tisdag, mars 31, 2009

Tira mi sù


När jag för länge sen började laga tira mi sù gillade jag det inte alls, sen blev jag bjuden på en version på en italiensk tillställning och föll som en sten. Jag fick aldrig receptet men jag fick veta hemligheten; kaffelikör, då fanns det en variant på systemet som hette gran café espresso. Till nöds duger Kahlúa.
När det begav sig var mascarpone inget som fanns i vanliga ostdisken och jag provade att frysa den vilket inte blev bra, grynigt. Nu testade jag att frysa den färdiga rätten och det funkade väldigt bra. Den skall nog inte vara tinad för länge bara för då blir kexen blaskiga vilket även händer om man inte fryser den och den får stå fär länge. Gör den på morgonen om den skall ätas på kvällen så blir det bra.
Jag har anpassat receptet så man tar en burk mascarpone och en fp av kexen, sen använder jag espressokaffe som jag gör på instant pulver.
Jag skulle säga att detta räcker till fyra personer, men sist var vi två som år och knappt en tredjedel som hamnade i frysen för senare konsumtion.
Innan brukade jag göra det i en ungsform ( vit IKEA i tvåpack, den rektangulära ( en avlång finns med i paketet) och då rymmer den dubbel sats. Den här gången bröt jag bitar av kexen och gjorde det i en glasskål vilket jag kommer att göra i fortsättningen för jag tycker rätten passar bättre i en glasskål.

Tira mi sú

12 tira mi sù kex
2,5 msk kaffelikör
0,5 dl espresso, kallt

1 fp mascarpone, 250 g
1,5 msk kaffelikör
3 msk florsocker
1 ägg

50 g mörk choklad

rör mascarpone, likör, florsocker och äggula slätt, vispa vitan till skum och vänd ner den.

Bryt hälften av kexen i bitar och lägg dem i en vacker skål, droppa över hälften av kaffe- likörblandningen och hälften av mascarcarponekrämen. upprepa med resten av ingredienserna och ställ in i kylen.
Vid serveringen finhackas chokladen och strös över

Sardellsmör


Jag lånade Paolo Robertos kokbok på bibblan och gillar den jättemycket. Jag lagade Penne arrabiata dock snålade jag med chilin. Han eller hans faster gör den genom att koka en tomatsås och göra ett sardellsmör och sen blanda det med pastan. Eftersom jag hade sardeller i kylen som jag kände behövde användas så gjorde jag hela satsen fast bara en del gick ner i min pastaportion.
Det här smöret är en höjdare på knäckebröd eller att bara smälta i varm pasta, detta förutsätter dock att du gillar sardeller.

Sardellsmör alla zia Maria

10 sardeller
50 g smör

Mosa ihop med gaffel

lördag, mars 21, 2009

Lördagskisse


Vem vill byta plats?

Öststatisk aubergine


Jag är nog inte rätt person att bedömma auberginerecept för jag har ännu inte stött på ett sätt att tillaga den på som jag inte gillat!
Första gången jag smakade det var det däremot ingen höjdare. Aubergine och zucchini var nytt i Sverige ( Vi pratar way back jag gick på högstadiet)Vi var på semester i Frankrike och det fanns gott om auberginer och courgetter och det var antagligen billigt. Vi köpte en av varje, skar varsin skiva smakade och konstaterade att det kunde vi klara oss utan.
Detta recept är väldigt annorlunda mot alla andra jag ätit och väldigt gott, speciellt dan efter. Så gör det i god tid. Kommer från Dominikas kokbok:

1 aubergine
0,5 blodgrape
massor med dill
olja till fritering/fräsning
salt och peppar

Skala och skär auberginen i pommes strimlor, salta, dra och skölj. Sen skall de friteras, jag brukar alltid steka dem i teflonpanna istället.
När de är färdigstekta saltar och pepprar du lite och pressar över den halva blodgrapen och massor med dill.

fredag, mars 20, 2009

Fredagskisse


Gissa varnågonstans det är värmeslingor i golvet i mitt kök?

Grekiska Julkakor


Till Café femman går man inte för den mysiga inredningens skull utan för att det är öppet dygnet runt, nästan i alla fall...De har gott kaffe och det är åtgång på det, dessutom kan man förutom ett delicatourval, lite bake off och mackor få hembakta kakor. Det kan vara muffins, cheesecake, rulltårta, gifflar fyllda med fetaost och innan jul låg det stora månformade kakor täckta med florsocker där en dag. Grekiska julkakor fick jag veta. Jenny har bakat dem fråga henne fick jag till svar när jag ville ha receptet. Jag vet fortfarande inte vem Jenny är, antagligen jobbar hon på dagen. Men i en bok som jag fick från Fontana i höstas som heter Maros kök hittade jag ett recept. Maro är fru Fontana och man kan säga att boken är en samlad utgåva av alla de receptfoldrar som delas ut i butikerna + lite till.
Mitt förhållande till grekisk mat är att gå till Plaka och beställa en grillspettallrik, sätta i mig mängder av fetaost på sommaren och ibland göra en moussaka. Jag lovar bättring här
Jag har testat lite saker i den men inte blivit riktigt klok på det. När det gäller bakrecepten ( jag har testat 2 st ) känns det som om hälften av beskrivningen är utlämnad. Synd!

Kakorna heter i alla fall Kourabiedes och skall enligt receptet formas till avlånga eller runda kakor, Jennys och kakorna i en annan kokbok som jag konsulterade kavlades ut tjockt och togs ut med stjärnor och månformade kakmått. kakorna skall vändas i florsocker, på bilden pudrade jag över det.
Förutom att kakora är jättegoda vinner degen första pris i tävlingen och godaste kakdegen.

Kourabiedes 20 grekiska storlekar eller 30 Karin size

250 g smör
1,5 dl florsocker
150 g mandel, mixad eller mald
1 äggula
0,5 msk konjak
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Rör socker och smör pösigt, rör ner mandel, äggula och konjak. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner även dessa. Degen känns lite lös för att vara kakdeg, provkaka är att rekommendera.
Jag tog och formade en 3 cm rulle som jag sen skar i cm tjocka skivor som jag gräddade i 175 grader nästan 30 minuter. Sen fick de kallna
När de kallnat stänkte jag apelsinblomsvatten över dem, det skall egentligen vara rosvatten men jag hade inte det hemma. Sen skall de vändas i florsocker. Här gjorde jag så att jag frös dem och vände dem i socker vartefter jag tog fram dem.

Eftersom jag inte har någon som helst anknytning till Grekland har jag inga problem med att äta dem i februari, mars eller för den delen September.

SMAK

Bong II recenserar SMAK i konsthallen i dagens Sydsvenska och hyllar deras salladsbord. Det är det som är lite problemet med SMAK att när de har salladsbord är priset OK men när jag kommer nästa gång kan det stå en skål med salladsblad istället. Maten har det aldrig varit något fel på.
Hmm undrar om jag skall ta en promenad och äta på Salt och Brygga idag. De har alltid ett fantastiskt salladsbord, mer fantastiskt än SMAKs de gånger jag lyckats pricka rätt där.

torsdag, mars 19, 2009

Entré

Malmö har fått ett nytt köpcenter! Tänk dig alla de vanliga kedjorna under ett och samma tak à la Amerikansk Mall. Det som gör en amerikansk mall lite tilltalande är att för mig som svensk så är affärerna "nya" men översatt till svenska blir det inte så kul. Det är annars stort och luftigt därinne, 3 våningar med en foodcourt och biograf högst upp. Det finns ett gym och en bowlinghall någonstans också.
Burger King fanns där, någon snabbasiat mm. Det fanns en mellanöstern restaurang som dessutom inte hade någon kö när jag var där, och hade det inte varit för man sjöng kareoke mitt emot hade jag velat testa, det såg gott ut, lite Café Ceder men med avlånga tallrikar. Dessutom fanns det någonting med BBQ som jag också blev intresserad av.
Nu hoppas jag att killarna på Lunch i Malmö går dit och testar maten så jag vet om jag behöver gå dit igen.
Det här är ett fantastisk lyft för Malmö för jag tror inte vi har något ställe som har Gina Tricot och Kjell och Co under samma tak.

Veteskorpor och semlor

Det här inslaget var planerat för fettisdagen men pga tekniska skäl utom min kontroll blev det inte så.

Att den ändå kommer beror på att förutom semmelbullarna kan man baka veteskorpor av samma deg. Du kommer ihåg veteskorpor, det var vad vi åt innan vi fastnade i biscottiträsket. Tack vare innehållet av bakpulver blir de extra luftiga. Jag är väldigt traditionell när det gäller semlor, det skall vara kardemumma i bullen, sen blandar jag ut mandelmassa med lite vatten oh någon droppe bittermandelolja, gröper ur lite, fyller, rejält med vispgrädde på.
När jag för många år sen började jobba i storhushåll bakades det massor av skorpor och som praktikant har jag bakat åtskilliga.


Semmelbullar 16 stycken eller skorpor okänt antal

25 g jäst
75 g smör
3 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 tsk mald kardemumma ur nyöppnad påse
1 ägg
1 l vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smula jästen, smält smöret, i med mjölken, värm till 37 grader, häll över, blanda ner socker, salt, kardemumma och ägg, blanda ut bakpulvret med mjölet och arbeta ihop en deg som släpper bunken men inte är för hård.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Baka ut 16 runda bullar eller rulla ut 2 längder, långa som plåten, eller gör som jag; 8 bullar och en längd.
Låt det jäsa igen till de blir dubbelt så stora
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader tills de får fin färg och är klara ca 15 minuter i min ugn.
Låt dem kallna på galler.
Till skorporna tar du sen och skär längderna mitt itu och sedan i 2 cm bitar. Lägg dem på en plåt och sätt in dem i 250 graders ugn och rosta dem tills de får fin färg, vänd dem någon gång under tiden. När du är nöjd med färgen sätter du ner temperaturen på 75 grader, och sätter luckan på glänt med hjälp av en träslev. Låt skorporna bli helt torra. Det trevliga är att det är bra att smaka om de är det. Stäng då av värmen och låt de stå inne tills ugnen kallnat.

De här skorporna passar utmärkt att förvara i en gammal plåtburk. Själv missade jag att köpa den gamla mazettiburken på loppis häromveckan, men jag bor ju i Malmö så det lär komma fler tåg...

onsdag, mars 18, 2009

Lunchtips ( och inte ) i Malmö

Som taxichaufför träffar man en mängd trevliga människor ibland i mer eller mindre nyktert tillstånd...
Mina mest udda körningar inkluderar Elvis (i Las Vegasfrisyr och med glittrig tomterock, envisades med att få visa leg när han skulle betala.) och fisksoppa.

Härom helgen körde jag ett par trevliga killar som under färden ( jag tror vi diskuterade mat...) berättade att de bloggade och hade en blogg som heter "Lunch i Malmö" adressen är lunchimalmo.blogspot.com. Kul skriven och som sporadisk uteätare känner man igen sig.

Under en annan körning diskuterade vi bla HippHipp och vänner till mina föräldrar har ett barnbarn som heter Tiffany Persson, vilket vi haft mycket roligt åt...Nu berättade min passagerare att de hade varit på väg till Malmö med barnen i bilen och när ena barnet får se skylten med Staffanstorp på utbrister han/hon:
-Titta! Staffanstorp finns på riktigt!

Summerbird

Jag såg redan i höstas att Summerbird hade öppnat en affär i Malmö men fattade inte riktigt var. En adress som Södra Förstadsgatan 4 kan skapa vissa problem ibland...Det är gamla Face Stockholm som ligger nästan nere vid kanalen på gågatan bredvid Village.

Jag var inne härom dagen och köpte dessa fantastiska chokladdoppade nötter med kaffesmak. Jag är osäker på om priset var 42 eller 47 kronor hektot, värda vartenda öre är de i alla fall

Summerbird är speciellt kända för sina gräddbullar, skumbollar, munkar eller vad man kallar dem beroende på var man bor.
Summerbirds variant har ett tjockt chokladtäcke, en platta av mandelmassa som är kanske 3 mm tjock. Den är ganska omöjlig att äta med sked och det är inget fel på någonting men det är bara för mycket! För mycket choklad och för mycket mandelmassa!

Pris 25 kronor styck, finns i 6 pack för 125 kronor och i en mindre variant i 12 pack eler var det 16 stycken... är dessutom osäker på priset...

måndag, mars 16, 2009

Fullkornscroissanter

Äntligen en fungerande dator igen! Tack till käre bror som jag skall baka mandelskorpor åt istället för de fruktansvärda varianterna han fick i födelsedagspresent tillsammans med en flaska Vin Santo. Jag föredrar att ge presenter som kan försvinna ner i magen...Jag tar gärna emot sådana presenter också...
Nog om detta! När jag är i Frankrike börjar jag alltid dagen med en Café Crème och en croissant. På en av de bloggar jag regelbundet läser ( not eating out in NY ) försökte Kathy baka fullkornscroissanter för ett tag sen men hade nog lite för mycket fullkornsmjöl och hade inte fattat det här med att man skall kavla in fett i
degen.

Jag var givetvis tvungen att prova. Inte för att jag tror att grahamsmjöl gör att detta blir nyttigare på något sätt utan för att Croissanter i Frankrike är en sak och hembakta en annan sak och jag gillar när det är lite grövre mjöl i bröd. Det funkade alldeles utmärkt.

Croissanter med grahamsjöl 8 st

0,25 pkt jäst
2,5 dl kall mjölk
3 msk smält smör
1 tsk salt
1 tsk socker
1,5 dl grahamsmjöl
4,5 dl vetemjöl special
100 - 150 g smör till kavlingen

Gör en vanlig deg på allt utom inkavlingssmöret och låt den jäsa till dubbel storlek.
Kavla ut degen till en 1 cm tjock triangel och hyvla ut smöret på ena halvan, spara lite kant. Vik ihop och kavla ut igen. vik igen och kavla ut, vik igen och kavla ut och eventuellt ytterligare en gång till eller gör det några gånger om du inte lyckades hålla räkningen. Skär degen i 8 långa trianglar och dra lite i dem när du rullar ihop dem till gifflar. Låt dem jäsa igen till dubbel storlek, pensla med ägg och grädda i 250 grader tills de fått fin färg. Jag rekommenderar att du har ett bakplåtspapper för det kommer att läcka ut fett under gräddningen ( De kanske är nyttiga ändå...) De kanske behöver 15 minuter i ugnen. Låt svalna på galler. Jag har en idé om att man skulle kunna frysa de utbakade gifflarna styckvis och sen ta fram och tina/jäsa och grädda varteftersom man blir sugen, lite hembakeoff typ