torsdag, augusti 30, 2007

Färska dadlar

Jag köpte färska dadlar igår. De skiljer sig mycket från torkade. De är hårda och krasiga, har en lätt ton av dadel, men när man kommer in mot kärnan så känner man igen strukturen. De är inte så söta som man skulle tro att de behövde vara för att bli så söta som torkade dadlar är.
De är för övrigt uppätna!

Etiketter:

Loppisfynd

För ett tag sen var jag på grillfest och då plockade värdinnan ( som för övrigt skulle dåna om hon visste att jag kallade henne det! )ner en sån här liten apparat som hon ärvt av sin mormor. Det är en liten handdriven visp i en vispkanna. Jag köpte min på Erikshjälpen för 7 kronor Dessutom köpte jag denna form för att göra holländska pepparkakor i, jag låter det vara osagt när.
Dessutom fick jag äntligen tag på ett aebbleskive panna i gjutjärn till rimligt pris vilket var 25 kronor. Vi lämnar det därhän ett tag när jag skall använda den också....
När jag redogjorde för mina inköp i morse på jobbet frågade en av mina nya kollegor hur jag fick plats med allt? Svaret är enkelt; man gör plats

Etiketter: ,

Stufatino alla Romana

En väninna har precis varit i Rom och min bror, svägerska och deras grannar skall snart åka, själv skall jag inte det.......
Fördelen med att vara välförsedd på kokboksfronten är att man kan resa ändå, så jag plockade fram Anders Gröndahls Det Romerske kökken, en dansk kokbok och gjorde en snarlik version av hans Romerska oxköttsgryta

ca 5 portioner

1 kg högrev i stora kalopsbitar
50 g bacon, hackade
2 gula lökar, grovt hackade
3 vitlöksklyftor, skurna i bitar
500 g passerade tomater
0,5 dl balsamvinäger
2 tärningar kalvbuljong
2 lagerblad
smör/olivolja till stekning

Bryn köttbitarna i smör/olja
Fräs bacon och lök i olivolja i stekgrytan, tillsätt köttbitarna och tomaterna. Koka ur stekpannan med balsamvinägern och lite vatten, tillsätt det, buljongtärningarna och lagerbladen.
Låt detta sjuda tills köttet är klart, det skall nästan vilja falla isär av sig själv.
Om man vill kan man låta en liten chili koka med, smaka med jämna mellanrum och plocka upp den när såsen är stark nog.
Strö hackad persilja över om du har.
Koktiden beror på köttet, jag tror mitt var på i nästan 2 timmar!

Etiketter: ,

Färs på längden och tvären

De ser ut att behöva lite persilja men detta är nog en av mina favoriträtter det går att variera kryddningen, stoppa bitar av oliver, ost eller soltorkade tomater i och så får man lite extra grönsaker i sig av bara farten.
Jag köpte storpack nötfärs och gjorde en sats på 800 g till fyllning vilket innebär gott om matlådor

800 g nötfärs 10%
2 ägg
2 tsk salt
mynta denna gång
svartpeppar från kvarnen

Blanda ihop alltsammans och fyll halva urkärnade paprikor i olika färger med färsen, går lättast med en matsked tycker jag. Sätt i en ugnsfast form och så in i 200 grader tills de är klara, man får kolla så att färsen är genomstekt.

Dessa turkiska kryddor fick jag idag av en kollega ( tillsammans med en ansenlig mängd Viktoriaplommon )Det är mynta, köfteblandning, kommerinteihågochpratarinteturkiska och rödpeppar.

Jag tog genast och använde 4 hg färs enligt receptet ovan men blandade denna gång ner 1,5 tsk köftekrydda, gjorde låååånga järpar som jag stekte.

De sista 4 hg brynte jag bara och saltade och pepprade för senare förädling.

Etiketter: , ,

Ekorundan

Hört talas om konstrundan? I helgen är det ekorunda i Skåne. Det är 17 ekologiska bönder som öppnar sina gårdar för allmänheten. Möjlighet till mycket shopping, fika mm. Kolla här för mer information

Etiketter: , , ,

tisdag, augusti 28, 2007

Chokladfabriken

Nästan vid Möllevångstorget ligger Mazettis gamla fabrikslokaler. En vacker tegelbyggnad med de berömda ögonen på grindarna. Både Mazetti och Fazer är borta för länge sen och nu finns här kulturskola, nattklubb mm men det går att få köpa choklad där fortfarande. Malmö chokladfabrik som har tillverkning på annat ställe i Malmö har ett litet café/ butik kombinerat med museum mad gamla askar, formar, papper etc som man blir riktigt nostalgisk av att titta på. Tyvärr så är det trångt och få bord så sitter det folk vid borden känns det lite påträngande att envisas med att titta i alla montrarna. Man gör dessutom egna chokladblandninga och kakorna säljs även på ICA Maxi i Västra hamnen ( fast där får man nog aldrig smaka...)
Jag fick för mig att testa praliner, jag gillar mörk choklad men förstår inte riktigt tjusningen med praliner. Jag tycker oftast inte att fyllningen smakar tillräckligt. Så var det även här, den mörka längst till vänster skulle innehålla kanel och calvados men kanelsmaken tar överhanden...
Den enda pralin som jag fått en kick av var den med gorgonzola och armagnac som jag blev bjuden på när jag var på bröd, marmelad och chokladafton förra hösten.
Men jag prövar vidare, det är som de säger ett tufft jobb men nån skall göra det!

Etiketter: ,

Liv efter jul?

Vi besökte också en gård som födde upp avelssvin, detta kallades barnkammaren, fast låt oss kalla det ungdomsgården För detta måste vara barnkammaren
Gissa hur många!Troligen inte fler än 14, vi fick lära oss att varje griskulting har sin egen spene och spenarna kan ge lite olika mjölk och då blir vissa grisar mindre. Får en sugga många kultingar fördelar man dem bland de som fått färre.
Bilden nedan är från stallet där suggorna som skall grisa väntar, hittar inte på något roligt att kalla det för.
Men dessa var sötast och charmigast!


Etiketter:

Mamma Mu

Vi besökte också en mjölkbonde och tittade på kalvar, dessa tjurkalvar platsade inte ( av naturliga skäl ) och skulle säljas. Vi tittade på en mjölkningsrobot
och blev betittade
Kalven nedan var född på morgonen och fick fortfarande vara hos kossan, men jag tror bara det var tills imorgon

Etiketter:

Lantgårdsutflykt

Jag har varit på lantgårdsutfärd idag med Naturskolan. Syftet är att bekanta sig med 3 gårdar inför ett bondgårdsbesök som jag skall göra med eleverna om några veckor. Första stopp var Dammtorps handelsträdgård som har en av Sveriges 3 ( tre !!) ekologiska äppelodlingar. De odlar Rubicon tror jag äpplet på trädena heter eller något liknande
Detta är samma äpple. Jenny som driver trädgården tillsammans med sin man berättade att de sprutar äpplena med såpa, rapsolja och en slags svampar som jag glömt namnet på och hon var noga att påpeka att det var definitivt inget flum med ekologisk odling! Den lilla plastbiten till höger på bilden utsöndrar doft från en hon virvel av något slag vilket gör att hannarna svärmar kring plastbitarna och inte fattar var honorna är och så blir det inga fler!

Detta är ett nytt favvoäpple för mig, heter Santana ( Tänk på Carlos så kommer du ihåg det )
De odlade dessutom perenner i växthus, detta var inte en ekologisk odling men eftersom växthus var en slags slutet system så kunde det ligga precis bredvid äppelodlingen.
Vi fick också veta att varje äppelträd består av 3 sorter ympade på varandra, äppelträden på bilderna är 4 år.
Jenny och hennes man finns på bondens egen marknad i Malmö där de säljer planteringsväxter, blommor och prydnadspumpor ( som jag brukar köpa)
Handelsträdgården ligger väldigt nära stan, man kan ta bussen till ICA Maxi Tunby ( tror jag det heter ) sen får man gå sista lilla biten

Etiketter: , , ,

söndag, augusti 26, 2007

Stadsträdgårdens kafé

Under en vädermässigt omväxlande promenad räddade jag och väninnan oss undan ösregnet i kaféets växthus.

Kaféet hade inte öppnat ännu så vi drog vidare till centrum där vi tog varsin kaffe i solen, så kan det vara...

Etiketter: ,

lördag, augusti 25, 2007

Greekaway

Malmöfestivalen är precis över och troligen är ordningen i stan återställd. Jag brukar inte köpa mat i stånden som jag berättat tidigare. I år blev det mat med en ny bekantskap ( en dansk tjej som stickar ( för att föregå alla rykten!) och vi hamnade på Greekaway. Jag hoppas jag har rätt namn. Det är en slags kedja med grekisk mat som finns på flera ställen i stan. Vi hamnade på den som ligger vid kanalen. Läget är jättebra med uteservering mot kanalen, ( trapporna som går ner och kattstatyerna) men maten är riktigt sunkig kompad av grekisk skvalmusik och jag som ville att det skulle va bra!! Jag får återgå till Plaka när det känns OK att sitta inne och äta. Plaka ligger på Södra Förstadsgatan, snett emot porrbion eller strax före kondiset beroende på vilka intressen man har. I alla fall är det en liten grekisk restaurang där man äter grillspett med potatisklyftor, tzatziki, sallad och fetaost för 50 kronor. Det finns annat på menyn men jag har bara testat spetten och grekiska salladen. Det är en slags halvsjälvservering, vill man ha finare miljö finns det en grek på Frisgatan med då kostar maten det dubbla!
Efter bottennappet med maten hamnade vi på Brogatan och drack rosévin till stickningen.
Miso som ligger snett emot har bytt ägare såg jag i tidningen, jag tror det var Hare Krishna rörelsen som hade köpt stället.

PS. jag har numer lärt mig att det heter Greekway men det förändrar inget

Etiketter:

Bondens marknad

En bild, sen sade batteriet ifrån. Tog en tur på Drottningtorget idag och de flesta handlarna från förra året var där , en ny som sålde ost och en ny med tomater, vad jag kommer ihåg.
Jag köpte ölkorvar från Lillehems utegrisar ( de som är som att gå in i en ladugårdsvägg...) äpplen; Discovery + 2 Aroma som jag skall ge bort till en kollega, grönkål, portlak, vitkål, krikon, squash, både gul och grön och tomater.
Det fanns dessutom, hjort, tupp, struts, Boels blå ( min favvoost!), honung, spettkaka, potatis, ägg. Den nya tomathandlaren hade en mängd sorter, vilket jag tycker är positivt för om det är något man skall klaga på så är det att mångfalden kunde kanske varit lite större. Nu var det första gången för säsongen så det kanske kommer.

Etiketter: , ,

fredag, augusti 17, 2007

Blomkål med curry och senap

När jag är i Danmark brukar jag köpa danska Femina och där hittade jag förra sommaren ( tror jag) receptet på denna rätt. Den serverades i tidningen tillsammans med grillat lamm, själv åt jag den som den var och andra gången med korv. Jag kan tänka mig fläskkött också men lamm känns fel för mig! Dessutom ser jag ingen funktion för hasselnötterna, kanske hade det varit godare med pumpakärnor ( jag är inne i en period där allting är godare med pumpakärnor...)
Detta blir ett ungefärligt recept:

blomkål i buketter, gör de gärna mindre än på bilden
smör/olja till stekning
curry
fransk senap kanske 0,5 msk/ person
1 näve rucola
lite rostade hasselnötter

Fräs blomkålen nästan mjuk, fräs med curryn och vänd alltsammans med senap. Blanda med rucola, salta och peppra och strö rostade hasselnötter över

Etiketter:

Wokade rädisor

Rädisor, wokade med dill, från Eja Nilssons bok "Vardagsmat utan stress" Jag gillar inte rädisor speciellt mycket och på det här sättet smakar de inte rädisor men jag gillar dem i alla fall inte. Fast jag gillar färgen på rädisorna!



Receptet är så enkelt att det nästan inte är ett recept

2 buntar rädisor

1 bunt salladslök

1 knippa dill

salt och peppar

olivolja



Halvera rädisorna, skiva löken, fräs i olja, salta, peppra och tillsätt hackad dill

Etiketter:

Det händer i Malmö

Malmöfestivalen har börjat, massor med musik, kultur, mat och prånglande av diverse varor. Jag är inte mycket för att stå och äta i något hörn och samtidigt försöka balansera drickan, men stans restauranger och kaféer är öppna som vanligt! Moules Frites på La Couronne är såå gott!
Nästa lördag är det premiär för bondens marknad på Drottningtorget, nu längtar jag efter Boels blå, färsk honung, bröd, äpplen, nya prydnadspumpor, tomater från Orelund som jag faktiskt hittade på ICA Maxi häromveckan. Bilden visar Klagshamnstomater, odlade i växthus uppvärmda med spillvärme nånstansifrån...som vanligt är jag alltid lika tydlig i min information! Goda var de i alla fall!

Etiketter: ,

Marienlyst

Skolan började i tisdags för oss lärare och idag var vi på den traditionella " Ut i det blå" utflykten, det är andra gången vi gör det men varje tradition måste ha skett ett fåtal gånger från början. I alla fall åkte vi över bron och efter medhavd fika kompletterad med danska wienerbröd ( givetvis med choklade ) var vi en kort stund i Helsingör och sen åkte vi till Marienlyst som ligger i Helsingör. Jag har aldrig varit där tidigare men det har diverse kungligheter varit för det var fullt med foton som bevis på väggarna. Vi åt frokostbuffén vilket innebar en mängd kallskuret, sill, lite småvarmt, ost och bröd. Buffén var väldigt fräsch och allt var ordnat så att man skulle kunna lägga "rätt" saker ihop på sina smörrebröd, närmast syns veterinärens nattmacka med saltkött, leverpastej och köttgelé och nedan ingredienserna till ett rostbiffssmörrebröd.
Hmm, gaffeln kanske är något felplacerad...
Jag försåg mig med räkor, lax och rostbiff med pepparrot, remoulade, rostad lök och inser jag nu glömde gurkan. Ostbordet hade dessutom massor av olika sorters kex, dadlar ( gott med grönmögelost) och torkade aprikoser ( gott som det är )
Kaffet intogs på terassen med den här utsikten över sundet, fast Sverige kändes närmare live.
Hade jag flyttat kameran lite till höger hade Kronoborgs slott kommit med på bilden. Det är alltså promenadavstånd från centrum.

Etiketter:

söndag, augusti 12, 2007

Grahamsbullar med råg

När jag bakade Cranks ostbullar blev jag nog lite chockad över hur mycket ost de innehöll, men jag tänkte att degen skulle stå sig väl på egen hand och det gjorde den.

Jag har provbakat både på grahamsmjöl och på rågmjöl ( extra grovt )

Nu när jobbet börjar igen känns det bra att ha lite bröd och färdiga matlådor i frysen. En macka innan träningen ( som har gjort sommaruppehåll ) brukar behövas. Ridningen startar på lördag och det är bara att hoppas att även hästarna behöver en startsträcka efter sommarbetet.


Grahams eller Rågbullar, 12 rejäla eller 16 om du känner för det...
Receptet finns här men skippa osten och ta 2 tsk salt.
Även om det tar tid att baka dessa så är den första jästiden så lång att den kan ske över natten eller medans man är på jobbet.

Etiketter:

Pasta med kantareller, lök och persilja

Kantareller, inköpta på Möllevångstorget, vågade inte fråga var de var plockade, vill inte veta med tanke på cesiumhalten och andra utsläpp.
Gjorde pasta på enklaste möjliga sätt

Pasta med kantareller 1 portion

1 port pasta typ penne kokt al dente
0,5 hackad lök
1 näve kantareller
smör till stekning
salt, peppar
persilja att strö över
nyriven parmesanost

Stek svampen och löken i smöret, salta och peppra och blanda ner pastan, tillsätt persiljan och riv parmesan över.
Funkar med annan svamp, auberginer och det mesta annat också

Tillägg lite senare:
Eftersom jag köpte 2 nävar svamp blev det även en matlåda. Jag lade till lite St Agur ost (ingen parmesan) och det blev en riktig höjdare, fast min kollega som satt närmast flyttade sig för hon tyckte det luktade för mycket!

Etiketter: ,

Loppisfynd

Jag undrar hur många sk loppisfynd jag gjort sen jag började blogga, men en råsaftscentrifug som möjligen varit använd 1 gång och som kostade 75 kronor måste anses som fynd!
Jag testade med äpplen för det var vad jag hade hemma. Först Royal Gala... och sen Discovery som blev så här vackert rosa.
Nackdelen med äpplen är att de oxideras fort. Nästa gång skall jag testa morötter för jag gillar verkligen morotsjuice

Etiketter: ,

Kinnas bakbok

Ni som vill läsa om Kinnas kokbok får skynda er ut och köpa Sydsvenskan idag, tyvärr hittade jag inte artikeln i nätupplagan. Det fanns även kakrecept men från en annan familjs vaxböcker

fredag, augusti 10, 2007

Discovery vs Baklava

"Jag såg i tidningen att nu finns det en chans för mig att" äntligen köpa svenska äpplen! Det stod att Discovery och Alice skulle vara mogna i mitten av augusti vilket jag tyckte var ungefär nu och innan bondens marknad öppnat är Möllevångstorget det säkraste kortet....men de var slut. De hade haft Discovery men DET KOMMER MER IMORGON och torghandeln öppnar klockan 8! På lördagarna är det dessutom loppis där.
För att trösta mig när jag insåg att jag missat racet gick jag vägen om Al Bashra och köpte detta:


Jag vill inte påstå att dessa två saker liknar varandra på något sätt varken ur smak eller näringsinnehåll. Dessa kräver dessutom riktigt starkt kaffe

Etiketter: , , ,

Ostpåse från Möllans ost

De här påsarna finns alltid på Möllans ost för 99 kronor, innehållet varierar dock. När du lyfter dem är ett litet tips att hålla i botten på påsen! Gissa varför jag tipsar om detta!!....
Detta var i min påse, dessutom köpte jag en bit Comté som används ganska flitigt i Chocolate and Zucchinikokboken. Den görs av opasteuriserad mjölk på någåt speciellt ställe i Frankrike, Jurabergen kanske? Det kanske var nån annan ost? Ligger den bergskedjan i Frankrike överhuvudtaget? jag har nog bättre koll på floderna för då brukar det vara ett vindistrikt inblandat.

Etiketter: ,

Café de Paris smör

Tyckte du att det var mycket kryddor i Ras el Hanout härom dagen? Håll i dig! Receptet kommer från en gammal AoM troligen 70-tal och jag brukar byta ut smöret mot Lätta eller annat lättmargarin. Dessutom brukar det alltid vara något som inte finns hemma som jag brukar hoppa över.

Café de Paris skall vara en restaurang i Bryssel kanske och är känt för just detta aromsmör vars recept givetvis är hemligt. Första gången jag åt Café de Paris var på en Malmöutflykt med mina föräldrar när jag var ganska liten, jag kommer ihåg att det var på Caroli city och det var liksom ett öppet bås i restaurangen där man tillagade maten, jag kommer dessutom ihåg att mamma frågade om receptet men fick veta att det var just det; hemligt!

Jag brukar frysa in små förpackningar och gratinera baguetter med eller servera det till grillat eller stekt entrecote eller kyckling. Det förgyller det mesta!
250 g smör, eller lättmargarin
1 äggula
1,5 msk tomatpuré
1 msk fransk senap
1 msk finhackad gul lök
2 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad dill
1 tsk kapris
0,5 tsk grönpeppar
1 tsk timjan
1 krm salvia
1 krm dragon
1 krm rosmarin
0,5 pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk konjak
0,5 tsk worcestershiresås
0,5 tsk paprikapulver
1 tsk citronsaft
1 krm curry
1 krm fyra kryddor
0,5 krm vitpeppar
0,5 krm svartpeppar
doft av cayenne
0,5 tsk salt

Låt smöret bli rumsvarmt. Mortla och hacka kryddorna. Det är enklast om man blandar allt utom smöret och sen rör det mjukt med en elvisp och tillsätter kryddsåsen.

Just idag blev det stekt entrecote med haricots verts med valnötter som jag är tokig i just nu.

Etiketter: ,

tisdag, augusti 07, 2007

Ost och skinksallad

Värmen gör att man blir sugen på sallad så jag tog vad som fanns hemma. Skinkan är tysk tror jag heter nånting som börjar på west....Samma tillverkningsmetod som parmaskinka vad jag förstått. Fast billigare, osten är en baskisk fårost som heter något typ Ekoti, Enoki eller liknande, den är väldigt god i alla fall och kommer från Bengtssons ost som ligger vid Lilla Torg här i Malmö.

Etiketter: , ,

söndag, augusti 05, 2007

Boktips till unga kockar

Den här boken är riktigt bra! Mat som ungar kan laga, eventuellt med hjälp av någon vuxen, lite inslag av bakat. Det verkar finnas nån slags fördom om att barn kan baka men inte laga mat! Jag köpte boken på loppis för 15 kronor och gav den till min brorson när han fyllde 11 så man kan säga att den är prisvärd!!!

Etiketter:

Köttfärslimpa

Jag har ätit köttfärslimpa på sista tiden, först hemma hos mina föräldrar, sen gjorde jag själv och lät morötter och rödlök steka med i formen, precis som mamma hade gjort. Förra veckan fick jag min födelsedagsmiddag, en lunch på Salt och brygga och dagens var just det; köttfärslimpa. Serverad med rödlökssås, potatispuré, rostade rotsaker och pressgurka.
Jag såg att Julia Child hade sagt nån kommentar om varför vi hade persilja...och kände att jag var tvungen att ta till knepet. Köttfärslimpa blir saftigt och kan varieras i det oändliga. Fast nu är jag sugen på Biff Lindström!
hmm jag tror jag skall plocka fram en av mina matlådor tills imorgon. det drar ihop sig till skolstart...

Etiketter:

lördag, augusti 04, 2007

For you, special price

Jag blev uppringd häromveckan och tillfrågad om jag inte var intresserad av att gå med i Mat och njutning, bokklubben som jag givetvis varit med i tidigare ( Jag har varit med i de flesta bokklubbar tidigare ) 59 kronor för dessa 2 böcker + en digital termometer/ timer och eftersom signalen inte fungerar på min gamla timer och jag var intresserad av framför allt Karin Franssons bok så sade jag "Ja"
Jag har bara bläddrat i böckerna och de är fina båda två. Jag har parkerat dem hos min mamma så länge, jag har varit upptagen med Mr Latte och nu har jag dessutom köpt Chocolate and Zucchini och Domestic Godess så jag har att läsa/laga.

Etiketter:

Instant Marocko

Jag vet inte om denna bild är så bra illustration egentligen. Jag har aldrig varit i Marocko, skulle gärna vilja dit. Hade en gång en marockansk kompis som bla lagade fantastisk couscous. Han gjorde den i ugnen och stänkte och fluffade upp grynen. Sen serverade han den med en gryta med lamm och kikärtor, massor med grönsaker i gigantiska portioner som vi givetvis satte i oss!
Han skulle inte godkänna min couscous ,vilken görs genom att hälla buljong över grynen, låta det stå några minuter och fluffa med gaffel...
Ras el Hanout är en marockansk kryddblandning som jag försökte få en elev att köpa när de åkte hem till Marocko härom sommaren. Det blev ingen men hon berättade att det betydde ungefär "skafferi", någon annanstans har jag läst att det betyder "översta hyllan". Det verkar vara en kryddblandning som det är lite upp till den som blandar den vad som är i. Jag kommer dessutom ihåg ett avsnitt av något Nigellaprogram där hon går och låter kryddblandningen som har rosenknoppar i sig silas genom fingrarna som sand.
När jag var i NY för snart 3 år sen köpte jag en burk "Moroccan Rub" på Dean and DeLuca och året efter fick jag tag på Ras el hanout i en liten affär i Paris. Dessförinnan har jag förlitat mig på följande blandning från Eja Nilssons bok som heter "Nordafrikansk mat, från Kairo till Casablanca"
För närvarande hoppar jag mellan de tre sorterna. Kryddblandningen går bra att krydda kött med använda i grytor och soppar, tillsätt lite av den och finn dig förflyttad till Marocko!

5 lagerblad
1 msk timjan
1 msk svartpepparkorn
1 msk nyriven muskotnöt
1 msk kryddnejlikor
1 msk korianderfrön
1 kanelstång
0,5 muskotblomma
3-4 kardemummakapslar
0,5 tsk malen ingefära
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk gurkmeja
1 tsk anisfrön
1 tsk cayennepeppar
2 msk paprikapulver

Mal och blanda alltsammans.

Etiketter:

Pain d´Épice

Jag har precis köpt Chocolate and zucchinikokboken och den är väldigt trevlig. Det är som att läsa bloggen fast i bokform. Dessutom har hon skafferilistor som jag älskar men det vet ej sjutton om jag går och köper ank och gåsgrejor som fois gras och confit, färdiga patéer, annars har jag nog det mesta.
Det jag bestämde mig för att testa först var ovanstående bröd/kaka som hon talar lyriskt om, det är en slags mjuk pepparkaka sötad med honung och när jag kollar i mina andra franska kokböcker hittar jag den i "Det klassiska franska köket" av Mireille Johnston. Där kallas de också burgundiska pepparkakor och hon berättar hur romare och greker sötade bakverk med honung och hur araberna blandade mjöl och honung och förde med sig detta till europa. Redan på 1300- talet finns den här typen av bröd omnämnt som bra för matsmältningen och på 1700-talet hade ett slags standardrecept utvecklats som angav bla honung och 10 kryddor. C & Z har inte riktigt lika många kryddor i sitt bröd och hon använder sig av grahamsmjöl istället för det enligt Johnston klassiska rågmjölet. Hur smakar det då? Kryddsmaken är väldigt god men konsistensen är lite stabbig. Vanlig mjuk pepparkaka är godare men jag gillar historien bakom detta. Vore väl något för alla som drar till medeltidsveckan i Visby nu!

Pain´Èpice 1 form 1,5 liter
1,5 cup mjölk
2/3 cup god honung ( funkar även med Eldorado!)
1/3 cup mörk sirap eller ljus eftersom det var vad som fanns hemma
1 cup vetemjöl
1 cup grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
0,5 tsk vardera malda nejlikor, kanel, ingefära och muskot
gärna 1/4 cup finhackade apelsinskal eller syltad ingefära ( glömde! )

Olja en avlång 1,5 liters bakform och lägg ett papper i botten på formen dessutom.
Värm mjölken med honungen och sirapen i en kastrull så allt smälter och blandas.
Blanda samman de torra ingredienserna. Vispa ner de torra ingredienserna i mjölk-honungsblandningen och häll det i formen, det är en mycket lös smet! Grädda i 175 grader ca 40-50 minuter enligt boken, jag lät min vara inne 1 timma.
Låt svalna 1 i formen 20 minuter och lossa sen kanterna försiktigt med en kniv och stjälp upp den. Låt den kallna och svep sen in den i folie och låt den ligga i ett dygn innan du skär skivor av den. Det skall vara väldig skillnad på att äta den i tunna skivor resp tjocka, själv tycker jag det var godast att ha ca 1 cm tjocka skivor och bre smör på dem.
Jag kommer definitivt att göra detta igen men först skall jag testa Mireille Johnstons recept!

Etiketter:

fredag, augusti 03, 2007

Baba Ganouch

Det ser inte vackert ut men det är gott!

Skär auberginer mitt itu och stick in några vitlöksklyftor i dem. Baka dem i ugnen tills de är mjuka, dra skalet av dem puréa dem sen och smaksätt med salt, peppar och citron, om man har persilja hemma kan man hacka det och röra ner till slut, servera som grönsaksdip

Etiketter:

Cranks ostbullar

När jag gick på gymnasiet tog vi dagsturer till Köpenhamn. Vi brukade välja ut idrottsdagarna och bad mycket ordentligt om lov. På den tiden var det båtar som gällde och oftast blev det en kombination av flygbåten dit och den långsammare färjan hem. Vi brukade börja med frukost bestående av kaffe och wienerbröd på Magasinet, jag har inget minne av om det var "chocolade" på eller ej. När det kom till lunchen åt vi den antingen på Peder Oxe eller på Cranks Gröna buffé som låg väldigt nära magasinet. Vi brukade äta löktårta och ostbulle. De var tidigt frikostiga med recept och senare kom det ut en kokbok som heter Cranks lilla gröna och är skriven av Kirsten Skaarup. En av mina favoriter i den är förutom lökpajen deras Shepherds pie som jag skall blogga om en annan gång. Receptet är lite omgjort och jag hade glömt/ förträngt hur goda de var/är

Cranks Ostbullar version 2007 16 st

0,5 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
0,5 msk salt
250 g grahamsmjöl
250 g fullkornsmjöl av vete
250 g vetemjöl special
300 g riven ost med smak
yoghurt eller fil till pensling
solrosfrö och pumpafrö till att strö över

Lös upp jästen i vattnet och blanda ner salt, grahamsmjöl och fullkornsmjöl av vete. Låt jäsa 8 timmar.
Tillsätt vetemjölet och arbeta degen ordentligt. Låt jäsa 30 minuter.
Knåda degen igen och kavla ut den till en platta 35 * 35 cm och lägg hälften av osten på 2/3 av degplattan. Vik den så att du viker den delen utan ost över där det finns ost och sen den delen där osten ligger uppe över den dubbla degen. Det skall alltså bli 3 lager deg och 2 lager ost.
Kavla på nytt ut degen till 35 * 35 cm och gör lika dant 1 gång till.
Kavla ut degen till ca 40 * 40 cm och skär den i 16 bitar. Lägg dem på plåtar och pensla med yoghurt, strö på frön och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader ca 20 - 25 minuter.

Brödet blir som ett slags matbrödets wienerbröd. Osten rinner ut lite och blir härligt knaprig av värmen.

Etiketter: