick tips på Eugenia Bone´s bok "Well Preserved" beställde jag ett ex på Adlibris. Boken handlar om att konservera små satser av säsongsråvaror och om att använda dem. Varje konserv har tre recept där de används och det handlar mest om mat. Förutom receptdelen tar hon upp olika sätt att konservera som vattenbad, tryckkokare mfl. Hon konseverar tonfisk i tryckkokaren! Hon blandar gärna alkohol i sina konserver, något som tilltalar mig, däremot tycker jag att recepten är för stora för mig men inspirerad kan man bli.

Aprikossylt på färska aprikoser med amaretto låter väl gott och efter an sväng i mitt kök och med tillsats av min favorit syltsockret kan man göra så här för att få 2 burkar, fast jag fick 5, de minsta innehåller 2 msk!!!
Denna lite lyxigare sylt skulle bli ännu godare med lite flisad mandel i men jag föreslår att man blandar i det när man skall använda den så inte mandeln härsknar.

Aprikos och amaretto sylt/marmelad 2 burkar

250 g torkade aprikoser
3 dl vatten
0,5 citron, pressad
0,5 pkt syltsocker, lågsockervarianten
2 msk amarettolikör

Klipp eller skär aprikoserna i små bitar och lägg dem med vattnet och pressade citronen i kylen så de får suga i sig vattnet ett par timmar.
Tillsätt sockret och koka några minuter, känn på aprikosernas konsistens och tillsätt ev mer vatten.
Blanda ner likören och låt det koka upp. Fyll på rengjorda glasburkar, ända upp och sätt på locket och skruva åt ordentligt.

Någonting som jag tänkt göra länge är marockanska citroner och nu blev det av. I boken använder hon sig av Meyer citroner som skall ha tunnare skal och vara saftigare, jag tog tunnskaliga citroner av okänd sort. Denna inläggning skall stå framme minst 2 veckor så just nu förgyller den mitt köksfönster


Saltade citroner

4 citroner, ev fler
3 msk grovt kvarnsalt

Skrubba citronerna, skär av fästet på 2 av dem och skär dem sedan i kvartar på längden. Tryck ner i en glasburk med salt emellan lagrena. Pressa de andra citronerna och häll i. Saften skall täcka klyftorna. Skaka om varannan dag. citronerna skalljäsa tills de blir mjuka så man kan dra isär dem. Enligt boken tar det 2 veckor för Meyer citroner och 3-4 för andra citroner.
Vi får vänta och se. I boken gör hon en risotto med dem som hon serverar med friterad mjukskalig krabba där jag kan tänka mig scampi istället. Dessutom finns det ett kycklingrecept som verkar gott också

torsdag, september 24, 2009

Polsk korv och höstlig balkong

Innan besökte jag ibland den polska affären på Skolgatan, nu när den är nerlagd fick jag styra stegen till den som ligger mitt emot ICA på Södra Förstadsgatan och som jag just nu inte kan komma ihåg namnet på, syftar på gatunamnet...
Trångt, trångt, mina rödbetsnudlar fanns och ett fantastiskt utbud av korvar, alla med polsk innehållsförteckning, men det är bara att fråga peronalen om man undrar.

Min balkong har fått lite höststyling med bla prydnadspumpor. Titta särskilt på mina fina röda chili!

måndag, september 21, 2009

Stekta Gröna Tomater


Ett litet tips för tomater som inte hinner mogna.
Skär tomaterna i skivor, jag tror att det funkar bäst med större tomater, vänd dem i majsmjöl och stek dem gyllene i neutral olja, salta och peppra.

Tomaternas syra balanserar den feta friteringen.
Gott till grillat kött!

söndag, september 13, 2009

Klinta

Jag har kört förbi Klinta flera gånger i tjänsten och aldrig anat vilken pärla som dolde sig där. Klinta ligger vid väg 23. Jag är lite osäker på var, därför är det jättebra att de har en egen blog där de berättar om vad som händer. Där kan du också se bättre bilder än mina som gör anläggningen betydligt bättre rättvisa.
Klinta var inte med på årets ekorunda men hade öppet och tyvärr hade vi fikat tidigare, tyvärr för kakorna såg fantastiska ut.
Man kan vandra i trädgårdarna, växthuset och sitta och fika lite överallt. I växthuset var delar av taket täckt med kiwi.





Jag och kompisen var som två barn som sprang omkring och ropade:
-Titta här!

Friterad blomkål med fetadip

Från Meze Maritime och syns på bilden i förra inlägget

Frityrsmet:
1 ägg
1 msk vetemjöl
0,5 tsk salt
svartpeppar från kvarnen

Vispa ihop alltsammans och doppa bitar av blomkål i.
Stek dem i tjockt med solrosolja i en gryta, vänd på dem emellanåt och låt dem rinna av på papper.

Feta och yoghurtdip

Så enkelt, jag fattar inte varför jag inte gjort det innan

50 g fetaost mosas med gaffel och blandas med 1,5 dl turkisk yoghurt och lite svartpeppar.
I boken skall det vara ett mynta dip till, men det var mörkt ute och jag insåg att jag skulle inte hitta myntan...

Nu vill jag göra lammfärspizzor, bläckfiskplättar, portlak i yoghurt, auberginer med tomat och yoghurt och lägga in fikon och sylta mandariner och........

Meze Maritime


Ibland kommer det kokböcker som är så mycket mer än en samling recept. Detta är en sån bok som gör mig lycklig.
Detta är en reseskildring i båt som berättar om turkisk mat och kultur på ett sånt sätt som fick mig att åka till affären direkt för att vilja laga några av recepten. Jag vill också semestra på en "gulet" i den turkiska arkipelagen!
Camilla Thulin har skrivit reseskildringen och Uluc Telmen har gjort recepten.
Min kvällsmat som blev väldigt sen bestod av Tomatbulghur, friterad blomkål, vitlöksslungad salicorn, en dip på mosad fetaost och turkisk youghurt, kombinerat med svarta oliver och smaklösa tomater

Salicorn har jag ätit för länge sen i nån wokad rätt. Den är kanske häftigast att äta rå då den är salt, kostar 230 kronor kilot, jag köpte ett hekto och det räcker till 2 personer. I min iver glömde jag att läsa hela receptet och missade detaljen att man skulle koka den i 10 minuter, vilket jag är helt övertygad om blev till rättens fördel. Detta passar utmärkt till fisk! Det kanske är därför som det är där man köper den...


Vitlöksslungad salicorn 2 portioner

100 g salicorn
lite olivolja
2 vitlöksklyftor
0,5 citron

Skär vitlöken i skivor och fräs dem i olivolja, tillsätt salicornen och fräs ytterligare så den blir lite mjuk, pressa över saften av citronen och låt allt bli varmt

söndag, september 06, 2009

Ekorunda; Vidablick

Det var dags för Ekorunda i helgen igen och vi besökte Vidablick som ligger utanför Hörby, där vi åt grillad majs, gick en tipsrunda och plockade vår egen majs

Vi fick två sorter att välja på och valde den minst söta sorten


Förutom majs har man andra grönsaker och sålde även jordgubbsplantor. Man har dessutom en presentaffär och ett café som är öppet året runt och skulle du känna ett extremt majssug klockan 2 på natten kan du åka hit, plocka åt dig lite majs i "affären" och lägga pengar i springan i bordet...de vill inte bli väckta vid den tiden på dygnet!!
Kvällsmaten blev givetvis kokta majskolvar med ett smör från Mossagårdsbladet eller nästan från Mossagårdsbladet i alla fall...

Parmesan och örtsmör

50 g smör
0,5 dl riven parmesanost
lite svartpeppar
lite salt också
provencalsk örtkrydda eller liknande, ca 1 tsk

Blanda samman och servera med majskolvarna som jag kokte i ca 10 minuter i saltat vatten

Denna bild har inget med deras jordgubbsplantor att göra, det är en tesil i silikon som jag föll för häromdagen.

Garnfärgning??

Nej det är inte garnfärgning, detta är snabbnudlar med "polsk smak" tom jag som inte kan många ord på polsk förstod detta. Det är förstås rödbetsbuljong och det är riktigt gott!

Förutom Aroniabärssaften som var en höjdare blev jag förälskad i Polska barstolar med ölreklam. Detta är ett exempel

Sländ dig i väggen Tolix och andra franska bistrostolar.
Jag hade långt gående planer på att sno en, skruva isär den och förvandla metalldelarna till något slags handtag på min resväska...

lördag, september 05, 2009

Chokladfavoriter


Visst är natrium livsnödvändigt och blåbär är ett av våra nyttigaste bär som innehåller en mängd antioxidanter!

tisdag, september 01, 2009

Svenska äpplen


Första svenska äpplet är uppätet, Discovery förstås och på lördag startar Bondens marknad på Drottningtorget. Förutom äpplen är jag sugen på Boels blå, tomater då mina inte fullt räcker till självhushåll och sen brukar det bli lite blandat av grönsaker.