lördag, juli 28, 2007

Saltfriterade räkor

Recept från en bok jag gaggat om länge här nu. receptet säger råa räkor med skalet på, jag hade råa scampi som jag tinade, enligt receptet 3 st/ portion, jag tog 4! Man äter alltså skalet också och det är gott, man får inte alls en känsla av att det är skal utan det är knastrigt. Enligt receptet skall man blanda lite ströbröd med vetemjöl men det funkar med bara vetemjöl, alltså skaka de oskalade räkorna i en plastpåse med vetemjöl. Värm olja till 175 grader och fritera räkorna ca 2 minuter. flingsalt och svartpeppar över och ät på en gång!

Etiketter:

Oops!

Det händer saker ibland, igår skulle jag luncha på SMAK, dvs konsthallen och såg fram emot deras salladsbord.... när vi kom dit hade salladsbordet blivit ett litet bord med bröd och salladsblad i en skål. Dagens kostade 105 kronor och det kändes inte så lockande längre så vi gick vidare till Di Penco som ligger på Roskildevägen inte långt från Systrar och bröder. Där får man en tallrik pasta vatten och gott bröd, man får det dessutom väldigt snabbt och det är gott. man har även efterrätter men vi gick vidare till Systrar och bröder och drack kaffe och åt en choklad bakelse med chokladfrommmage i, min väninna tog en brownie och vi satt ute och njöt.
Idag var jag på Abdos och skulle köpa grönsaker och frukt och eftersom jag pga mina mossagårdslådor inte varit här på väldigt länge har jag missat ombyggnaden som blivit väldigt bra.
Man kan hitta de mest fantastiska saker på dessa ställen, jag hittade godis som jag skall ge till min morbror som samlar på saker med sotare på ( Vi är sotarsläkt! ) Jag har för några år sen fått hans fingerborg i form av ett sotarhuvud så nu skall han få nåt igen

Etiketter: ,

Morotssoppa

Morötter är nyttigt, morötter är bra för miljön, morötter är goda att äta, man kan göra mycket gott av morötter, eller hur? Morotssoppa måste vara gott! Så har jag tänkt och testat att tillsätta linser, apelsin, ingefära och gud vet vad, för det verkar som att man måste göra något för att få bort den söta jolmiga smaken på soppan och ge den lite sting.
I den vid det här laget välkända Mr Latte boken finns det givetvis en morotssoppa!!!..... Denna soppa innehåller även fänkål och jag berättade för en väninna igår att jag skulle laga denna soppa och det var den sista morotssoppa jag skulle göra....
Det blev gott!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Dessutom blev det snyggt i de Veronagröna soppskålarna.

Jag gjorde lite ändringar i receptet och för säkerhets skull tog jag fram min hjärtgryta...

Morotssoppa med fänkål ca 4 portioner

1 msk smör

0,5 fänkål

340 g morötter ( ja, jag vet! men det är ett amerikanskt recept! )

1 vitlöksklyfta

1 buljongtärning kalv + 1 grönsak

3 msk apelsinjuice

saft av 1 lime

3 msk tjock yoghurt eller gräddfil som i orginalet

Skala och skiva morötterna, skär bort "dillen" på fänkålen och strimla den sen, fräs det i smöret med den skivade vitlöken.

Tillsätt först 0,5 liter vatten och buljongtärningarna, jag brukar blanda olika sorters buljong, jag har fått för mig att buljongsmaken inte tar över då...)

Låt sjuda ca 20 minuter tills morötterna är mjuka, mixa med apelsinjuice, pressad lime och yoghurt. Späd med lite mera vatten , tillsätt "dillen" värm och smaka av.

Etiketter: , ,

torsdag, juli 26, 2007

Barista

Halvdrucken latte från Barista, den rättvisemärkta/ekologiska kaffehuskedjan som i Malmö ligger på Södra Förstadsgatan, mitt på gågatan. Gott kaffe som jag fick gjord på minimjölk ( brukar be om lättmjölk och det brukar bara funka på EH och därför hamnar jag oftast där...)
Jag har läst negativa saker om de dubbla glasen men jag gillar dem. Det är Bodum som tillverkar dem. Trevlig lokal men VARM. Välkommen till medelhavet, sa baristan när jag kommenterade värmen. Vi åt ingenting till men min väninna som var med har varit där när de öppnade och tyckte att glasyren som finns på alla muffisarna gjorde dem väl söta.
Jag får anstränga mig och gå dit igen.... Tufft! :-)

Etiketter: ,

Konsert i kön

Jag har tidigare skrivit om Form och nämnde då att man ordnar konserter på Hedmanska gården och att det fanns en restaurang där. Jag var där på konsert igår kväll. En acapella grupp som heter Vocalsix bestod av 6 karlar som sjöng, dansade...och spexade. På grund av att denna restaurang som heter Hökeriet inte fixar av att dimensionera personalen och kanske menyn efter omständigheterna missade jag början då jag stod i kön som rörde sig väldigt L-Å-N-G-S-A-A-A-A-M-T. Utbudet de hade var lite toasts typ EH ( men där går det fortare att få dem ), tapastallrikar, dammsugare, inte speciellt tilltalande smulpajer, kollapsade bitar av smörgåstårta mm mm. Kommer nog inte att gå dit igen och skall jag på fler konserter ( vilket jag skall; Kletzmer under Malmöfestivalen ) skall jag ha dricka med mig!
Jag kunde genom fönstret skymta Tom Jones imitationer men fick sen bla en version av Dancing queen i 1500 tals tappning med dans... Flirtige Knut och Bee Gees med Travoltadans!

Etiketter:

Vattenmelonsorbet

Det är dags för Lördagsgodis. Jag är en dag sent men förlitar mig på tidsskillnaden... Detta är vad jag försökte göra när min gamla matberedare lade av. I en Allt om mat på bibblan läste jag receptet om att frysa vattenmelon ( vilket jag redan hade gjort på uppmaning av Nigella ) mixa den och tillsätta sockerlag.
Jag tog denna gången och släppte ner bitarna en och en medans maskinen gick och mot slutet tillsatte jag lite av den lag som jag fick över när jag syltade apelsinskal tidigare i år. Det är inte fett men jag vill ju inte påstå att det är nyttigt!

Etiketter: ,

Fruktsalsa

Jag gillar fruktsalsor och denna såg jag i ett reklamblad från COOP, det svåraste var att komma ihåg vilket.
När jag gjort den tyckte jag att det var lite mjäkigt så jag tog och papprade lite och hade i en skvätt av min chiliolja...genast bättre så nästa gång skall jag finhacka chili i från början

Detta är ursprungsreceptetsom skall vara lagom för 4 personer:

2 skalade kiwi i tärningar
1 liten röd lök, hackad
2 urkärnade nektariner, tärnade
5 små tomater i tärningar
2 tsk pressad citron eller lime
2 tsl olja
1 krm salt

Blanda allt och låt det stå ett tag.

Etiketter: ,

lördag, juli 21, 2007

Ugnsstekt lök

Ett recept jag såg i förbifarten nånstans

2 lökar / person
0,5 dl olivolja
0,5 dl honung
salt

Stek löken under en ansenlig tid och ös den med olja/honung. Salta.
Stekt lök är gott,men jag har svårt att se varför man skall ha honung i den då lök är sött nog i smaken.
Mängderna olja och honung räcker till flera lökar. Troligen inte fler gånger för mig.

Etiketter:

Redig skånsk mad

Gör inte detta om du inte har tillgång till riktigt god lingonsylt, min är rårörd och frysta lingon finns att köpa året runt.
Det som gör den a la mig är att jag fräser bitar av bacon som får steka in i kagan istället för att servera stekt fläsk bredvid

Äggakaga a la Karin 1 person
1 ägg
1 msk vetemjöl
1,5 dl mjölk
fett att steka i
bacon i strimlor

Blanda samman ägg, mjöl och mjölk.
Fräs baconet knaprigt i lite fett och slå sen i smeten. Låt det steka på svagare värme tills den stelnat på översidan och fått färg på undersidan, vänd den, enklast genom att raskt tag i luften, annars med hjälp av en tallrik, stek klart på andra sidan.

Etiketter:

Mr Latte goes to Lebanon

Jag prenumererar på ICA kuriren till skolan men efter ett tag så går jag igenom dem och sorterar det jag river ut i tre högar, användas i undervisningen, textila idéer och mat at jaga själv. Förra försommaren hade de ett reportage om färskpotatis med lite recept bla hade Elias Alekeji som driver Lebanon Meza Lounge bidragit med två recept, ett på en libanesisk potatissallad och ett på potatisklyftor med zaatar, en krydda som jag älskar, den innehåller timjan, sumak och sesamfrön och jag har använt den till mycket men aldrig till potatisklyftor. Enligt receptet skulle man koka klyftorna och sen smått fritera dem i olivolja i en stekpanna för att sen strö zaatar över. Jag gjorde mina miljövänliga klyftpotatisar, de är miljövänliga därför att man använder både uppvärmningsvärmen och eftervärmen i ugnen.

Miljövänlig klyftpotatis 4 personer

600 g färskpotatis i ( i detta fall )
lite olivolja, eller mer
1 msk zaatar
Skala och klyfta potatisen, blanda den med olja och lägg på en plåt eller i en ugnsfast form, sätt in i kall ugn, sätt ugnen på 225 grader och stäng av den efter 20 minuter, låt potatisarna steka klart på eftervärmen. Salta och blanda med zaatar i detta fall.

Till detta skulle det serveras laban ochiar som är ungefär som tzatziki men utan vitlök:

Laban ochiar

4 dl tjock yoghurt
0,5 gurka, urkärnad (oops ) och fint tärnad
bladen från ett par kvistar mynta, hackade
0,5 tsk chilipeppar
2 msk olivolja
salt

Blanda samman alltsammans, salta och låt dra 1 timme i kylen


Tidigare på dan hade jag varit på Möllevångstorget och handlat. Jag brukar inte handla där men fick förmig att ta en tur och ta mig en titt på festivalen också som pågår nu. Jag köpte lite frukt och grönt bla haricots verts och tog till sist en tur in på Nanci bageriet för ett sesambröd.

Haricots verts med valnötter och (valnötsolja) olivolja

0,75 dl valnötter

salt till kokvattnet

350 g haricots verts, ansade

3 msk valnötsolja eller olivolja

grovmalen svartpeppar eller paradisfrön

Rosta valnötterna i ugnen, det tar ca 5 minuter och hacka dem grovt. Koka bönorna 4 minuter i väl saltat vatten typ kallsup. Häll av av vattnet och blanda bönorna med olja och hacket. Servera genast eller låt stå en stund. Jag hade inte valnötsolja hemma men skall göra ett besök på Oil and Vinegar för dethär var riktigt gott.

Till detta åt jag lammfärsbiffar som jag gjorde genom att bara blanda färsen med salt och malen svartpeppar,forma biffar och steka dem. Jag kände att lammfärsen kom till sin rätt på det här viset och det gjorde den. Färsen kom från lammet som bott med de lyckliga grisarna som jag bloggat om tidigare.

I Latteboken använde hon Paradisfrön vid flera tillfällen och påstår att de påminner om svartpeppar i styrka men med en nötaktig smak med ton av citrus. När jag googlade fann jag att de skulle påminna om kardemumma i smaken och att det fanns en amerikansk öl; summer ale, troligen Samuel Adams som hade denna som krydda så nu skall den inhandlas och testas. Är det någon som vet var man får tag i paradisfrön och vad de egentligen är för något, hör av er!

Etiketter: , ,

Skenet bedrar

Han verkar lugn, men häromkvällen tog han en fågel på min balkong på tredje våningen. Givetvis tog han in den för att visa och jag lyckades fånga den i kartongen som matberedaren varit i. Efter att inte flugit iväg över natten satte jag på locket och åkte till djursjukhuset för att jag klarar inte av att slå ihjäl den....

Etiketter:

fredag, juli 20, 2007

Systrar och bröder

Systrar och bröder ligger på Östra Rönneholmsvägen, ungefär bakom teatern. Hit går man för att äta frukost, notera att jag skrev frukost och inte brunch! Man kan också köpa gott matbröd och goda mackor. Jag har vid ett flertal
tillfällen sneglat på skorporna med olika smaker och häromdagen testade jag 2 sorter; päron med choklad och banan med nötter, inget att rekommendera men kaffet var gott så idag stannade jag till på vägen från stranden ( äntligen! ) och tog en caffe latte bara och stickade några varv på en schal ( för kallare tider! )

Etiketter:

????????

Jag är inte den som är kräsen eller äckelmagad, jag var tex. den enda som drack av risbrännvinet med en död ödla i på en fest för ett tag sen...men här går gränsen för mig!

Etiketter:

torsdag, juli 19, 2007

Strimlade morötter och palsternackor

Ännu ett löjligt enkelt men gott recept, från Middag med mr Latte.
Jag använde smör som receptet föreskriver men jag tror det blir gott med olivolja också. Dessutom gav det mig an anledning att testa nya matberedaren.

Lika delar morötter och palsternackor, strimlas och fräses i smör tills de blir mjuka men fortfarande har lite konsistens. Krydda med salt och färsk dragon.

Etiketter: , ,

Rödbetor med fetaost

När jag var hemma hos mina föräldrar i helgen följde jag med pappa när han skulle köpa lök och morötter av grannen som har grönsaksodling. Det blev dessutom rödbetor och vitlök. Idag kokte jag rödbetor till lunch och
åt dem med smulad fetaost, knappt ett recept bara väldigt gott.

Etiketter:

Hallon och kokossnittar

När Linda skrev kokos tänkte jag först på en kaka som vi bakade på ettjobb jag hade för lääänge sen. Jag slutade utan att ta med mig receptet och har vid något tillfälle försökt återskapa det med hjälp av mördeg, hallonsylt och kokostoppsmet. Nu hittade jag ett recept i en bilaga till danska Bo Bedre som jag köpte på loppis för 1 krona. Jag använde mig av en liten bakform i aluminium som jag lade ett vikt bakplåtspapper i och tryckte ut degen i.

Deg:
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
25 g socker
200 g mjukt smör
2 ägg, uppvispade

2 dl hallonmarmelad eller annan sort efter smak

Topp:
25 g mjukt smör
150 g socker
2 ägg, uppvispade
120 g riven kokos

Blanda samman de torra ingredienserna till degen och fördela smöret i dem, enklast med matberedare, tillsätt äggen och kör ihop till en deg, tryck ut i formen.
Bred sylten över.
Rör smör och socker till toppen och tillsätt äggen och till sist kokosen, fördela över sylten och grädda 20 - 25 minuter i 200 grader

Etiketter:

onsdag, juli 18, 2007

Bounty

Veckans tema för Lördagsgodis var kokos och här kommer ett riktigt godisrecept. Jag har fått det av en elev för många år sen. Jag brukar bre choklad över och sen skära hela härligheten i bitar.

Bounty ca 50 st
50 g smör eller margarin
0,5 dl vit sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse ( 200 g ) kokosflingor
Garnering: 200 g ljus blockchoklad + ev 25 g kokosfett
Blanda allt utom kokosen i en kastrull, koka 5 minuter. Tillsätt kokosen och häll upp smeten på bakplåtspapper och ställ den kallt, gärna över natten.
Dela den i bitar och doppa i blockchoklad

Etiketter: , ,

Blommor till salu


Helsingör

Igår satt jag på min stickväninna Janes bakgård och stickade när hon frågade om jag kunde tänka mig att hänga med till Helsingör idag för hon visste ett ställe dit de körde för att köpa glass när hon var ung. Ärter att sprita, mums!
Lunch på smörrebröd ( 3 för 39 ) på Musikteatercaféet på Sösträde 4 ( jag är medveten om att man inte har ö och ä i danskan men jag vet inte hur jag skall fixa det på tangentbordet ) Vi frågade servitören om glassbaren och där köpte vi varsin "Americanare" som det kallades för i Köpenhamn förr i tiden, här fick man precisera att man ville ha skumboll, sylt och grädde

Längst nere där det är mycket folk på bilden ligger glassbaren.Brosträde är annars adressen.
Vi hade inte så mycket tid men jag hann uppsöka ostaffären som låg kvar där den låg då jag och min bror vart medsläpade på den tiden mamma och pappa regelbundet åkte dit och handlade en massa saker billigt. Jag skulle ha rökt ost från Fyn som jag fick i en kall sås sist jag var i Köpenhamn. Den ligger nu i min kyl och jag skall testa den en annan dag. Sen blev jag riktigt nostalgisk och köpte en flaska körsbärsvin, den sorten med ett litet glas som dekoration på flaskan...- " Det är bara gamla tanter som dricker sånt" sade min väninna så nu vet jag var tantgränsen går och jag har passerat den för länge sen...
Helsingör är en väldigt trevlig stad att gå och titta i, mycket småaffärer och kaféer. När jag var liten kom jag ihåg EN gågata där det skulle köas i Raschs vinhandel, köttaffären med kohuvudet utanför och på Irma nånstans mitt på förutom ostaffären då. Sen fick man en Toblerone på hemvägen.

Etiketter: , ,

tisdag, juli 17, 2007

Pannacotta med vinägerdränkta jordgubbar

Min stora erfarenhet av pannacotta är när jag ätit det på diverse restauranger i Rom. Det har då varit en liten gräddpudding om möjligt smaksatt med vanilj och oftast med sylt till, jag kan också komma ihåg en chokladsås med stark kaffesmak....
Alla dessa smaksättningar som finns idag är jag inte mycket för men detta recept som är en liten variant med yoghurt i kunde jag inte motstå...och det kan jag fortfarande inte.
Eftersom vi skulle ha en liten familjesammankomst i helgen ansåg jag att det var ett lämpligt tillfälle att testa. Den lätta syrligheten som kommer från yoghurten höjer smaken, tom. min pappa som normalt klagar över efterrätter, kakor och allt annat sött tyckte om den. Jag som provsmakade under tillagningen kan tala om att vispgrädden och matyoghurten blandat är jättegott, så gott att jag betvivlar att jag någon mer gång kommer att servera vispad grädde till något!!...
Jag har ökat gelatinmängden något ( från 1,25 tsk till 2 ) och lade till vaniljstången.
Detta skall räcka till 6 personer och det är rejäla portioner!

2 tsk gelatinpulver
2 msk vatten
2,5 dl vispgrädde
3,5 dl tjock yoghurt
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
1,25 dl florsocker

Blanda samman gelatinpulver och vatten och låt det svälla.
Snitta vaniljstången och låt den sjuda upp med mjölken. Tillsätt sockret och låt det stå en stund och dra. Rör ner gelatinet och värm ev så det löser sig, skrapa ur vaniljstången och sila det.
Blanda samman grädde och yoghurt, blanda ner vanilj-mjölk-gelatinet, blanda väl och häll upp i en fin skål eller portionsskålar. Täck och ställ i kylen några timmar eller över natten.

1 liter jordgubbar delade i 4 delar ( 1 hjälpsam 9-åring är bra att ha till hands här )
tillsätt socker, kanske 1 msk och lika mycket balsamvinäger
När jag gjorde detta tog balsamvinägern slut så jag fortsatte med den här lilla flaskan med koncentrerad balsamvinäger. Låt stå en stund innan serveringen.

Recept även här lätt förvanskat från mr Latte

Etiketter: ,

Broccolisallad a la mr Lattes mamma

Jag älskar broccoli och kan inte få nog av sätt att äta den på. Detta är riktigt gott med russin och solrosfrön i! Nästa gång skall jag ta lite mindre äppelcidervinäger i. Jag använde lättmajonäs på plasttub och man får nog justera vinägermängden beroende på majonässort.

7 dl broccolibuketter
drygt 1 dl vita russin, jag använde gröna
drygt 1 dl rostade solrosfrön
5 skivor bacon, stekta och grovt hackade
2 msk hackad gul lök
1 dl majonäs
1,5 msk äppelcidervinäger
1 tsk strösocker

Koka broccolin mycker lätt i saltat vatten, enligt receptet skall den ångkokas men jag letar fortfarande på loppisarna efter den här lilla UFO saken. Kyl broccolin så den inte efterkokar.
Blanda samman majonäs, vinäger och socker. Blanda ner resten.

Etiketter: ,

Örtvinägrett

Minglande tomater, för visst är det ett litet mingelfat jag köpte på loppis igår?
Här med Örtvinägrett. Enligt " Middag med mr Latte" helt fantastisk och själv tycker jag den växer för varje provsmakning

0,75 dl balsamvinäger
0,75 dl rödvinsvinäger
0,75 dl blandade hackade färska örtkryddor
Blanda samman i någonting och låt stå i kylen i 3 dygn.
Sila av kryddorna och reducera tills hälften finns kvar
0,75 dl jordnötsolja ( jag tog raps)
2 tunt skivade schalottenlökar
0,75 dl god olivolja
salt och peppar
Fräs löken i jordnötsoljan som skall vara 90 grader, jag lät det fräsa utan att ta färg, hade inte riktigt koll på tempen där.
Sila av. Låt både vinägern och oljan kallna. Tillsätt sen oljorna till vinägern under vispning och smaka av med salt och peppar

Etiketter:

fredag, juli 13, 2007

Sex and the city

Tillhörde du dem liksom jag som älskade TV-serien här är fortsättningen, den som handlar om maten! Tänk dig att Carrie skrev en matspalt istället, detta är vad hon skrivit!
Jag höll på att glömma bort; Amanda Hesser och Middag med mr Latte

Etiketter:

Smördegssnurror

För länge sen var detta en av mina stapelvaror till fest, då fyllde jag dem med Västerbottenost, idag tog jag parmesan.
Jag hade ett halvt ark smördeg i frysen och det räckte till 8 st ( jag vet att det är 7 på bilden men visst svinn får man räkna med!!.....)
Dela degen i 2 bitar och riv ost över den ena. Lägg på den andra och kavla så att det blir lite tunnare och fäster. Skär i strimlor, vrid och tryck fast ändarna på plåten, pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader tills de fått fin färg. De är goda som tilltugg till drinken före maten eller till fiskrätter.

Etiketter:

Solsken på en tallrik

Jag har hittat en jättetrevlig produkt i affären, syltsocker för sylt med låg sockerhalt. Instruktionerna är enkla. man tar 1 kg frukt/bär och delar den i bitar, blandar ner ett paket av detta syltsocker och så kokar man 2- 5 minuter. Klart!! Jag köpte jordgubbar och tog 1 liter och halva paketet socker. Sen började jag titta mig omkring i köket och såg korgen med nektariner som jag köpt och vips hade jag 2 burkar nektarinsylt också. Jag hade i saften från en citron också och lite vaniljessense i nektarinsylten. På detta sätt får man 2 mindre burkar av sylten vilket jag tycker är helt OK för min del.

När jag var 19 åkte jag till USA som AU Pair första morgonen fick jag lära mig göra french toast, då hade jag dessutom tittat in i skafferiet och sett alla pastasorterna ( Jag åt bara cappelini på den tiden ) och undrade hur jag skulle överleva detta år. Idag gör jag french toast ibland som ett snabbt mellanmål och tänker ibland på scenen från "Kramer mot Kramer" när Dustin Hoffman skall blöta brödet i ägg i en mugg som det står "Ted" på

French toast
2 skivor rostbröd
1 ägg
smör till stekning

Vispa upp ägget på en tallrik och vänd brödskivorna i det och låt dem suga upp allt ägget. Stek i medelvarm panna tills skivorna fått fin färg.

Etiketter: , , ,

torsdag, juli 12, 2007

Emmery

Jag var inne på Emmerys idag och köpte ett av deras goda bröd. Emmerys är förutom bageri och kafé en liten ekohandel och ligger mitt på gågatan. Man köper brödet per kg och det finns en mängd andra varor man kan köpa; glass, marmelad, pasta, porslin, sardiner, kaffe, te mm mm. Nästa gång jag skall köpa te tänker jag testa deras sorter. Förutom att köpa mitt bröd smakade jag på 3 sorters chokladkakor, en sorts dinkelbröd, det fanns dessutom croissanter och kallskål om man kände för det. Längs in hittade jag dessutom
jäskorgar till normala priser

Etiketter: , , ,

Viktorias surkålspiroger

När jag läste om Viktorias ( Kardemumma ) surkålspiroger blev jag sugen, dels för att jag gillar piroger och surkål,dels för att jag hade polsk surkål och en halv chorizo i frysen, den typ av chorizo som är torkad och som hänger ute i vanliga luften i affären, mycket paprika och stark smak.
Jag dubblerade satsen och tog ett helt ägg.

Etiketter: ,

Min nya kompis

Så ser den ut, jag hade svårt att klara mig utan!
Jag insåg att jag inte behövde mixer och skall jag ha en maskin som knådar deg vill jag ha en riktigt kraftig maskin. Bortsett från att den hackar, river, blandar som min gamla var det med en slags visptillsats och en juicepress.

Etiketter:

Nötgifflar

Dessa gifflar är väldigt goda, min mamma har fått receptet av en arbetskamrat för länge sen.

Nötgifflar 24 st
25 g jäst
100 g smör
1,5 dl kaffegrädde
1 ägg
2 msk socker
2 krm salt
5 - 6 dl vetemjöl

Fyllning
100 g nötkärnor
75 g smör
0,5 dl socker

Smält smöret och tillsätt kaffegrädden, när det är 37 grader hälls det över jästen, rör tills den löst sig, tillsätt ägg, socker, salt och vetemjöl, arbeta till en deg som släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter
Mal nötterna och blanda med smör och socker till fyllningen

Knåda degen lite och dela den i 4 delar, kavla ut runda kakor som delas i 6 tårtbitar ( det blev bakläxa på bilden! ) Lägg på ca 1 tsk fyllning
och forma gifflar. Lägg dem på en plåt och låt jäsa ca 30 minuter, pensla med ägg och grädda i 250 grader tills de fått fin färg, ca 7 minuter kanske.


Etiketter:

Födelsedag

Min brorson fyllde 11 i lördags, själv fyllde jag ..... i tisdags, men med den kraften i lungorna hade han ledigt klarat mina ljus också...
Jag måste berätta en tårtljushistoria:
Min Exsvägerskas mormor fyllde 80 och de hade köpt en ganska liten chokladtårta som de lyckats få plats med 80 ljus i och de stod tätt!! När de skulle tända ljusen blev det jättevarmt så all stearin smälte och lade sig som en tjock kaka på tårtan, men efter nedkylning på balkongen stelnade stearinet och de kunde lyfta bort för att sen njuta av tårtan

Etiketter:

Lördagsgodis 2

När jag var liten åt vi mycket kräm och mjölk till lunch, dock åt vi inte äppelkräm vad jag kan komma ihåg däremot plommon, rabarber och krusbär. Det är viktigt att ta äpplen med smak i. Recetet kommer från Vår kokbok men jag bytte ut kanelstången mot stjärnanis.

Äppelkräm, 2 rejäla portioner
2-3 äpplen, ca 5 dl skurna i bitar
2 dl vatten
2 msk socker
1 stjärnanis eller kanelstång
1 msk potatismjöl

Skala och dela äpplena i små bitar.
Blanda samman äpplen, vatten, socker och krydda i en kastrull och sjud tills äppelbitarna mjuknat. Rör ut potatismjölet i lite vatten och tillsätt det under omrörning. Ta bort från värmen vid första bubblan och häll upp i en fin skål, strö lite socker över så det inte bildas skinn. Servera avsvalnad eller kall med kall mjölk.

Etiketter: , , ,

måndag, juli 09, 2007

Äppeltzatziki

Jag verkligen älskar tzatziki. Jag vet att tzatzikt görs på gurka, vitlök och tjock yoghurt, men jag har sett lite varianter där man bytt ut gurkan mot morot, rödbetor och äpple. Morot är helt OK men kanske inte tzatziki utan en god morotssallad, rödbetorna har jag kvar men äppeltzatzikin är helt ljuvlig!
Den är krispig och frisk i smaken.

1 äpple, grovt rivet med skal
2 vitlöksklyftor, rivna
tjock yoghurt efter smak
salt och peppar

Krama ur vätskan ur äpplet, blanda samman med så mycket yoghurt att det håller ihop äpplena och lite till. Smaka av med salt och peppar

Blir till 2 personer kanske, på bilden dekorerad med äppelmynta och ananasmynta från balkongodlingen

Etiketter:

Röda vinbär

Röda vinbär är klart underskattat tycker jag, jag äter dem gärna direkt från busken något jag aldrig skulle göra med svarta vinbär. Jag och brorsbarnen plockade av mammas/farmors buskar i helgen
Det blev ingen stor skörd men vi kokte saft på det vi fick.


Röd vinbärssaft
Lägg röda vinbären i en gryta, ta liiiite vatten i botten och koka på svag värme ca 15 minuter tills det saftar sig. Låt det sen självrinna i en silduk.
Mät upp saften och tillsätt 6 dl socker / liter saft. Koka upp, skumma noga. Häll på rena flaskor, korka dem och förvara svalt.
Vi höftade sockret eftersom saften i mitt föräldrahem fryses i små barnmatsburkar och vi har en åsikt om att det inte skall vara för sött.
Om man har mer röda vinbär än vi hade har jag ett bra recept på en sylt som med fördel användes till paté eller istället för lingonsylt till köttfärsrätter
Kryddig vinbärssylt
2,5 kg repade röda vinbär
1,5 kg socker
1 msk malen kanel
1 msk malda nejlikor
1 msk mald kryddpeppar
2,5 dl ättikssprit
Koka vinbären under lock i 15 minuter, tillsätt resten och koka utan lock i 30 minuter. Häll upp på rena burkar

Etiketter: , ,

torsdag, juli 05, 2007

Ugnsbakad fetaost

Det blev en liten mezetallrik till middag idag. Den ugnsbakade fetaosten har jag sett i flera tidningar senaste tiden. jag lånade Eja Nilssons bok "vardagsmat utan stress" som jag tycker verkar väldigt trevlig och bra. Filosofin är att man skall satsa på tillbehören för att variera maten. Massor med bra tips om hur man kan förenkla vardagsmaten och nåt som jag gillar, listor på bra saker att ha hemma ( det är små listor i den här boken ) De finns i massor av kokböcker och ger mig alltid en anledning att fylla på någonting... Det är nog därför jag ofta får för mig att jag skall äta mig ur skafferiet och inte köpa nya matvaror.

Nu var det ugnsbakad fetost. Jag vet inte...jag gillar fetaost och tanken med att kombinera den salta fetan med den söta frästa paprikan lät lockande, men när fetosten gräddades så försvann sältan på nåt vis, svårt att förklara, dessutom gick jag och slog lite balsamvinäger över allt för att få lite sting på det. Jag tror inte att jag kommer att göra det igen, jag har ett recept på Balsammarinerade paprikor som innehåller ungefär samma ingredienser men som är godare.
Vill du ändå testa kommer här receptet. Gör antingen foliepaket eller använd väldigt små portionsformar så du slipper flytta osten för det blir inte så vackert.

Ugnsbakad fetaost 4 p

250 g fetaost
2 paprikor, helst i olika färger
olivolja till stekning
lite oregano

gröna eller svarta oliver

Strimla paprikorna och fräs dem så de börjar mjukna. Skär fetosten i fyra skivor och lägg dem i formarna, lägg paprikafräset över och strö lite oregano över, lock eller folie på och in i ugnen 250 grader ca 15 minuter. strö lite oliver över

Etiketter:

Lördagsgodis

Brazilianlinda har startat upp en svensk variant på sugar high friday. Det går ut på att man skallgöra något sött som stämmer in på temat som den här gången är jordgubbar.
Här kommer mitt mycket enkla bidrag:



Sommarbakelser 4-5 st

4-5 mandelmusslor

0,5 dl vispgrädde

1,5 - 2 msk god jordgubbssylt

4- 5 jordgubbar eller andra bär tex röda vinbär, hallon, smultron

Vispa grädden och rör ner sylten, smaka av hur mycket du vill ha i. Fördela i mandelmusslorna och dekorera med en jordgubbe.

Etiketter: , , ,

onsdag, juli 04, 2007

Banankaka

I min mossagårdslåda dyker det nästan alltid upp bananer, jag gillar inte färska bananer och de har därför blivit liggande och efter tips från Viktoria ( Kardemumma ) om att man skulle kunna göra glass på dem om man frös in dem i bitar så har jag gjort det, så nu när frysen är halvfull av bananer bestämde jag mig för att baka med dem och valde denna kaka från 7 sorters kakor och som är snarlik den brazilianska banankaka jag bakat som muffins innan.
Jag bröade formen med kokos istället för ströbröd vilket jag tycker är gott.

Banankaka

100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
2 bananer
0,5 dl kallt kaffe

Smörj och bröa en 1,5 liters form
Blanda samman de torra ingredienserna.
mixa bananer och kaffe
rör fett och socker pösigt och tillsätt äggen, ett i sänder, tillsätt banan- kaffe blandningen och till sist de torra ingredienserna.
Slå i formen och grädda i 175 grader ca 1 timme

Etiketter: , ,

Slottsträdgårdens café

I slottsträdgården ligger en av mina favoritplatser i Malmö nämligen trädgården, den ligger vid möllan och bakom muséet. Den startades en gång i tiden som Malmös svar på Rosendals trädgårdar och första gången jag var där blev jag besviken. Men eftersom storleken inte har betydelse uppskattar jag slottsträdgården idag för vad den är, och det är en plats jag ofta besöker.
Caféet använder sig av ekologiska produkter, jag vet inte i hur stor utsträckning, kakorna och mackorna såg goda ut, min väninna lyckades motstå morotstårtan...Jag drack bara kaffe ( vi kom direkt från Salt och brygga ) och vi satt ute i trädgården och drack det. Det är så där lagom mycket bord så man känner aldrig att man sitter i knät på nån vid grannbordet. Är det regn kan man sitta i växthuset bland tomatplantorna.

Etiketter: , , ,

Pesto och mozzarella toast

Nu när jag inte har min foodprocessor längre ( jag har haft den så länge att det hette foodprocessor när jag köpte den ) är toastjärnet min mest använda köksmaskin förutom vattenkokaren kanske.
Förra veckan åt jag lunch på EH och fick för mig att testa nåt nytt så jag tog en pesto och mozzarellatoast. Det var väldigt gott men kändes inte riktigt matigt för en lunch. Nu har jag börjat göra det hemma istället.

Pesto och mozzarellatoast 1 st

2 skivor toastbröd
pesto, köpt eller hemgjord
1/4 mozzarella

Bred rejält med pesto å brödskivorna och skiva mozzarella på den ena.Lägg andra brödskivan över och stek i toastjärn eller våffeljärn.

Etiketter: