tisdag, september 30, 2008

Massaman curry

Det finns en bild till detta inlägg men tro mig du vill inte se den! eller det syns i alla fall inte vad som finns på tallriken...

Jag lagar inte mycket thaimat hemma, inte för att jag inte tycker att det inte är gott utan det är så lätt att slinka in på en thairestaurang helst Green Mango och överlämna det till proffsen.
Jag beställer ofta Curry Massaman som innehåller potatis och kyckling och jag har ärligt talat ingen aning om vad massamancurry innehåller, jag köpte en burk i någon av butikerna på Möllan. Så här gjorde jag och vill på inga sätt påstå att detta är autentiskt:

Curry Massaman 2- 3 portioner

2 kycklingfiléer ca 300 g
4 mindre potatisar
2 dl grovt strimlad purjolök
1 morot
0,5 röd paprika
1 brk kokosmjölk, eller motsvarande mängd turkisk yoghurt
2 msk massaman curry pasta
2 msk fisksås
2 tsk socker
1 lime
olja, ej oliv till stekning.

Skala potatisen och dela den i mindre bitar, förkoka dem 10 minuter.
Skär kycklingen i större bitar, 6-7 / file och bryn dem i olja. Tag upp dem.
Strimla paprikan och moroten och fräs de tillsammans med purjon. Tillsätt kokosmjölken, currypastan, fisksås och socker, skär remsor av limeskalet och lägg ner och pressa limen. Lägg i potatis och kyckling och låt det puttra tills allt är klart, servera med ris eller nudlar.

Bondens marknad och tomatmarmelad

Jag besökte bondens marknad i lördags, mycket folk

eftersom mitt kylskåp var tämligen fullt köpte jag bara lite tomater.

Eftersom det fanns gröna tomater tog jag dessutom ett kilo av dem för att koka marmelad på. Förra året eller om det var förrförra plockade jag receptet från Kinna i år blev det Vår kokbok då den var närmare till hands

Jag hoppade över ingefäran i receptet men kunde inte hålla mig mot slutet utan petade ner en kanelstång i två av burkarna.

Grön tomatmarmelad 6-7 mindre burkar

1 kg gröna tomater
2 citroner
1 dl vatten
600 g socker
( 1 msk malen ingefära )

Skölj tomaterna, borsta och dela citronerna i bitar, tag bort kärnorna. Kör alltsammans till en grov massa i matberedare.
Lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och låt det småkoka under lock i 20 minuter. Tillsätt socker och låt det koka kraftigt utan lock i 10 minuter, kolla om det är färdigt genom att lägga upp en klick marmelad på en kall tallrik och dra en sked genom klicken för att se att kanterna inte rinner ihop.
Häll upp på rena burkar, fyll ända upp och så på med locket!

När vi ändå är innepå temat så skall ni få mitt recept på röd tomatmarmelad även om den inte är säsongsbunden. Om man nu tycker att detta är lite i enklaste laget så kan man ta färska tomater och skålla och tärna dem.

Röd tomatmarmelad

1 kg krossade tomater
2 citroner
750 g socker

Skrubba och tvätta citronerna, riv det gula fint.
Blanda socker tomat och citronskal i en stor kastrull och låt det koka till det håller marmeladprovet, jag kommer inte ihåg hur lång tid det tar för det är ett tag sen jag gjorde detta. Rena burkar som förslutes i vanlig ordning.

onsdag, september 24, 2008

Ekorunda; Ninnis trädgård

Det var dags för EKO runda igen härom helgen, den andra i ordningen, den här gången drog vi till Österlen med ett kort stopp på Mossagården.
Vi besökte Ninnis trädgård som ligger utanför Baskemölla ( Simrishamn ) och hon odlade en mängd grönsaker i en charmig blandning vilket tyvärr inte framgår av mina bilder, en mängd olika tomatsorter och fikon, som jag dock tror var till för privat konsumtion




Så är det!!


Skylt från Sopstationen ( loppis i Malmö )

tisdag, september 23, 2008

Syltad ingefära


Efter inlägget om päron och ingefärsmarmeladen fick jag en fråga om hur man syltar ingefära och när jag skulle leta reda på det inlägget insåg jag att jag aldrig skrev det...så här kommer det:

Receptet kommer från Vår Kok Bok och bilden tog jag häromdagen när jag tyckte att burken var för stor och att det skulle rymmas i en mindre burk, det blev en hel del spad över och efter att ha smakat på det hällde jag det i en annan burk, tänkte att det skulle bli bra att äta med turkisk yoghurt och valnötter istället för honungen eller ringla lite över glass....

Köp färsk ingefära och dela dem i knölar som skalas, enklast med en liten kniv.
sjud dem mjuka i vatten enligt kokboken 0,5 - 1 timme, mina behövde längre tid, har man olika storlekar på knölarna plockar man upp dem efter hand.

Koka en sockerlag av 5 dl vatten och 1 kg (12 dl) socker och sjud ingefärsbitarna i den i 1 timme. enligt boken räcker den här lagen till 500 g ingefära.
Tag upp ingefärsknölarna och lägg dem i rena glasburkar, koka ihop lagen 5 minuter och slå den över. På med lock.

söndag, september 21, 2008

Mandel och zucchinikaka, den ätbara versionen


I början av augusti bakade jag ursprunget till denna kaka och det blev inte så lyckat och om jag kunde skulle du få en länk till inlägget...Jag vet inte vad som hänt med datorn, jag kan inte fixa länkar och jag ser inte bilderna när jag skriver inläggen som jag gjorde förr.
I alla fall så fick jag en del förslag på vad jag kunde göra åt eländet och den senaste veckan har en zucchini legat och blängt på mig när jag öppnat kylskåpsdörren, så igår blev det dags att ta nya tag och denna gång blev det riktigt, riktigt bra!

Zucchini och mandelkaka 1 springform kanske 8- 10 bitar

250 g zucchini
100 g sötmandel
3 ägg
3/4 dl honung
1 dl farinsocker
2 dl vetemjöl
rivet skal och saft av 1 apelsin

täcke
1 dl pinjekärnor
100 g vit choklad
1 tsk finhackad färsk rosmarin

florsocker att pudra över

Dela zucchinin, skrapa ur kärnhuset och riv den grovt på ett rivjärn, jag föredrar handrivjärn till detta, det brukar bli kortare "rivor" på det viset.
Riv eller finhacka mandeln i matberedaren, den behöver inte skalas.
riv skalet, det orange biten fint och pressa saften ur apelsinen
Separera äggen.
Vispa gulorna med honungen och sockret poröst, tillsätt apelsinsaft och skal. blanda zucchin, mandel, och mjöl och rör ner det i smeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner det i smeten, först 1/ 3 och sedan resterande.
Häll smeten i en smord och bröad springform med ett papper i botten ( spänn fast det ). Grädda i 200 grader ca 35 - 40 minuter mitt i ugnen.
Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna. Finhacka chokladen och blanda med rosmarinen. När pinjekärnorna kallnat blandas även de ned.
När kakan är klar, ta ut den och sätt ugnen på grill och flytta upp gallret. Strö över chokladblandningen och sätt in den under grillen tills chokladen smält och toppingen har fått lite färg.
Nu kommer det svåra; Låt det stå till nästa dag!
Pudra florsocker över vid serveringen ( hoppa inte över det! ) Man kan servera med grädde men jag har inte haft några problem med att äta kakan utan...

Skördefest

Min traditionella söndagspromenad tog mig via Drottningtorget (loppis. Eat the heat för 5 kronor) till stadsbibblan, EH för att slutligen vid 2 tiden hamna i Folkets park där det var Skördefest

Jag var inte ensam.
Många av säljarna känner jag igen från Bondens marknad men det var en del nya bekantskaper som Hvilans lantbruksskola där man har odlingsinriktning

Fullt av fräscha grönsaker, röd blomkål, broccolo

och så fick jag syn på PALMKÅL som jag såg i ett av Camilla Plums trädgårdsprogram, den skulle vara mjällare än savojkål. 15 kronor fick jag ge för denna enorma ruska som just nu vilar på min balkong med lite rotfrukter och en hel massa byggdamm...

onsdag, september 17, 2008

Havtorn


Havtorn, nordens passionsfrukt växer i massor kring brofästet här i Malmö och jag har i flera åt tänkt plocka men nu när jag dagligen kör till Kastrup eftersom jag bytt jobb och börjat köra taxi blir jag ständigt påmind om dem då det lyser vackert orange längst vägen.

Jag visste att buskarna skulle vara taggiga och att bären skulle sitta direkt på grenen och att man behövde en sax för att klippa ner dem i bunken. Jag insåg snabbt att det inte funkar med små bunkar utan placerade dem i korgen och försökte pricka den istället. Nästa gång skall jag bara lägga lite tidningspapper i bottnen. Det är viktigt att det är en liten spetsig sax. Sen är det bara att klippa. Jag satt mer eller mindre bekvämt i en slänt hela tiden och efter 1,5 timme gav jag mig och då hade jag fått ihop 12 dl. Det var lite taggigt men inte på långa vägar så mycket som jag hade inbillat mig.

När jag kom hem sköljde jag dem plockade bort blad, några sniglar och en och annan nyckelpiga sen körde jag dem i min råsaftscentrifug. Varje litet bär har en stenhård liten svart kärna och jag kan säga att katten var inte imponerad av ljudet. Efter ett tag kom jag på att om jag lyfte lite på den övre fastspända delen på centrifugen så for kärnorna ut i trumman och jag behövde inte tömma den hela tiden.

Till sist lät jag den rinna igenom en silduk och fick 6,5 dl juice som jag har stoppat in i frysen och senare tänker göra sorbet, glass eller något annat gott av.
Jag tog bilen och parkerade på parkeringen vid Öresundsbroutsiktsplatsen men en man som jag pratade med sade att om man cyklade längst cykelvägarna där ute så fanns det hur mycket som helst.

Päronmarmelad med ingefära


Den här marmeladen är inget för den som inte gillar ingefära! För några år sen gjorde jag en päronmarmelad med vanilj men tyckte det blev för mjäkigt och inställsamt. Detta är bättre. Jag använde hemgjord syltad ingefära men det finns färdig att köpa i små burkar men gillar man det så lönar det sig verkligen att göra sin egen!

Päronmarmelad 2 normalstora burkar

600 g mogna päron
2 tumstora knölar syltad ingefära
saften från 1 lime
0,5 pkt syltsocker med låg sockerhalt

Jag tycker det är enklast att först klyfta och kärna ur päronen och sen skala dem. Sen delar man dem i alla fall i små bitar, strimlar ingefäran fiiiint, lägger allt i en kastrull och pressar ner limen och tillsätter sockret. Koka ca 5 minuter ( känn på päronbitarna) och häller upp på rengjorda burkar och sätter på locket på en gång.
Klart!

onsdag, september 03, 2008

Min egen Malmöfestival: Langos

Turen har nu kommit till alla festivalers favorit, de längsta köernas mat; Langos!
Ett ungerskt friterat bröd serverat med antingen vispad grädde och jordgubbssylt eller vitlökssmör, gräddfil, hackad lök och kaviar.
Fördelen med att göra detta hemma är att du kan lägga på en massa kaviar och ändå komma billigare undan, dessutom kan man finhacka rödlöken och det höjer smaken betydligt.
I många recept ingår kokt potatis i degen men jag har haft elever med ungerskt påbrå som berättat att mamma gör det av i princip vilken deg som helst som tex. sconesdeg. Jag har å andra sidan också haft elever som kommit med en ungersk kokbök och tagit för givet att jag skall förstå vad det står....När det kommer till mat litar jag alltid på elevers mammor så sedan dess har jag gjort langos på vanlig pizzadeg och de skulle antagligen gå jättebra att använda de pizzakit som finns i affären, fast man kan ju skippa kiten och bara köpa degen. Fritera i tex solrosolja eller någon slags matolja, olivolja är inget bra val här.
Bred på lite vitlökssmör på biten och sedan gräddfil, FINHACKAD röd lök och så mycket röd eller svart kaviar som du anser dig ha ekonomi för och sen kommer vi till musiken och här har jag allvarliga blogproblem men testa denna länk: http://www.ostblocket.se/ och du kommer till Östblockets hemsida där du kan provlyssna annars är Tummel fantastiska. Välkommen till Malmö!

Etiketter: