söndag, februari 15, 2009

Inga pengar - bara hjärta

Jag brukar skriva om vad som händer i Malmö och just nu är det hockey som händer. Redhawks, vilket är det lokala laget har drabbats av så dålig ekonomi att en lokal finansiär gick in och betalade decemberlönerna, januari fanns det inga pengar till löner och proffsen stack...stackars underbetalda dj....r. Vad händer? Jo man plockar in juniorerna och ungarna sopar mattan eller i alla fall isen med motståndarna och vinner match på match och man gör det stort. Folk vallfärdar till arenan och människor som normalt inte bryr sig om hockey pratat hockey och i den fullsatta arenan ropas det från läktarna; Inga pengar - bara hjärta!

Nästan-Dominikas-mamma-Tinas-polska-ostkaka


Sernik heter denna ostkaka på polska och den påminner on den tyska käsekuchen eller en italiensk variant med ricotta. Eftersom den görs på Kesella känns den dessutom inte så onyttig...
Orginalreceptet säger 2 msk vaniljsåspulver i fyllningen, jag har bytt ut det mot 2 tsk vaniljsocker, 2 msk socker och 1 tsk majzena. Dessutom säger orginalet att jag skall ha 2 dl russin vilket jag minskade till 1 dl. Jag måste dessutom tillföra 2 msk kallt vatten för att få ihop degen. Nästa gång skall jag dubbla fyllningen, då kommer det att se ut mer som i boken. Dessutom vill jag framföra att det är bäst att låta kakan stå i kylen över natten ( ja, jag vet att det blir svårt!) för den är bättre dag 2 och dag 3 och...


Sernik, polsk ostkaka

deg:
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 ägg
100 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
ev 2 msk kallt vatten om degen inte vill gå ihop

Fyllning:
2 burkar kesella 10 %
1 ägg
1 tsk majzena
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 0,5 citron
1 dl russin

Hacka samman ingredienserna till degen i en matberedare och kavla ut en rundel och klä en springform med det, jag använde en pajform vilket gick alldeles utmärkt och fick lite deg över. Skall du dubbla fyllningen ( JAAA! ) så behös en springform
Grädda i 200 grader 10 minuter
Blanda samman ingredienserna till fyllningen och häll i pajskalet, fortsätt sen att grädda, det tar troligen lite längre tid än 25 minuter om du dubblar receptet på fyllningen och det vill du!
Låt den nu kallna och helst stå över natten!
Nu funderar jag på när jag kan baka denna supergoda kaka nästa gång, brorsan fyller år om 2 veckor...men då får jag nog utesluta russinen....

onsdag, februari 11, 2009

Polsk blomkål


Mycket enklare än så här kan det inte bli. Från Östeuropas Kulinariska Hemligheter, Dagmar på "A Cat in the kitchen" har ett inlägg om det också

1 blomkålshuvud i bitar
50 g smör
1 dl ströbröd

Koka blomkålen i saltat vatten med en gnutta socker (enligt Dominika)
Slå av vattnet.
Fräs smör och ströbröd så det tar lite färg.
Blanda samman eller strö strösslet över

Nu funderar jag över vilka fler grönsaker detta passar till...

Varm Havtornsdrink


Jag har tidigare berättat om när jag plockade havtorn ( och var det fanns! )Jag frös ner den saft jag fick ut med hjälp av min råsaftscentrifug. Vid ett tillfälle har jag tagit fram den och rört ner en massa socker men inte tyckt att det blev speciellt bra. Den här drinken ( eller nästan i alla fall) fanns i AoM 20 nu i höstas. Orginalreceptet säger att man skall ta 300 g havtorn, tina och passera. Jag hade 1,5 dl saft i den förpackning jag tog fram och nästa år kommer all min havtornssaft att bli frusen i denna mängd och hädanefter är detta vad jag kommer att dricka när jag är förkyld!
Är det nån som vill hosta på mig?

Varm havtornsdrink, 6 dl
1,5 dl havtornssaft
3 apelsiner
0,5 dl honung
1 dl socker
1,5 krm vaniljpulver i en sån där liten ekologisk glasburk
4 stjärnanis
2 kanelstänger
1 dl vatten

Riv skalet av en apelsin (tvätta den givetvis innan) och pressa saften av alla tre, själv har jag upptäckt att juicepressen som följde med min matberedare och som jag tänkte slänga från början är riktigt bra.
Blanda allt i en kastrull och låt dra en timme, värm sen och drick i glas, går att dricka kallt också men är enligt mitt tycke bättre varmt. Plocka upp kryddorna om det blir dryck över som skall sparas

Äkta Vara

Jag har läst Äkta vara och blir lite besviken och funderar om det bara är jag som inte blir imponerad. Det är väldigt enkelt att räkna upp tillsatser och i allmänt ordalag fördöma dem, speciellt om de har ett E-nummer. Jag saknar ett djupare resonemang, det kanske är bättre om en vara har 8 tillsatser för att då kan man använda en mindre mängd, lite grann som att om man tar en tablett magnesyl och en ipren så lindrar de smärta bättre än om du tar 2 av respektive sort.
Det finns säkert exempel på produkter av svenskt ursprung som utomlands fått en annan innebörd typ vad cider och baguette fått här. Smorgardsbord har tex ett lite vidare begrepp i andra länder. Svensk choklad skiljer sig från choklad i andra länder och ibland är det kexchoklad man vill ha oberoende av vilken kakaohalt den har och om man får kalla det choklad i Frankrike.
När jag kommer till vattenkapitlet hade jag väntat mig ett litet inlägg det som det varit lite debatt kring på senaste tiden nämligen kolsyrepatronerna som fylls i Tyskland men kolsyremaskiner nämns inte alls och han slutar med att kranvatten är bäst...Nu är jag inte så där orolig för att kolsyrepatronerna fylls i Tyskland för sett ur ett Malmöperspektiv är Tyskland inte speciellt långt borta.
Att lista ekologiska produkter känns lite meningslöst i en bok, eftersom det hela tiden kommer nya produkter blir det inaktuellt innan bläcket har torkat, dessutom har jag nog lite mindre förväntningar på produkter av märket Eldorado hur väletablerat det än må vara.
Det är massa såna här småsaker som jag har invändningar mot och det känns som det gick lite väl fort att få fram en uppföljare. Jag vill påpeka att jag inte är för något ohämmat tillsatstillsättande i maten, men jag har kunskapen och ekonomin att kunna välja vad jag vill köpa och det är väl ändå för såna som mig som boken är skriven.
Är det någon som vill lyssna på honom tillsammans med Sanna Edin och känner för att punga ut 450 kronor så skall de snart föreläsa på Palladium här i Malmö, kanske imorgon??

söndag, februari 08, 2009

Choklad, choklad, choklad


Jag köpte en ask av COOPs rättvisemärkta choklad till jul och den är helt OK. Någon höjdare är den däremot inte, mitt vanliga klagomål på att kaffepraliner får gärna smaka kaffe etc.
Trots detta kan jag mycket väl tänka mig att köpa den igen, 75 kronor istället för en flaska vin när man går bort eller skall bjuda på något till kaffet efter maten är helt OK.
Ni som följt choklad debatten hos Lisa känner säkert igen resonemanget.
Min favoritchoklad annars är Black and Green Cherry, lite svår att få tag på. Igår köpte jag en sort som heter Divine på Emmaus Björkå. Jag har bara testat mjölkchoklad med kaffe och saknar just det...Kaffe i smaken, dessutom är det nåt annat med den som jag är lite tveksam till, den smakar lite konstigt flottigt på nåt vis...den mörka 70% chokladen har jag inte smakat ännu.
Sen måste jag ju bekänna att min mörka matlagningschoklad kostar 3,33 på Adbos eller gjorde för jag tror jag tog de sista kakorna för ett par veckor sedan.

fredag, februari 06, 2009

Singelkvinnans veckobak

Knäckebröd, grissini och focaccia av en och samma deg:

Inspirerad av en liten brochyr från COOP som jag tror fanns i butikerna förra hösten gjorde jag så här:

Sätt ugnen på 250 grader
Gör en deg på sedvanligt sätt antingen för hand eller med hjälp av maskin på

25 g jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk socker eller annat sött
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl rågsikt
1 liter vetemjöl special

Ta upp degen på bakbordet och dela den i hälften.
Lägg en halva i degbunken och låt den jäsa med handduk över.
Dela deghalvan som du har kvar i 2 delar.
Arbeta in 1 msk dillfrö i den ena och lägg den åt sidan.
Dela den andra fjärdedelen i 12 bitar och rulla ut långa stänger till grissinin, lägg på en plåt, handduk över och låt det jäsa.
Dela degbiten med dillfrö i i 2 bitar och kavla ut varje bit till plåtstorlek, kavla på grovt rågmjöl, först med vanlig kavel och sen med kruskavel. Skär eller sporra i bitar. Grädda på en gång ca 6-7 minuter beroende på ugn. Det blir alltså två plåtar med knäckebröd.
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Spraya grissinin med vatten och strö rejält med sesamfrö över. Grädda ca 20 - 25 minuter, kommer att få väldigt svag färg.
Ta nu upp degbiten som jäst i bunken och kavla ut den till 3/4 plåtstorlek och gör lite hål i den med fingrarna, pensla med olja och strö lite flingsalt över. Ställ att jäsa inder bakduk.
När grissinin är klar sätter du in focaccian och gräddar den ca 20 minuter.
Stäng av ugnen och lägg knäckebrödet och grissinin på en plåt, sätt in den i ugnen med ugnsluckan på glänt och låt det torka på eftervärmen.
Pronto!

torsdag, februari 05, 2009

Matsedelsplaneringsformulär

Långt ord men man kan ladda ner formuläret, vilket låter som något från skatteverket om man går till denna sida: http://www.futuregirl.com/craft_blog/downloads.aspx
Titta även på Alice´s blogg!
Tanken är att man i figurerna i första kolumnen skriver vad man skall äta, i andra vad man behöver köpa och i tredje saker typ lägg bönor i blöt dagen innan, ta fram köttfärs från frysen.
Hon har gjort det till sin sambo/man och anledningen till att det är 6 rader är att de äter ute en kväll i veckan.

tisdag, februari 03, 2009

Matsedelsplanering

Matplaneringen nuförtiden går till så att jag planerar 5 måltider. Använder ett litet tecknat formulär som jag laddat ner från en amerikansk site och länkat till tidigare, bara för att jag tycker det är fint, det funkar lika bra med ett vanligt papper
Jag försöker använda det som finns hemma i så stor utsträckning som möjligt och 2 saker skall vara färdiglagat och typ bara värma, en rätt skall vara soppa. Sen skriver jag ner det som skall kompletteras och handlar hem det. Det handlar inte om vanlig veckoplanering utan är mera ett sätt att se till att det finns riktig mat att äta eller laga hemma. Formuläret har 6 "dagar" och den sista använder jag för något extra tex om det är något som jag planerar att baka eller koka lite sylt etc. Det behöver inte handla om hela måltider heller utan kan vara en liten grönsaksrätt eller en drink som jag vill testa.
Låter präktigt och bra va??
Förra veckan tog jag fram köttfärs från frysen för jag hade tänkt laga Saras skomakarlåda med rotfruktskross och bacon som jag hittade i COOPs januaribrochyr. Nu var det lite råkallt just den dan och jag ville inte gå ut och handla så det blev köttbullar med detta morotsfräs


Morotsfräs med lime och rostade frön:
2 morötter och 2 salladslökar fräses i lite olja, krydda med timjan, salt och peppar och pressa över 0,5 lime. Toppa med rostade frön i detta fallet blandat med soltorkad tomat.



Rödbetssoppa stod också på pappret och denna gång mixade jag den och smaksatte med dadelbalsamvinäger, som jag köpt på Oil and Vinegar. Jag vet inte om det var mixningen eller vinägern som gjorde det, men det blev extra gott. Hade ett kokt ägg i kylen som fick hänga med.

Ibland finns det sådana här saker som man kan få i små paket och burkar när man hälsar på hos föräldrarna:


Ankbröst med apelsinsås

Sen är det vissa saker som man inte skriver på listor eller planeringar men som kommer med hem i alla fall:

Ekologiskt smågodis från Sjölunda gård. Tyvärr så är godis gott och detta är faktiskt godare än annat smågodis, 22 kronor för 150 gram tycker jag dessutom är rimligt

Banan och chokladskorpor


Jag har tidigare berätat om min förtjusning över förra AoM och reportaget Nystart.
Dessa skorpor kommer ochså därifrån, dock fick jag dubbelt så många och om jag har gjort fel skulle det innebära att mina rullar skulle varit 1,5 cm tjocka och så fel har jag inte på ögonmåttet...När jag smakade dem första gången, dvs när jag skar dem gillade jag dem inte för de är inte så söta som vanliga skorpor, men sen har de vuxit och nu är de slut...

Biscotti med mörk choklad och valnötter som de heter i tidningen, fast egentligen har tryckfelsnisse varit framme och gjort om valnötter till hasselnötter.
80 stycken som förhoppningsvis då bara innehåller 45 kcal/st

100 g valnötter, jag rostade mina, finhackade
50 g smör, smält och avsvalnat
1 banan, mogen!
50 g mörk choklad, grovt hackad
3 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl + lite till utbakning
2 tsk bakpulver
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker, jag tog 1 krm av ekologiskt ren malen vanilj
2 ägg
1,5 dl neutral olja

Blanda alla torra ingredienserna, mosa bananen och blanda med ägg, smör och olja, blanda alltsammans till en deg.
dela i 3 bitar och rulla ut 3 cm tjocka rullar och lägg dem på en plåt. Grädda i 225 grader ca 15 minuter, givetvis något längre i min ugn. Låt de svalna något och skär dem sen i sneda skivor. Sätt in dem i ugnen igen ca 10 minuter med sidorna upp, vänd dem efter halva tiden. Dämpa värmen till 75 grader, sätt en slev eller något som håller luckan på glänt och låt de stå inne 1 timme, stäng sen av ugnen och låt de stå inne på eftervärmen.