fredag, maj 30, 2008

Nigellas fetafyllda auberginrullader

Jag har börjat med Mossagårdslådor igen men valt en större låda som jag skall ha varannan vecka istället. Vissa saker ville gärna hopa sig i kylen innan, speciellt mot slutet. Grönsakerna var jättefina, tomaterna har jag redan satt i mig ungefär som man annars plockar i sig smågodis. Auberginen verkade vara det som skulle attackeras först. Eftersom det är sommar så plockade jag fram Nigellas sommarmat. Jag tog mindre än hälften av fetaostmängden och fattar inte hur hon lyckas med att använda upp 250 gram på 10 rullader, speciellt inte som hon säger att hon lägger på en rågad tsk fetaoströra på varje auberginskiva. Däremot bör man salta lite på skivorna.
Här kommer min version med lilla fetamängden

1 aubergine
1 msk olja, om du steker i teflon
50 g fetaost
salt
1 liten eller större bit chili, beroende på smak och styrka
några kvistar mynta
lite citronsaft, 1/4 citron kanske
svartpeppar

Skär auberginen i 5 skivor på längden, skär bort de yttersta sidorna så att alla bita har två steksidor med vitt kött
pensla med olja och stek dem mjuka i stekpanna, eller kanske på grillen... salta lite.
smula fetan med en gaffel och blanda ner hackad chili och hackad mynta, dra ett par varv med pepparkvarnen och pressa citronklyftan i och blanda ihop. Fördela blandningen mellan auberginskivorna i ena änden och rulla ihop.
Jag hade ambitionen att koka tomatsås till men det blev en tomat-lök röra som man brukar få på crostini i Italien.

Etiketter: , , ,

torsdag, maj 29, 2008

Fältryttartävlingar på Ribban

I söndags var det en härlig dag och jag tog en cykeltur till loppisen på Drottningtorget och sen vidare ner i Västra hamnen där EH tyckte att två personer var lagom personalstyrka en solig och varm söndagmorgon när det arrangeras världscuptävlan i Fältritt precis bredvid... Själva tävlingen har 3 tävlingsmoment; dressyr, banhoppning och så hinderbana. Det var massor med folk för det är kul att titta på när det var 5:te minut kommer en ryttare förbi där du står. Hindrena är annorlunda, det är skånelängor, trappor som hästen skall upp för mm. Ärligt talat så rör man på sig inom området.
Det var som en förövning till Malmöfestivalen med olika matstånd och annan försäljning. Bla detta som sålde lösgodis:
det är svårt att se vad det står på skyltarna men hjortpenis är ett ganska bra exempel på urvalet...kanske nånting att sätta upp på listan över fem saker att äta innan man dör som Lisa efterlyser...
Ribban där tävlingen hölls är en underbar del av Malmö, det är ganska fantastiskt för en så pass stor stad att ha stranden nästan mitt inne i stan och här rör sig folk jämt, inte minst på sommaren. Att gå på ridtävlingar här nere skall jag göra fler gånger,men nästa gång skall jag ta matsäck med mig. Jag fick till slut en Caffe latte från en sån där liten bil med kaffemaskin där bak.

Etiketter: ,

lördag, maj 24, 2008

Love, cheese and understanding

Jag önskar jag hade kommit på det själv men det står på ostvagnen som säljer "Boels blå" som jag gillar skarpt. Det var mycket folk, det är lite annorlund mot höstmarknaderna då det finns mer färskt att köpa, men det fanns tomater, champinjoner, bröd, mera ost, sparris, olika köttslag som hjort, gris m fl
och dessutom kunde man köpa fårskinn och ullgarn från Illstorps lustgård som ligger utanför Brösarp nära Christinehof slott och om man åker dit så har de dessutom en örtagård, B & B och en restaurang där du kan få äta köttet. Skinnen kostade från 800 till 1600 beroende på storlek och utseende. Jag tittade på ett för 1600 som var så snyggt med lockar och mörkare toner på ryggen och längst kanterna.

