tisdag, juli 29, 2008

Surdegsbröd med nötter


Jag vet inte varför jag inte får upp några bilder när jag laddar,men det kanske kommer efter som ett berömt öl!...

Sen jag kom hem från Paris har min ugn och kitchen aid gått varma. Efter den gamla devisen "Real men don´t eat quiche" bestämde jag mig för att anta min egen " Real bakers don´t use yeast" Det gick inte speciellt bra i början men när jag började tänka själv gick det bättre.

För flera år sedan satte jag en surdeg på rågmjöl som har överlevt länge i min kyl men i våras så hade den börjat mögla och slängdes. Jag satte en ny efter Jan Hedhs recept; 1 äpple, 3 dl rågmjöl och 1 dl vatten som fick sätta igång att jäsa. I början matade jag den varje fredag med ytterligare 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten men sen glömdes det bort och den fick endast sporadisk matning. Min vetesurdeg som jag satte samtidigt fixade inte det så den fick jag slänga. Jag har använt surdegen vi enstaka tillfällen men när jag började använda den mer flitigt verkade den leva upp och bli mer aktiv. jag ville komma åt det fantastiska nötbrödet som jag åt i Paris och nu har jag kommit ganska nära. Funkar dessutom bra utan nötter och med valnötter.


Nötbröd med surdeg 1 st


650 g vetemjöl

200 g rågsurdeg

3 dl vatten


Knåda detta i 13 minuter


2 tsk salt


Tillsätt och knåda i ytterligare 5 minuter.

Låt jäsa i bunke till dubbel storlek vilket kan ta lite olika tid beroende på aktivitet i surdegen och temperatur. Jag har jäst degen i upp till 8 timmar

Ta upp degen på bakbordet och tryck/kavla ut den och fördela

0,5 dl hasselnötter

0,5 dl sötmandel

0,5 dl pistagenötter

över kakan, rulla ihop och forma 1 limpa i valfri form. Låt jäsa i korg till dubbel storlek. Här gäller samma sak som innan. Senaste gången jag bakade var jag uppe i annat ärende klockan 3 på natten och insåg att limpan var färdig att gräddas, då hade den jäst 4 timmar, men även här har jag jäst den upp till 8 timmar.

Jag somnade om senare och när jag vaknade var det faktiskt möjligt att skära en skiva eller 2 till frukosten!

Brödet gräddas genom att jag sätter in stenskivan i ugnen och sätter den på 250 grader. Stjälper försiktigt upp limpan på min brödspade som är en bit masonit från en sån där platta som man rullar tyg på i tygaffärerna. puttar av den på plattas, sprutar in lite vatten. sänker värmen till 225 efter 5 minuter och gräddar ytterligare 55 minuter. Får sedan svalna insvept i handduk.
Skivar och fryser det sedan.

Etiketter:

måndag, juli 28, 2008

Indiska kycklingspett

Vi tillbringade fredagen i Kristianstad till att börja med...sen blev det stranden! Efter att ha köpt en osthyvel i form av en älg ( Jag skall förklara i ett annat inlägg!) så tvingade jag in svägerskan på Cervera för att köpa en stekspade. Hon var inte så svårövertalad när vi stod framför Margrete skålarna så det blev ett set limegröna + lite annat och en tur tillbaka till bilen för att lasta in... På kvällen grillade vi Indiska grillspett från Arla

till 3 vuxna och 2 någorlunda välvilligt inställda barn behövs

500 g kycklingfilé, tinad
1,5 msk matyoghurt
1 msk curry
0,5 msk garam masala
0,5 tsk salt

Skär i bitar. Marinera minst 1 timme. Trä på spett och grilla. Det här är en rätt du kan spara till de mörka höstkvällarna då grillningen över glöd förtas av yoghurtsmaken. Detta är inget negativt men spara grillkolen till något annat tillfälle!
Till detta åt vi matyoghurt med mynta och en cous cous som är något slags standardrecept som antingen kan ätas varm eller kall.

Cous cous 3 vuxna och 2 mycket misstänksamma barn

grönsaker!!!!
0,5 röd lök
1 morot
0,5 röd paprika
några minimajs
eller vad som finns hemma
Fräs det i olivolja och tillsätt 2,5 dl vatten och en buljongtärning, grönsak, koka upp och tillsätt 2 dl cous cous. tag av värmen och låt stå bred vid att svälla. Hacka lite persilja, fluffa upp med en gaffel och tillsätt persiljan, krydda om du känner för det och servera varmt, kallt eller nånting mitt emellan...

Etiketter: , ,

Vad gör tomten på sommaren?

Jo! Han är på kongress i Köpenhamn
Vad gör Karin i Köpenhamn? Hon köper garn, tyg och getsmör och dricker öl
Öl till svenskarna och coca cola till danskarna! Servitrisen försäkrade oss om att det inte alltid var så. Jag och Stick Opp! och Kristiansstadmaskan var på en variant av Öresund runt/ Köpenhamns resa och satt och stickade på Nytorvet

Etiketter:

´Från kolonilotten


Etiketter:

Falsk Matematik

Jag har varit i Sölvesborg på långhelg. Ätit gott, druckit gott, solat, fikat, shoppat och glatts åt vilka fina planteringar Sölvesborg kan visa upp nuför tiden. Tyvärr har jag inga bilder på dem men åk gärna in om ni har vägarna förbi. Något som skiljer sig från när jag bodde där är hamnkvarteren. Nu är det bostäder och strandpromenad och en glassbåt!! Egentligen är det nog lika gärna en sillbåt. Ligger nere i hamnen, åk dit också! Mina brorsbarn tjatade hela torsdagen om glassbåten och med löfte om glass svepte de raskt i sig det sista av maten och satte in tallrikarna i diskmaskinen ( att vi fick diska om dem dan efter är en annan historia...) Att matematikkunskaperna skall vara dåliga har jag hört talas om men när det är till min fördel...
På glassbåten i Sölvesborg får man 2 ( två! ) kulor glass när man beställer 1!
På fredagen blir det ännu bättre! På Stortorget i Kristiansstad beställer jag en kula och får 4!! ( fyra!!)

Etiketter:

måndag, juli 21, 2008

Mynta och chokladglass

Isaac Mizrahi är en amerikansk designer som är duktig på mycket. På hans hemsida kan du få en massa råd om hur du skall klä dig. Han lagar dessutom en god glass i ett inslag om kändisar i köket som jag länkade till innan.
Jag har gjort om receptet lite, minskat det med hänsyn till min glassmaskin och dragit ner på chokladen till hälften då faktiskt för mycket av de ljuvliga faktiskt kan bli för mycket. Han färgar dessutom glassen lätt grön med karamellfärg,något som jag hoppar över. Det som var så fantastiskt med att testa detta recept var att man fick ut så mycket smak ur myntabladen. Jag har aldrig använt dem så tidigare; hackat ner någon i en sallad eller i en mojito... Myntaglass med hackad choklad, blir ca 5 dl glass ( jag överlämnar åt var och en att avgöra hur många personer det räcker till...)

3 äggulor
3,5 msk socker
2,5 dl myntablad, lätt packade, sköljda, torra
2,5 dl mjölk
1,5 msk socker
1,5 dl vispgrädde
50 g mörk choklad

Vispa äggulor och 3,5 msk socker pösigt.
Värm mjölk, 1,5 msk socker och myntablad i en tjockbottnad kastrull. Skall ej koka!
Slå lite av mjölkblandningen i äggulesmeten under vispning och häll sen äggulesmeten i mjölkblandningen under vispning.
Ställ tillbaks på värmen och låt krämen sjuda så den tjocknar lite.
Sila av bladen och kyl krämen. Tillsätt vispgrädden och låt det stå och svälla över natten.
Frys i glassmaskin och mot slutet tillsätts grovt hackad choklad.

Etiketter:

söndag, juli 20, 2008

Friterad Salvia

Jag har någonstans läst att friterad salvia skulle vara gott som drinktilltugg.Nu hittade jag inte det receptet men tog ett annat på frityrsmet som jag vet är bra.Efter besöket på Maryhill, där jag köpte en ny pelargon, en svartblommande insåg jag att jag var tvungen att tukta balkongen lite grann...bla klippte jag bort de längsta stjälkarna på salvian. Jag fick dock slänga en heldel av den då jag insåg att den var lite proteinberikad...
Frityrsmet
1 ägg
1 äggula
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl öl eller ramlösa
Vispa ihop, låt det svälla och doppa det som skall friteras. Fritera eller stek i olja. Låt det rinna av på hushållspapper och salta.
Jag körde lite zucchini i skivor efter salvian. Funkar med vad som helst tror jag...

Etiketter:

Maryhill

På Kävlingevägen i Lund bakom en enorm häck döljer sig en fantastisk trädgård med dito hus. Här bor David Kallós med sin familj. Han är ganska känd i Malmö då han driver Brogatan, en restaurang. En gång om året öppnar han trädgården för visning och det är svårt att fatta vad som döljer sig bakom den enorma häcken och den vita grinden.
Jag älskar lavendel!
Det här är en plantering till höger om huset med lusthuset i fonden. Bilden ger egentligen inte rättvisa åt trädgården som är lite av en naturträdgård, massa uppvuxna trän, små rum i lövverken som tex här där det fanns några konsthantverkare och växtförsäljareDetta är innergården och vad jag förstod så är den stenlagd på våren. Växterna har spridit sig med vinden och poppar upp där, på hösten drar man upp växterna för att de inte skall berika jorden för då kommer floran att förändras.
Huset har från början varit slakteri och slaktarbostad och jag vet inte om kroken på huset till höger har något med slakteriet att göra. I huset rakt fram har familjen sin matsal mén dessa dagar har man dukat upp en kakbuffé där man kan köpa sin fika och sätta sig någonstans på tomten där det finns plats. Det finns massor med stolar och bord utställda och några damer har med egna stolar. David berättade i Sydsvenskan igår att det är de som kommer endast för kakbufféen och struntar i trädgården...
Själv tar jag mitt kaffe och bröd och slår mig ner på en liten trappa på den kringbyggda innergården
och spanar ut över cikorian. Tar lite påtår och norpar dessutom en kokoskaka


Trädgården var öppen nu i helgen så sorry, blev du intresserad så får du vänta till nästa sommar. men jag kan lova dig att det är det värt!

På hemvägen åkte jag och tittade till min kolonilott och det kändes som om det fattades något där...

Etiketter: , ,

Pink Jo

Detta är en Pink Jo! Enligt systembolagets tidning där jag hittade receptet är det en ganska mild drink med fin balans mellan syra och beska med en extra touch från kolsyran. Jag skulle rekommendera att du dricker ingredienserna var för sig för tillsammans är de ingen höjdare... Pink Jo 1 drink

6 cl vodka
6 cl blodgrapejuice från tetra eller färskpressad
1 cl citronsaft
12 cl ramlösa röd citrus
1 klyfta blodgrape till dekoration

Skaka sprit och juice med is i en shaker eller whatever.
Häll upp i ett högt glas.
Toppa med Ramlösa
Dekorera med blodgrapeklyftan eller något annat

Det finns givetvis ett alkoholfritt alternativ kallat Pink Low Jo och det är så enkelt så att man utesluter juicen....nej jag menar vodkan!

Etiketter:

onsdag, juli 16, 2008

Kanelkakor

Jag tycker om att ha något sött hemma om suget sätter till. Ibland vill man ha något litet till kaffet eller så har man bara sötsug och då inbillar jag mig att detta är bättre än smågodis. Det här receptet kommer från ett receptkort som jag fått någon gång med förhoppningar att jag skulle prenumerera på något kortsystem och få en exclusiv låda att förvara dem i om jag svarade inom 10 dagar.
Själva kakan är riktigt trevlig, däremot skulle jag vilja rull dem i något annat nästa gång.

Kanelkakor 30 st
100 g mjukt smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat

2 msk strösocker
2 msk kanel

Rör smör och farinsocker poröst, tillsätt ägget.
Blanda mjöl med bakpulver och bikarbonat och rör ner det.
Baka provkaka.
Dela degen i 30 delar, rulla kulor och rulla dem i strösocker och kanel. Lägg på en plåt och platta till med en gaffel.
Grädda i 200 grader ca 10- 12 minuter, eller lite längre i min ugn...

Etiketter:

Karamelliserade aprikoser med rosmarin

Jag köpte aprikoser förra veckan, först plockade jag på mig 10 stycken i lösvikt, sen hittade jag tråg med ekologiska och istället för att lägga tillbaka de förstnämnda köpte jag båda. Fel val! Efter att ha ätit upp de ekologiska och börjat på de "vanliga" blev jag väldigt glad att se att Lisa råkat ut för samma sak Det här blev riktigt gott!

Etiketter: ,

söndag, juli 13, 2008

Länge leve Svensk Damtidning

Eftersom jag inte har TV har jag dålig koll på vilka som är kändisar. Svensk Damtidning kör bara kungligheter och dom har jag lite bättre koll på även om det kan smyga sig in någon bulgarisk prinsessa i ett hörn ibland och engelska kungahuset är lite föränderligt. Därför stör det mig inte när jag inte känner igen de flesta av dessa kändisar när de visar upp sina kök, sina favoritredskap i köket, berättar om sin syn på mat och hur de dukar och dessutom lagar något. Samtidigt funderar jag på hur jag skulle presentera mitt kök...

Ja, jag vet att klockan är mycket, men jag har bakat bröd och om jag håller mig vaken lite till kan jag skära en kant...

Etiketter:

Café Panique

Ännu ett tips från Clothildes lilla bok. Odile Guyader som syns till höger på bilden är självlärd kock och driver denna restaurand som Clothilde kallar för "neo bistro" som står för lite nytänkande bistro. Restaurangen ligger i en gammal verkstad med enorm takhöjd och en halv övervåning över restaurangdelen som är öppen och där jobbar 3 personer och då sköter man disken också. Man äter meny och har 3 * 5 rätter att välja på. 32 euro. Maten är väldigt lätt, det är mycket grönsaker och örter som smaksättning. Jag väljer sparris som förrätt, kalvkotlett till varmrätt och som efterrätt tar jag orange aubergine för det har jag aldrig hört talas om. Det har jag fortfarande inte för det var en tartlett med aubergine med en mandelkrämsfyllning och socker och apelsinsirap. Låter väldigt konstigt men var väldigt gott.
Jag tror att det gröna ovanpå är något slags sockerstekta basilikablad. Maten kändes väldigt lätt och man kunde utan vidare äta 3 rätter och inte känna sig obehagligt mätt. Stället ligger väldigt undanskymt på 12 Rue des Messageries i 10 arr.

Etiketter:

lördag, juli 12, 2008

Perch´s tea room

Perch´s thehandel har jag skrivit om innan. Ovanpå affären har man för inte så länge sen ( jämfört med hur länge affären funnits ) öppnat en the salong som jag tänkt besöka sen länge och eftersom det var min födelsedag valde jag kakan som för dagen bestod av en tarte med hallon och rabarber serverad med vaniljglass

Som synes var det väldigt tomt där. Kakan och en kanna the som bryggdes efter konstens alla regler kostade 125 DK vilket är mycket men det var väldigt gott och det var väldigt rofyllt att sitta där. man fick välja mellan 125 sorters the, jag valde en Darjeeling organic. Det fanns lite olika varianter på menyn som scones, snittar och petit four. Dessutom serverade man crèmant och isthe och jag tar för givet att det är riktigt isthe.
Det fanns en liten affär i foajen, men jag tycker att man skall gå ner till "riktiga" affären och köpa sitt the där för att uppleva inredningen och atmosfären och för att få en hård karamell!
Ligger på Kronprinsens gade 5 vilket är andra tvärgatan bakom Illum

Etiketter: ,

Sommarsallad

Någonting som jag alltid köper med mig när jag är över i Danmark är Fynsk Rygeost. Det finns flera mejerier som gör den, de som jag sett färdigpackade är alla ekologiska. Den som är på bilden nedan är bra. När jag var över i torsdags stod jag och valde mellen en från Thrane mejeri och en som var gjord på getmjölk. Jag tog Thrane mejeri vilket var ett misstag för de verkar ha åkt förbi rökeriet...Rygeosten kan fås både på södmaelk ( inget svenskt ö ) eller på lättmjölk. Jag tar alltid den på södmaelk men sen blandar jag ut den med turkisk yoghurt, tar man den magra bör man nog ta Creme fraiche. Man blandar alltså ut osten med kanske halva mängden yoghurt eller liknande sen serveras detta som en sås-dressing-dip traditionellt till gurka, tomat och rädisor men det funkar fint till vilka grönsaker som helst Jag tog lättkokt blomkål och gurka från min mossagårdslåda, morot från vanliga affären och sockerärtor odlade av pappa, dessutom fanns det tomat och sparris på tallriken.
Rygeosten ger en lätt rökt smak åt såsen som är jättegod!

Etiketter: , , , , ,

Madeleine

Jag kan säga att så här fina blev de inte första gången och med facit i handen skulle jag köpt formar med teflonbeläggning. Andra gången både smorde och mjölade jag formen. Madeleiner är egentligen små muffinsar fast snyggare. Man kan smaksätta dem med lite av varje...ungefär som muffins.
Det här receptet kommer från en gammal goding bland mina böcker; Patisserie av Michel och Albert Roux.
Alla recept jag hittat är räknade till 14 madeleiner men min form har bara 12 snäckor så man får fylla lite försiktigt. Om man inte har en Madeleine form så kör med små muffinsformar...men då blir det inga Madeleiner, bara gott...

Madeleiner 14 stycken

100 g smör
1 msk honung
2 ägg
1 msk farinsocker och strösocker upp till 1 dl
1 nypa salt
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Smält smöret och smörj formarna genom att pensla dem rikligt, mjöla gärna
Lös upp honungen i smöret, låt kallna
Vispa ägg och socker pösigt med saltet. blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker ( eller någon annan smaktillsats ) och blanda ner det, blanda till sist ner smör- honungsblandningen. Låt stå kallt 30 minuter.
Spritsa eller klicka ut smeten i formarna och grädda i 220 grader ca 10 minuter.
Vänd upp kakorna på en gång på ett galler.

Etiketter:

fredag, juli 11, 2008

Alla går till Ebbas fik

utom jag som fick stå utanför och sukta för att det var stängt på söndagen. Ebbas Fik ligger i Helsingborg en gata upp från resecentrum och är inrett i 50-talsstil. Jag fick nöja mig med att titta genom fönstret. En kompis som varit där en annan veckodag berättade att det ser litet ut utifrån men öppnar sig bakåt med en "american diner" avdelning och sen fanns det en uteservering med träbord med spjälor och stolar med lindade plastband. Enligt henne var både kaffet och mackorna goda och vi skall åka tillbaka på våra sommarkort och fika innan 15 augusti. Genom fönstret ser jag att man kan få Radiokaka, något som man blir lätt nostalgisk över, ett tag hade Delicato det i sitt sortiment fast jag tror det gick under "ischoklad". Det kanske blev för mycket fibrer med kexen...
Har du inte möjlighet att åka till Ebba så kan du hälsa på hos Frun på gården som gör sin egen!

Etiketter: , , ,

onsdag, juli 09, 2008

Papas bravas

Camilla Plum lagar Papas bravas vilket kan sägas vara en slags spansk potatis. Gott som det är eller till grillat kött.
Passa på när det finns små kokta färskpotatisar över, eller koka några extra.
Jag hade en bit salami, en sort med mycket paprika i som jag använde, annars föreslår hon choritzo ( och hon menar inte Scans kryddiga korvvariant...)

Här är min lätt förvanskade variant som jag åt med tzatziki och russinoliver ( som jag åt till all mat förra veckan...)

Skär några skivor salami i strimlor.
Stek dem i lite olivolja, tag upp dem.
Tillsätt en vitlöksklyfta, riven, pressad, skivad
lite chiliflingor
lite spiskummin
lite färsk mejram eller annan örtkrydda
lite paprikapulver
Fräs detta och tillsätt ev mer olivolja om det behövs.
Tillsätt potatisarna, 6 stycken kanske och stek dem i kryddorna tills de blir genomvarma.
Tillsätt lite sherryvinäger eller balsam och lite socker, låt koka in
Lägg tillbaka korven tillsammans med lite skivad salladslök och strimlad chili.
Låt det bli varmt
Salta!

Etiketter:

tisdag, juli 08, 2008

Fördel Italien

Jag var och såg Sex and the city filmen härom dagen och fick dessutom lite liveshow på köpet. Jag vill härmed passa på att säga att jag betalar 100 kronor för att se dem hångla PÅ filmduken!
I alla fall så när Miranda äter sin kinamat på nyårsafton så börjar jag fundera över när jag senast åt kinamat och jag kan inte komma på när det kunde vara.
Kan det vara för att Baci di Perugia är så mycket godare än Kinesiska lyckokakor?


På varje italiensk bar och Möllans ost

Etiketter:

måndag, juli 07, 2008

Tambour

Tambour ligger på Rue Montmartre som så mycket annat. Restaurangen ligger på den gatsnutt som är gågata vilket är trevligt då man kan sitta ute också. Inredningen är helt sanslös, metrokaklade toaletter bakom en skylt där det står att här slutar turistzonen. Loppisfynd och massor av skyltar. Det ger ett intryck av att vara bara hopplockat.Det är ett trevligt och lättsamt ställe med skämtsam personal, om jag var i Paris med barn skulle jag gå hit och äta. Maten är vanlig fransk mat, jag äter bräserade lammskankar och dricker vin till som man kan beställa per glas, flaska eller så får man flaskan och dricker så mycket man vill och betalar för det. De är väldigt generösa i bedömningen över hur mycket man druckit...
Jag är faktiskt tillbaks en gång till, jag var sugen på njurar i senapssås, men det hade de inte den dagen så jag åt ankbröst och så bestämde jag mig för att ta en efterrätt. Observera att det står Créme bruleé på tavlan som jag fick till bordet
men jag tog chokladtårtan.
Lätt som ett moln, ett chokladmoln

Etiketter:

Kokt savojkål med dill

Camilla Plum har länge varit lite av husgudinna hos mig tillsammans med Nanna Simonson. När jag var hemma hos mina föräldrar såg jag att man sände ett TV program med henne där hon odlar och lagar mat. Hon bor idag med man och barn på en ekologisk bondgård där hon även har kurser i bla brödbakning. Gården är känd för sin julmarknad och någon gång skall jag ta mig dit.
Den här kålen skall egentligen göras på Spetskål, men det här funkar fint också Savojkål med dill och muskotblomma

Skär savojkålen i kvartar och skölj dem, lägg dem med rotstocken ner i en katrull och tryck ner färsk dill emellan och runt om, lite muskotblomma, salt, peppar och en rejäl smörklick. Bottenskyla med vatten. Koka upp och sänk värmen, låt det koka klart på lägre värme.
Kan ätas till allt.

Själv skall jag slänga min muskotblomma, jag har en känsla för att den är uppåt 25 ( tjugofem! ) år gammal. Burken; ett danskt apotekarkrus är definitivt så gammal och jag kan inte erinra att jag någon gång köpt muskotblomma...

Etiketter: , ,

söndag, juli 06, 2008

Solnedgångskonserter

Varje kväll 21.00 till solen går ner är det konserter i Västra hamnen. Ta med något att dricka, slå er ner och njut av musiken. Håller på fram till den 22 juli

Etiketter:

Plastic fantastic!

Dunkers kulturhus i Helsingborg pågår en utställning om vardagliga plastföremål. Det är Thomas Lindblad som är konstvetare som tillsammans med sin dotter samlat på sig en mängd plastföremål och som också har skrivit en bok om dessa vardags bruksföremål. Här finns massor med saker man känner igen, TV-kannan som mamma vann och som när den kom kostade motsvarande 10 flaskor billigt vin, Margreteskålarna förstås, plastmuggar och glas som användes av både militär och skolmatsalar, en liten rund skål designad av Nils Strinning ( Stringhyllan ) men där hans fru skulle ta åt sig största delen av äran, denna skål som tillverkades i 3 storlekar hade ingen pip, vilket var unikt när den kom, denna skål har jag stött på i massor av skolkök och den kostade som en 3 liters aluminiumkastrull när den kom, en liten plastskopa som mamma hade i mjölpåsen förr. Dessutom fanns det floppar som en degbunke med lock som ingen förstod vad man skulle ha den till...
Utställningen är mycket vackert gjord, det är en stor ljus sal där man ordnat massor av plastföremål efter färg och form varvat med information om plastföretagen och formgivarna bakom. Dessutom finns det ett litet rum där man visar en film där Thomas Lindblad berättar om sin samling.
Om du är i närheten tycker jag att du skall åka dit, är du inte i närheten se till att bli det. Den här utställningen är värd en omväg...själv kommer jag aldrig att se på en diskborste eller ett durkslag på samma sätt igen.

Etiketter: , , , , ,

torsdag, juli 03, 2008

Christine Ferber

I kvarteren kring hallarna finns det en mängd affärer som säljer köksutrustning ( förutom en berömd garnaffär), när jag strosade där hittade jag dessutom en som endast säljer kokböcker Det här är från andra våningen. Jag hittade vad jag sökte. Jag ville ha en bok av Christine Ferber som man kanske kan kalla marmeladdrottning??
Det här är inte den "stora" boken med 70 recept på sylt och marmelad utan en ny där hon ger några recept på sylt och sen kombinerar det med traditionella recept från Alsace. Ofta ingår sylt eller så skall man servera det till. Boken är illustrerad med fina teckningar!
Syltburken köpte jag på Le grand Epicerie, mataffären som hör ihop med Le Bon Marche ( där även den berömda garnaffären har en liten affär ) Jag tog hallon- viol för även om jag gillar att koka sylt så kommer jag aldrig att plocka violer. Marmeladen är passerad så det är inga kärnor och sen har den en ton av viol.
Adressen till bokhandeln är 90 Rue Montmartre. De har fina smycken också, i form av matvaror förstås!

Etiketter: , , , ,

Quinoasallad gånger 2

Jag har köpt sommarkort i år, detta innebär att jag för 450 kronor får åka 50 resor på max 3 timmar mellan 15 juni och 15 augusti. Detta var anledningen till att jag tog tåg och buss hem till mina föräldrar i helgen.
Byte i Kristianstad innebar lite tid för shopping så jag smet in på det som finns kvar av saluhallen, jag kommer inte ihåg vad affären heter men man säljer massa saker som bönor, torkad frukt, te, gryner etc i lös vikt + att man har en hel del annat också. Jag köpte ekologisk vit och röd quinoa ( jag vet fortfarande inte varför jag inte tog en påse av den svarta också...) Söndag kväll introducerade jag mina föräldrar i quinoans underbara värld. Salladen innhåller vad som fanns hemma; morot, gräslök, persilja och torkade tranbär, olja, vit balsamvinäger, salt och peppar
Idag gjorde jag en variant till mig nästan efter ett recept i en av mina franska tidningar; riven morot, tärnad avocado, lime, filead apelsin, solrosfrön, rapsolja, några finstrimlade myntablad. Den här gången tog jag den röda quinoan.
För att sammanfatta det hela så gillade jag tranbären i den första varianter, i den andra varianten blev apelsin och mynta det som höjde smaken på salladen.

Röd quinoasallad 1 portion

1 dl röd quinoa, spolad och kokt i buljong och salt, kall
0,5 avocado
0,5 lime
1 liten morot
1 liten apelsin
1 msk rapsolja
salt, peppar
4 myntablad

Tärna avocadon och pressa limen över.
Skala moroten och riv den grovt
Filéa apelsinen och pressa det sista av juicen ner i skålen
finstrimla eller klipp myntabladen i tunna strimlor
rapsolja, salt och peppar och blanda

Etiketter: , ,

Proteintillskott




Etiketter: