fredag, december 19, 2008

Skånsk senap

Hemgjord senap är gott, enkelt och kul att göra. Man behöver vare sig huckle, folkdräkt eller en brun lergodsskål med vit kristyrliknande bård på...däremot är en senapskula bra att ha. Här nere kan man hitta dem med jämna mellanrum på loppisarna, men jag tror att Skeppshult nytillverkar dem. Man kan komma undan med en mortel också men det krävs lite mer arbete då.
Så här gör man, blir ca 2,5 dl senap
1 påse bruna och en påse gula senapsfrön läggs i en stor skål med rundade bottenkanter (kulan skall komma åt)

Sätt dig på en stol och sätt skålen i knät. höj försiktigt ena benet så att kulan börjar röra sig, hjälp ev till med handen.

Fortsätt med detta så att fröna krossas under ett lätt knastrande ljud. Lyft upp kulan och skaka på skålen emellanåt

När du tycker att knastrandet avtagit tillsätt 1 dl vatten och fortsätt rulla kulan. Nu kan det hända att det börjar svida lite i ögonen.

Nu är det dags för smaksättning. Här är det tämligen fritt, titta på utbudet av senap i affärena och välj något. Jag gjorde en klassisk senap och tog
2 msk honung
0,75 msk vit vinäger
2 msk rapsolja
lite salt
Fortsätt att rulla kulan men skrapa sedan av den och rör runt enklast med en slickepott

Smaka av om du vill ha mer salt, sötma eller syra
Häll upp i en burk och låt den stå i kylen ett par dagar att mogna.

lördag, december 13, 2008

Fika på Kastrup


Detta är ett suddigt bildbevis på hur min eftermiddagsfika såg ut i torsdags. Jag har skrivit om kiosken i taxirännan innan och den här gången skulle jag ha kaffe, som det absolut inte är något fel på och ett smörrebröd med rostbiff på. Kun en? frågade killen med sammetsögonen bakom disken. Nej jag tar en med lax också...28 danska kronor att jämföras med en liten capuccino för 35 inne i terminalen.
Jag har dessutom hört lyriska beskrivningar om när man kan få baguetter med nystekt fisk i och hur det knastrar när man äter dessa...

onsdag, december 10, 2008

Karin och Sara lagar Lasagne


Jag plockade åt mig COOPs häfte "Smakfull December" när jag var och handlade häromdagen. I den hittade jag bland andra godbitar en lasagne som innehöll grönkål, något som jag tycker om och något som fanns i min kyl. Du som inte har det i din kyl rekommenderas en promenad till Möllevångstorget. Vid julgranen finns det ett stånd som förutom att de säljer just grönkål är ett levande exempel på vad man kan äta av närproducerade grönsaker. Jag skall ta med en kamera nästa gång jag tar vägen dit för er som inte bor i Malmö.
Jag föredrar att göra EN sås istället för 2, förutom att det går mindre disk kan man lättare få rätt smak på härligheten.
Så här blev min version av lasagnen:

Grönkålslasagne 4 portioner

2 röda lökar, grövt hackade
1 grön paprika på väg att bli gul, grovt hackad
olivolja att steka i
2 msk tomatpuré
10 soltorkade tomater, fint hackade
500 g nötfärs
1 msk smör att steka i
1 liter grovt hackad grönkål, ca 4 "grenar"
1 tsk kanel
1 krm kryddpeppar
svartpeppar från kvarnen
100 g grönmögelost, smulat
2 dl Creme Fraiche
6 dl mjölk
salt
9 lasagneplattor
ostkant att riva över

Fräs lök och paprika i olja och tillsätt tomatpurén och fräs med den. Rör ner de soltorkade tomaterna och ställ åt sidan.
Bryn nötfärsen i smöret, tillsätt grönkålen och låt den mjkna några minuter. Tillsätt kryddor, det stekta lök-paprika-tomathacket, grönmögelost, CF och mjölk. Låt det koka upp och smaka av med salt.
Varva i en form med lasagneplattor och riv ost över.
Grädda i 200 grader ca 30 minuter

Turkiska pepparkaksmuffins


Allt om Mat hade ett litet tema i förra numret om att baka trendigt eller traditionellt och jag föll för de trendiga pepparkakorna, men jag gillade inte att kavla dem och jag gillade inte heller tanken att gå och knapra på dem hela december och januari och kanske februari, det är kanske det som skiljer en trend från en klassiker. Dessutom blev jag inte nöjd med konsistensen.

Vad jag däremot gillade var kombon av turkisk peppar och cedroolja så jag valde att göra en muffins istället. Mycket bättre! Jag bakar mina muffins i vanliga bullformar, ( dessa i guld från Lagerhaus finns även i silver eller har i alla fall funnits...) som jag ställer i en muffinspanna för 12 formar så att de skall hålla formen.


Turkiska pepparkaksmuffins 12 stycken

5 dl vetemjöl
2 dl socker
1,5 msk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda
9 turkiska pepparkarameller, krossade i mortel till pulver
1 ägg
3 dl lättfil
1 dl neutral olja
1 tsk cedro olja

Blanda de torra ingredienserna inklusive turkiska pepparpulvret. Blanda de våta ingredienserna. Blanda alla ingredienser och klicka ut i formarna. Grädda i 200 grader i 25 minuter.

tisdag, december 02, 2008

Roquamole rocks!!


I buffé fanns det också ett recept på denna röra baserad på grönmögelost och avocado och eftersom jag fick två superfina avocados i min mossagårdslåda var det bara att köpa lite ost och inlagd jalapeno. Det är osten som är den dominerande smaken men konsistensen och hettan från chilin gör den tusen gånger bättre än den vanliga varianten jag brukar göra med gräddfil eller turkisk yoghurt. Chips är ingenting jag brukar köpa men jag gillar att dippa grönsaker och "hembakt" knäckebröd och i morse bredde jag röran på en skiva frukostknäcke. Jag kan tänka mig att en klick är jättegott på ägghalvor, fyllning i snittar eller varför inte i en smörgåstårta eller...
Själv kombinerade jag den med grönsaker och en grönkålspaj till gårdagens lunch


Roquamole
Jag gjorde halv sats, tänk på att den ändrar färg så gör den precis innan du skall äta

125 g grönmögelost
0,5 dl gräddfil ( turkisk yoghurt )
2 mogna avocados
0,5 dl hackad inlagd jalapeno ( jag köpte en skivad hot variant)
2 salladslökar ( blev lite finhackad gul istället )
lite paprikapulver

Börja med att mosa osten och gräddfilen med en gaffel och mosa sen ner avocadon. Hacka chilin och skiva salladslöken och blanda ner det tillsammans med lite paprikapulver.
Det går säkert bra att mixa detta men jag föredrar den lite knöliga konsistensen man får med en gaffel