Jag skulle inte ha något emot att ha ett par skinn och lägga så där snyggt i en korgstol men jag inser att det finns en annan liten herre i det här huset som skulle uppskatta det också och det är troligen lite svårt att få bort katthår från en fäll

Etiketter: , , , ,

Cappuccino corner

Jag firar 2 år med "Ett öppet fönster" idag och tänkte visa hur jag fixar mitt förmiddagskaffe. Jag har inrett ett speciellt ställe i köket för detta där jag samlat allt porslin och andra tillbehör som har med kaffe och även te att göra. Jag har 2 kaffekvarnar en för "riktigt" kaffe och en för koffeinfritt. Snyggt va? Ja visst är det, och rena önsketänkandet dessutom. Det tillhör givetvis Martha Stewart. Själv skall jag ta min lilla vattenkokare och lägga lite instant espresso i en mugg och en skvätt mjölk i och glädja mig åt att min tekanna är snyggare än Marthas

Etiketter:

torsdag, maj 22, 2008

I brist på bröd äter man limpa

När jag gick på lanthushållsskola hade alla tantern..förlåt hushållslärarinnorna sina egna favoritbröd som vi fick baka. Tyvärr har stencilen ( ja det var en stencil !!) med alla recepten från skolan försvunnit med åren. I alla fall så var Elins bröd Gotlandslimpa, det var inte precis denna Gotlandslimpa utan det här är en sammanslagning det receptet och ett annat som jag hittade någonstans för väldigt många år sen.

Gotlandslimpa, 2 st

1 l grovt rågmjöl
1 liter vatten
3/4 msk salt
3/4 msk ättikssprit

Koka upp vattnet och saltet, tillsätt ättiksspriten och slå det över rågmjölet, dvs skålla det. Låt stå under plast till nästa dag

75 g jäst
0,5 dl vatten, 37 grader
3/4 dl ljus sirap
1 msk malen anis
1 msk malen fänkål
3 msk malda pomeransskal ( det funkar inte lika bra med koriander! tro mig!!)
13 - 18 dl vetemjöl. Använd gärna specialvete, fanns inte på den tiden

Rör ut jästen i vattnet, blanda med sirap, kryddor och den skållade degen. Tillsätt vetemjöl och knåda degen väl, det skall bli en fast deg. Låt den jäsa till dubbel storlek. Baka ut två runda limpor som får jäsa väl på en plåt. Räkna med en timme.
Grädda i 175 grader 1 timme.
Pensla med sirap utrört i lite kaffe och spill helst inte detta på golvet för det blir kletigt! Svep in dem i bakdukar och låt dem kallna på ett galler.
Smakar jättebra med en god ost

Etiketter:

onsdag, maj 21, 2008

Feta makes the world go around...

Det verkar som jag strött fetaost på det mesta sista veckan Köttfärsbiffar med ajvar och basilika
Ugnslax med smulad feta och kapris, troligen min laxfavorit Här var det ett litet snabbfräs idag, sparris, salladslök och färdigkokta jätteräkor av märket Rasco, smakar absolut ingenting trots att jag här försökte marinera dem i citron och chiliolja. Egentligen är det lika gott åt mig när jag inte köper de ekologiska jätteräkorna! Fetaost och lite grönt Här skulle jag testa att steka en annan grekisk ost som heter något typ "Saganaki" Gick inget vidare. Osten satte sig fast i stekpannan trots mycket smör och smälte och när jag fick upp ostbitarna utan stekskorpa tyckte jag att de var så fettiga så jag lade dem på hushållspapper för att det skulle suga åt sig lite fett och då fastnade hälften av osten i pappret!!!! Osten var ingen höjdare att äta som den var heller. Tacka vet jag fetaost!
I övrigt är det stekt lax och stuvad spenat som är en av få saker jag köper färdigt, allra helst bladspenatvarianten.

Etiketter:

Kusmi Spicy chocolate

När jag hörde talas om det första gången tyckte jag att det lät helt sjukt! Te med chokladsmak! När jag var i Köpenhamn senast hade man just börjat sälja Kusmi te på Magasinet och hade lite doftprover vilket gjorde att jag köpte en liten burk ( fast jag tror att det finns ytterligare en mindre storlek ).
Tet har en ton av choklad och dessutom en ton av kryddor och jag som normalt inte dricker jul eller chai te är helt betagen!

Etiketter: , , ,

Balkongvin

Pineau de Charente. Vill du veta mer om vinet eller om du mot förmodan inte klarar av att dricka upp hela flaskan så har Annette tips!

Etiketter:

söndag, maj 18, 2008

Balkongliv

Min balkong visade sig vara ett sorgligt kapitel efter vintern. Allt var dött, jag hörde på Meny att Karin Franssons timjan hade frusit och dött så jag känner mig i gott sällskap Efter att ha tömt krukorna på jord och tagit en tur till vanliga affären blev det så här fint. Thai basilika längst fram till vänster har en aniston som är trevlig att lukta på. Timjan och salvia i avlånga krukan, två halvtaskiga rosmarinplantor för 5 kronor styck trängs längst till höger
I största krukan har jag mynta som jag plockat på kolonilotten och petat ner, bilden är nog två veckor gammal och den har tagit sig rejält. Mynta är ett måste för sommarens mojitos!
Den första rosmarinplantan fick sällskapa med två pelargonior i blomlådan. Nu skall jag bara komma på något sätt att få golvet fint på balkongen. Har funderat på att lägga någon form av klinker.

Etiketter: , ,

torsdag, maj 15, 2008

Mellbybagarns kavring

Detta bröd har jag i ett tidigare skede av mitt liv varit smått beroende av och när jag ser Alices inlägg om det kommer jag att tänka på den gång när min snälla pappa skulle skicka en limpa med posten och fick postkassörskan att ta ut lägre avgift för att de tyckte båda två att det var mycket för det var ju bara en limpa. Det är säkert preskriberat vid det här laget om inte så är hon säkert pensionerad. Mellbybagarn har annat som är gott också, väl värt ett besök.
Vid ett annat tillfälle sommarjobbade jag i Tyskland på ett ställe som drevs av IM. Mitt i sommaren var vi desperat sugna på bruna bönor varpå mina föräldrar skickar 2 kilo och jag kan än idag få höra kommentarer på att det var nog de dyraste bruna bönorna jag ätit!

Etiketter: ,

söndag, maj 11, 2008

Katrinetorps gård

Katrinetorp gård tillhör Malmö stad och ligger granngårds med Svågertorp och har tillhört stan sen 1937 men det är först på senare år som det har utvecklats till vad det är idag, först var gården utarrenderad men idag är det ett rekreationsområde för alla. Man har föreläsningar, ordnar utställningar, konserter mm. I år är det ett slags Kina tema ( surprice!!). Man kan gå med i Katrinetorps vänner och då får man om man vill hjälpa till vid evenemang, pula i trädgården. Det finns en affär och en restaurang som jag återkommer till nedanHär är framsidan av huset och bakidan nedanför

Det finns två anlagda trädgårdar nedan renässensparken och bilden under den engelska parken
Och bakom ligger det som jag tycker är mest fantastiskt; Köksträdgården. Jag bara säger det att en sån här trädgård vill jag ha!!Det är barkflisgångar och hela härligheten är omgärdat av blomsterrabatter med tulpaner.KronärtskockaSparris, dessutom fanns det hallon, vinbär, jordgubbar, örter, potatis och en massa andra saker som var nysått, allting mycket vackert geometriskt. Man har skördemarknad den 7/9.Jag hittade tom ett par påfåglar när jag gick omkring därBakom påfågelsväggen ligger en restaurang/ café Vilken härlig uteservering! Kakdisken gick inte av för hackor heller, men jag bestämde mig för att äta mat istället
och tog lammkorv med coleslaw. Korv är egentligen inte min grej men i den här omgivningen och efter den här fantastiska helgen så var det en njutning. Det intressanta med maten var egentligen coleslawen som var gjord på rostade morötter och större bitar av vitkål och med chilisting i
Vatten och bröd till.
Kleins mat heter företaget som driver restaurang och kafé, har öppet 11.30 -
17 under maj till augusti
Man tar buss 33 till Axel Danielssons väg, går av vid hållplats Almvik och sen är det en liten promenad som enligt broschyren skall ta 5- 10 minuter. Du kommer att bli rikt belönad om du gör det.
Det här är ett ställe som man lätt kan fördriva en hel dag på. Massor av parkbänkar och den engelska parken är skuggig och fin. Ibland ordnas det guidade turer av huset också

Etiketter: ,

Sommar, sommar, sommar

Sen ett par dagar är det sommar i Malmö. Jag har legat på Ribban både igår och idag och börjat jobba på årets solbränna, det är framför allt benen jag vill åt och det brukar vara lite segt. Syrenerna blommar för fullt
och på min cykeltur till Drottningtorget förbi kyrkogården överfalls jag av doftkaskader. Fantastiskt!

Jag brukar ta en promenad till loppisen på Drottningtorget på söndagsmornarna men idag blev det cykel eftersom stranden lockade.
Loppis här är ett folknöje, kläder för 5 kronor, och sen allt mellan himmel och jord, själv köpte jag ett par flip flop sandaler för 10 kronor

Etiketter: , ,

fredag, maj 09, 2008

Jordgubbsmojito

Debasers intåg på Folkets park har verkligen blivit ett lyft för parken åtminstånde i mina ögon. Efter att ha vattenjympat på Friskis och svettis som ligger alldeles bredvid hamnade jag på deras uteservering igår. Det var fler än jag som hamnat där...
För övrigt har jag hört att det är viktigt att dricka i samband med träning.
Jag började med en Hallonmojito

Hallonmojito 1 drink
1 lime i 4 klyftor
lite frysta tinade hallon, 3 msk kanske
några myntablad, som jag i ärlighetens namn tror att du kan utesluta
mosa dem i glasen med något trubbigt tex en finsk pirogkavel
i med massor av krossad is
4 cl ljus rom ( för 98 kronor )
lite sockerlag
lite soda
rör om och servera med sugrör

När jag idag skulle uppleva saken hemma för att fira helg hade de inga hallon när jag handlade så jag köpte färska jordgubbar och tillsatte lite jordgubbssaft eftersom det var importerade jordgubbar och inte smakade överdrivet mycket. I övrigt gjorde jag som bartendern och det blev inte helt fel heller...speciellt inte i kombination med en solig balkong

Etiketter: , ,

Clotilde´s edible adventures in Paris


Jag har fått boken och sitter nu och planerar var jag skall äta. Boken kostade 123 kronor och det måste anses som ett fynd. Till min förvåning var boken på hela 280 sidor och första hälften är restauranger indelade efter arrondissement. Hon beskriver restaurangerna på ett sätt som känns äkta, historia, meny, klädkod, prisklass etc får man reda på och lite tips om vad man kan förvänta sig just på det stället.
Sen följer kapitel om matmarknader, bagerier, konditorier, var man köper glass och choklad osv osv.
Insprängt i allt detta finns små rutor där hon förklarar olika franska företeelser, ger tips på pick nickplatser, små affärer som säljer produktion från kloster, hur man väljer den bästa tryffeln, var man kan gå på matlagningskurs mm mm Det finns även några recept i boken.
Jag har tittat i boken parallellt med min Parisguidebok och skulle önska att arrondissementen angavs för allting, det blir lite lättare att placera det då även om närmsta tunnelbanestation och närmsta korsande gata alltid finns angiven.
Här finns såväl små specialaffärer som stora supermarkets.
Vissa ställen känner man till dels från andra guideböcker och dels för att man har varit där.
Jag har redan bestämt mig för var jag skall äta frukost första morgonen och utan att ha haft boken med mig på resan än så skulle jag vilja rekommendera den till alla som tror att de någon gång kanske eventuellt kommer att besöka Paris.

Etiketter: ,

söndag, maj 04, 2008

Morotsmani

Det borde vara klart för alla som läser den här bloggen att en av mina ståndpunkter i livet är att du kan aldrig äta för lite morot. I dagens somriga lunchtallrik revs det ner en också. För ett tag sen rev jag ner en i tabboulin och det blev riktigt bra!
Tallriken består av vad jag kallar för "Israelisk couscous" men som producenten (Frebaco) kallar "Moghrabiah" ( jag var tvungen att gå och hämta paketet för att komma ihåg det! ) kokas 20 minuter och spolas om man skall äta dem kalla
Kokte den i stark buljong och sen har den fått sällskap av salladslök, persilja, olja, vinäger ( en sort med fikon,köpt i en liten flaska som man fick tappa upp själv på ICA), salt och peppar och sen lite blandad grönsallad, tomater, fetaost och solrosskott. För övrigt kan jag tänka mig morötter även i det här skicket:

Om du liksom jag gillar Höganäs Collection i Citrus är det dags att köpa på sig, utgår i höst!

Etiketter: ,

Sparrispaket med räkor

Sparris är en av mina favoritgrönsaker, men då talar vi om grön sparris så jag vet egentligen inte varför detta knippet med vit sparris hamnade i min kundvagn. Nu låg det där och dessutom hade jag fått senaste numret av Femina som har ett sparrisspecial. Jag föll för sparrispaketet med räkor. Det skall vara 2 passionsfrukter och 1 dl passionsfruktjuice. Det mest kreativa jag kunde komma fram till på min lokala ICA idag var passionsfruktläsk så jag beslöt att pressa en apelsin istället och det var ett bra val. Dessutom skulle man offra en äggula på att klistra ihop bakplåtspappret med, här valde jag två gem istället.
Så här såg det ut efter 25 minuter i ugnen, inte klart och eftersom det nu fanns en limpa i ugnen blev det 5 minuter i mikron. Klart!
Det var ingen osmak i det förutom att passionsfruktskärnorna var irriterande att bita i och sen fattade jag inte varför det skulle serveras med räkor.
Jag skall göra ett nytt försök med att passera passionsfrukten och göra det med morötter eller palsternackor istället, ta i vitlök, timjan och chili ( som stektes med räkorna) med och servera kyckling till, vilket jag tror är godare.

Har även hunnit med att äta grön sparris, kokt i saltat vatten. Jag använder mig av vad jag kallar Nigellatricket när jag tillagar grön sparris; Håller sparrisen i båda ändarna, strax under knoppen, böjer lätt mot varandra och så bryts det innan träigheten börjar. I sydsvenskan idag rekomenderades man att koka soppa på de träiga bitarna.

Etiketter:

Rabarbersaft

Ett glas ljummen saft på balkongen. Jag är inte så förtjust i läsk men ett glas saft har jag ingenting emot ibland. Härom veckan köpte jag en flaska ekologisk jordgubbssaft som var bra men då bestämde jag mig för att i år skulle jag koka lite saft och ställa ner i källaren ( jag har matkällare som hör till lägenheten ) för det blir lite trångt i skafferiet med sylt och marmelad burks lager.
Köpa saft är en märklig historia idag då safthyllorna till 90 % består av Fun Light i diverse smaksättningar!
När jag satte potatisen i lördags och sådde sockerärtor och borlottibönor plockade jag med mig lite rabarber hem och så dödade jag min första mördarsnigel.

Rabarbersaft
1 kg rabarber i bitar, behöver inte skalas
4 dl vatten

Koka upp och koka på svag värme tills rabarbern är mosig. Låt den rinna av, jag har en silställning men annars funkar det att lägga en handduk i en sil eller ett durkslag. Tänk på att handduken blir troligen inte sig lik igen!
När det runnit av tar man och mäter hur mycket saft man fått och så kokar man upp det igen med 6 dl socker/ l saft. Skumma och häll på flaskor, jag hade inga flaskor så jag körde glasburkar som jag satte fast locket på på en gång så de blir lite vakum i dem.
Receptet funkar till alla typer av frukt och bär, rabarber är gott att blanda med jordgubbar eller röda vinbär.

Etiketter: , ,

fredag, maj 02, 2008

Franska Bokcaféet

På Fiolstraede ligger förutom 2 garnaffärer 2 bokcaféer, ett i gatuplan och så finns det en liten skylt att en trappa upp ligger Franska bokcaféet och eftersom jag för närvarande är lite frankofil så valde jag det senaste. bokhandeln/caféet är litet och man har ingen stor meny, Madelainerna var slut men jag kunde få kex till kaffet vilket faktiskt kändes lite lagom . Kaffet är jättegott och köket är stort som ett pentry ungefär. Man förstår svenska även om de flesta faktiskt pratade franska när jag var där. Det kindpussas och är allmänt trivsamt. Min franska är av den kvaliten att jag kunde konstatera att alla böckerna var på franska...och att det inte var lönt att jag bläddrade i dem en gång.

Etiketter: ,

RizRaz

Jag har tillbringat dagen i Köpenhamn, en av fördelarna med att bo i Malmö är att det är väldigt lätt att ta sig dit. Det var många som tänkt så idag, väldigt många av dessa hade barnvagnar, alla kom inte med tåget, speciellt inte om man ville stiga på i Svågertorp ( läxa 1 ) Jag bestämde mig för att äta lunch på RizRaz som serverar vad de kallar för medelhavsbufféer på två ställen, jag har varit flera gånger på Kompagniestraede som är en parallellgata till Ströget. Den här gången var jag på Stora Kanikkestraede som jag har för mig är en tvärgata till Fiolstraede som går från Dorchs passage och Norreports station och på vilken det ligger 2 garnaffärer RizRaz bufféer är riktigt goda och det är väldigt fräscht speciellt i början av lunchtiden. ( Det brukar faktiskt vara fräscht senare också ) Det finns några varmrätter också bla en pizzabit som är väldigt god. Vad som däremot var katastrofalt var serveringen. Halvvägs in på min andra tallrik fick jag min öl och då hade han tagit upp beställningen 2 gånger. Vi skall inte tala om eländet innan jag fick betala.
Här är första tallriken, bara lite nallad. Allt är vegetariskt men man kan kombinera bufféen med kötträtter om man inte klarar sig annars. Skulle dessutom uppskattat citron i tabboullen...
Jag såg på deras hemsida att de söker servitörer. Snälla alla som är intresserade SÖK! Man skall vara söt och le enligt kraven...kanske förklarar servicen. Det måste ju erkännas med risk att bli kallad klimakteriekärring att pojken som serverade var söt...men log, det gjorde han inte...
Man kan sitta ute om man vill, på gatan eller vad jag förstod från hemsidan på innergården. Osäker på om det är sol eller skugga idag var det bara regn!
Läxa 2 som egentligen är ett litet tips är att när man skall hem från Köpenhamn skall man gå till Nörreports station och gå på tåget där, då har man nämligen en sittplats när huggsexan börjar på huvudbangården...
Sist måste jag ställa en fråga; Är det bara jag som tycker att man skall ta en ny tallrik varje gång man fyller på från en buffé?

Etiketter: , ,

torsdag, maj 01, 2008

Rabarberpaj

Jag har blivit med en halv kolonilott, är lite inneboende typ. Så när jag säger att rabarbern är egenodlad så har jag inte gjort så mycket ännu. Receptet är från Vår kok bok med lite bakpulver för fluffighetens skull

Rabarberpaj 1 pajform avgör själv hur många det räcker till

500 g rabarber i små bitar
0,5 dl farinsocker
0,75 dl strösocker

2 satser pajdeg

225 grader ca 20 minuter
Enligt kokboken kan man tillsätta 1 msk potatismjöl vilket jag glömde men det blev nog bättre utan.
Vi åt vispad grädde till men här finns även ett enkelt recept på vaniljsås, känner man för glass till så är det upp till er

Etiketter: , , ,

Hjärtliga müslimuffins

För ett tag sen bakade jag müslimuffins från Nigellas "Fest!". Jag var inte så där överväldigad över resultatet men efter ett tag växte dem. De växte så pass att jag köpte en hallon och persikomüsli och använde mina muffinsformar från Reims Det är lite flourtantkänsla över dem och de är lite svåra att "öppna" jag gjorde en sats och fick 20 mindre muffins som jag gräddade i 20 minuter. Müslisorten har nog inte en alltför stor betydelse här, men medge att den är sör med sina små hjärtan, det kanske passar bättre till fil imorgon bitti?

Etiketter: