måndag, februari 26, 2007

Februari månads cyberkock

Folket har lagt sin röst och vinnare där är Åsa. Grattis!
I vanlig ordning är jag och folket inte överens... Jag har testat små saker och lagat hela rätter och insett att musslor och kronärtskockor är en god kombination, men mitt val blir ändå Annette i sitt franska kök för den ljumma salladen med bläckfisk och grapefrukt. Jordärtskockorna kommer till sin rätt, konsistensen av bläckfisken mot jordärtskockorna är bra och de små höjdpunkterna när man får en bit grape i munnen superbt
Grattis till vinnarna!

Nu skall jag baka ut mina semmelbullar som jag ska ha till jobbet imorgon, vi (i mitt arbetslag alltså) praktiserar en slags DIY semla, var sak för sig, bygg din egen!

söndag, februari 25, 2007

Snökaos

Så här ser det ut när det är snökaos i Skåne! Bilderna är tagna i fredags morse och det såg ganska fridfullt ut, pappa och grannen fick skotta lite för att jag skulle ta mig ut, men sen var det inga problem med att köra, min gata i Malmö är dock fortfarande oskottad och det är det som är det stora problemet här nere när det snöar; det skottas inte. När jag bodde i Västerås var cykelbanorna skottade klockan 4 på morgonen, här förlitar man sig på att det skall töa och det är det som gör det jobbigt. Ännu en bild:
Jag har ätit jordärtskockor på längden och tvären de senaste dagarna och hittat flera goda kombinationer med denna alltför ( i mina ögon) sällsynta rotsak.
Jag har bestämt mig men det röstas fortfarande, Magnus började starkt men på slutet har Åsa gått om, jag tror man kan rösta tills måndag kväll. Så imorgon kväll publiceras vinnarna
Jag har dessutom gjort min beställning från Mossagården, det blev en singellåda och dessutom har jag till på torsdag beställt nötfärs ( som jag skall dela med mamma), potatis och kimchi. Jag betällde en prenumeration på lådan, så får vi se, det går ju att ändra sig.

Jag skall dessutom bidra med ett litet recept som jag varit hemma och hämtat hos mina föräldrar. Enligt vad vi kommer ihåg så hade "Aspegren mitt maten" en tävling för måååånga år sen på en maträtt där ansjovis ingick och detta vann och ledde till några års skördande av skockorna i Degebergatrakten. Min mamma vill komma ihåg att vinnaren kom från Linköpingstrakten. Ära den som äras skall ( eller nåt liknande) gott är det i alla fall...

4 hg skockor, skalas och delas om de är stora
koka dem 10 minuter i saltat vatten
Slå av och lägg i en ugnsform
Skiva 150 g purjolök grovt och fräs den lite i smör och fördela över.
Fördela 10- 12 ansjovisfiléer över och slå på 3 dl tjock grädde. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Det är sällan det förekommer recept med 3 dl vispgrädde på den här bloggen och jag skulle nog ta matlagningsgrädde med lite spad från ansjovisen för sälta om jag skulle göra det idag

Etiketter:

tisdag, februari 20, 2007

Shopping i Malmö 2

Precis som så många andra bloggare har jag funderat över ekolådor och jag har då fastnat för Mossagården . De har hämtningsställe på Ronnebygatans ekologiska livs som ligger väldigt nära mig ( Folkets Park ) men så ser jag att de har även på Morot & annat som jag vet ligger vid Drottningtorget och där jag är på stickcafé varannan vecka och dessutom är det en dotter till de som driver Mossagården som har den här affären. Så idag bestämde jag mig för att gå dit. Att jag blev imponerad var i underkant; fina grönsaker, choklad, rengöringsartiklar, flingor, gryn, dricka, kattmat, the, kryddor, kläder, pasta, glass...... jag kan fortsätta hur länge som helst,
Mossagården levererar också ekologiska köttlådor, själv funderar jag på att börja med 5 kg nötfärs.
Idag köpte jag jordärtskockor, skall testlaga.
Åker bort imorgon så jag tänker ta helgen på mig att bestämma mig.

Etiketter: , , ,

måndag, februari 19, 2007

Cyberkocken, sammanställningen

OK, nu skall vi se, jag har 3 fönster öppna på datorn och hoppas kunna fixa det här, är nog mest orolig för rösträknaren.
Jag lägger länkar så ni kan titta på bidragen på respektive sida, fixar nog inte detta med bilder.
Observera att vi gör om detta, har glömt Elin, Förlåt!

6 bidrag har alltså kommit in och dessa är:
Annette har i sitt franska kök har gjort en ljummen jordärtskockssallad med grapefrukt och bläckfisk.
Ilva (Aglio e olio) har lagat vongole och jordärtskocksfyllda ravioli med apelsinsås
Magnus i Amsterdam har lagat två smårätter som han åt till frukost! Dessa är Friterade gambas med jordärtskockspommes och chili-lime-majonäs och jordärtskocks/pepparrots sandwich med pilgrimsmussla
Kinna har gjort en citrussallad med rökta musslor
Elin från tre ragazze ( en en gång förlåt) som lagat apelsin och chiligratinerade havskräftor med risotto på jordärtskocka, svamp, äpple och bogfläsk
Åsa slutligen som är ny för bloggvärlden ( börja blogga!!) bor i Göteborg och äter inte kött eller mjölkprodukter. Hennes meny finns på Aglio e olio och består av: Chilimarinerade tofuchips på salladsbädd, jordärtskockspuré och glacerade rot och grönsaker och kokosparfait med chiliblodgrape.


Jag skall fundera och laga lite under veckan men här kommer ( hoppas jag ) Folkets röst:

Rösta här på din favorit
Annette
Ilva
Kinna
Magnus
Åsa
Elin
Free polls from Pollhost.com

fredag, februari 16, 2007

Cyberkocken

Nu lite försenad kommer ingredienserna till cyberkocken:

Jordärtskocka
Citrusfrukt
Chili
Skaldjur eller blötdjur tex mussla, sniglar

Du får byta ut de ingredienser som du av någon anledning inte kan äta, recepten skall vara publicerade före 12 på måndag, kreativa ursäkter ger förlängning, alla får delta, har du ingen blogg, skicka recept till mig så lägger jag ut det här. Det viktigaste är dock att du har kul!

tisdag, februari 13, 2007

Vegetarisk lasagne

Detta är en av mina favoriträtter och skall du bara testa ett recept från min blogg så rekommenderar jag att du testar detta. Receptet kommer från en restaurang/ café på Söder i Stockholm som heter Arom. Det finns även en kokbok som heter "Sallader med arom" och är skriven av karolina Sparring som jag tror fortfarande driver stället. Jag har fått receptet från en gammal Gott och grönt som var en spinnoff från Allt om mat som inte gick så bra...jag gjorde dock mitt bästa för att stödja tidningen! Receptet är lite modifierat

Veg lasagne 6 portioner, eller i alla fall 4

2 morötter
2 zucchini
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
0,5 chilipeppar eller annat med hetta
1 msk olja
1 brk krossade tomater
2 dl creme fraiche ( använder yoplaits 8 % )
2 tsk salt
0,5 tsk socker
nymalen svartpeppar
blad från en kruka basilika

250 g frusen bladspenat, tinad
200 g fetaost
9 lasagneplattor
100 g riven ost, smakrik!

Skala och skär morötterna i halvmånar, skär zucchinin åckså i halvmånar eller kvartar beroende på storleken, hacka löken, vitlöken och chilin om du använder den.
Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna, tillsätt zucchinin, tomaterna, CF och kryddorna utom basilikan. Låt puttra i 10 minuter, tillsätt basilikan. Smaka av och justera framför allt chilimängden.
Krama ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen. först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten. Grädda i 225 grader ca 30 minuter.
Enligt tidningen skall man servera den med citronklyftor, vilket jag aldrig gjort.

Etiketter: , ,

söndag, februari 11, 2007

Romersk kikärtssoppa

Idag blev det soppkok mitt på dagen. Eftersom jag fryser hela tiden känns det som bra mat. Receptet kommer från en dansk kokbok som heter " Det romerske kökken" ( med danskt ö ) av Anders Gröndahl ( som också använder sig av ett danskt ö ) Han har skrivit flera guideböcker ( eller egentligen är det kanske samma bok som är reviderad ) om var man äter gott i Rom. Receptet kommer från en restaurand som heter Grappolo d´Oro. Jag har ätit en liknande soppa på en annan av restaurangerna Lillo al piedone som också finns med i boken.
Enligt boken skall receptet räcka till 4 personer, jag får ut 6 portioner om man serverar bröd till etc.

Zuppa di Ceci

300g kikärtor, blötlagda över natten
2 l grönsaksbuljong ( tärning )
3 - 5 vitlöksklyftor
barren från 2 kvistar färsk rosmarin
4 cm peperoncini eller styrka på annat vis
5 msk olivolja ( jag tar betydligt mindre )
1 brk krossade tomater
100 g liten pastasort, jag tog fusilli den här gången

Koka kikärtorna mjuka i grönsaksbuljongen, tag upp hälften och mixa dem med lite vätska.
Under tiden gör en tomatsås:

Fräs, hackade eller skivade vitlöksbitar med rosmarin och peperoncini eller annan hetta i olivoljan, tillsätt krossade tomater och låt detta puttra till en tomatsås medans kikärtorna kokar, smaka på såsen, blir den för stark ta upp "styrkan" blir det inte tillräckligt stark får man justera efteråt.

När du tar upp hälften av kikärtorna tillsätter du pastan och kokar den al dente, tillsätt de mosade kikärtorna och tomatsåsen, smaka av med salt och peppar. strö ev lite parmesan över när du skall äta.

Etiketter: , ,

lördag, februari 10, 2007

Matshopping i Malmö

Lisa har efterfrågat bra ställen att handla mat på och jag överlämnar åt henne att ta Möllevången.
På Scheelegatan finns det en affär som heter Abdos där jag gärna handlar. Man kan beskriva Abdos som ett snabbköp med inriktning på Mellanöstern och Balkan. Anledningen till att jag faktiskt föredrar att handla här framför Möllan är deras grönsaker och att det finns bra möjligheter att parkera. När apelsinerna kostar 25 i vanliga affären kostar de 10 här, 2 broccoli 10 kr, 2 - 3 kartonger körsbärstomater 10 kr osv Det finns alltid stora buntar med bladpersilja, idag hade de dessutom mynta, timjan och nån ört till som jag glömt. Här köper jag sparris på våren och oftast 2 buntar för 10 eller 15 kronor. De har frysdiskar med säregna fisksorter, mycket halalprodukter, manuell köttdisk, fetaost i olika storlekar och märken, Halloumi, det som kallas för vit ost, frysvaror som pita med olika fyllningar, massor av säregna drycker med eller utan kolsyra, bönor, linser, nötter, spännande marmelader, bröd mm mm.
Asiatiska varor har de däremot inte, då tar jag mig till Möllan.
Scheelegatan ligger om man svänger av inre ringvägen vid IKEA och åker mot centrum, vid rondellen ( där Lidl ligger ) svänger man vänster och så är man på Scheelegatan. Mitt emot Abdos kan man köpa korv, det brukar lukta från rökningen...

Etiketter: , ,

Mera skorpor

Jag fick lite blodad tand efter att ha bakat skorpor i torsdags, så jag bestämde mig för att slå ihop de två recepten och få en egen basvariant. Det funkade bra tills jag skulle köra saffransvarianten, jag är osäker på om jag mätte fel eller om äggen var större, de blev i alla fall goda. De är inte så hårda som " riktiga" cantuccini, men mörare. Receptet klickas ut till tre längder på en plåt, när jag gjorde 3 sorter, gräddade jag sort 1 medans jag rörde ihop sort 2 osv, sen torkade jag alla samtidigt.

Basrecept:
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
Man rör smör och socker tills det är mjukt, rör ner äggen och tillsätt de andra sakerna och rör ihop tills man får en klibbig deg som klickas ut enligt ovan och gräddas i 200 grader ca 15 - 20 minuter, får svalna något och skärs i sneda bitar som får torka i 100 grader med en slev eller något annat som håller ugnsluckan på glänt.
Till första sorten tog jag farinsocker och tillsatte rivet skal av 1 apelsin, 1 påse ( 50 g ) syltade apelsinskal och knappt 100 g grovt hackad mörk choklad.
Andra sorten tog jag undan 2 msk mjöl och tillsatte 2 msk kakao, tog lite mindre salt och tillsatte 2 dl saltade jordnötter som jag grovhackade, använde farinsocker här också.
Tredje sorten använde jag vanligt socker, 1 påse saffran och 1 tsk vaniljsocker ( med riktig vanilj i ).
Nu skall jag köpa mer ägg och testa mitt lavendelsocker, kokos, russin och lite annat smått och gott som finns i skafferiet...och lilla godislådan...

Etiketter: ,

Kalorifritt lördagsgodis


torsdag, februari 08, 2007

Skorpor

Jag är vansinnigt trött och inspirationen i köket tryter. Idag skulle jag kunna varit på tre ställen men valde att stanna hemma och ta det lugnt. Sen fick jag för mig att baka lite skorpor. Det låter så nyttigt när man kallar kakor för skorpor...
Till vänster är det vit choklad och aprikos på ett trilskande grundrecept från Rosendal. Till höger är det valnötsskorpor på ett omarbetat AoM recept som egentligen görs på mandlar men idag blev det valnötter som omväxling.

Rosendals skorpor

Jag hade redan minskat mjölmängden i det här receptet från 5-6 dl till 4,5 men degen ville ändå inte gå ihop och eftersom jag var lite kort på ägg så tillsatte jag ungefär 1 dl flytande smör/rapsolja och det funkade, jag tycker tom de är bättre än tidigare varianter, lite snällare mot plomberna om inte annat. Saltet är en höjdare i receptet, skall köpa mer ägg och mjöl imorgon och starta skorpfabrik!

120 g sötmandel 1/3 malen 2/3 hackad, jag använde matberedaren
2 ägg
2 dl farinsocker
1 tsk salt
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 dl torkade aprikoser, hackade
100 g vit blockchoklad, grovt hackad

Allting blandas ihop med elvispen, kanske du har bättre tur än jag, tillsätt annars 1 dl flytande margarin, eller smält smör. Dela i tre bitar och försök få dem till något tillplattade längder som är lika långa som bredden på plåten.
Grädda 200 grader ca 15- 20 minuter, osäker på hur lång tid det tog. Låt dem svalna något , skär dem sedan i sneda skivor och eftertorka i 100 grader med luckan på glänt.

Mandelskorpor

Detta är en mör kaka, inte alls som biscotti, jag brukar göra dubbel sats, för jag inser vad som händer om jag har ett hekto mandel i kökslådan. Har bakat dessa kakor i åratal och brukar tillsätta några droppar bittermandelolja i smeten också

100 g sötmandel, grovt hackad och lite fint
80 g smör
1,5 dl farinsocker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver

Rör smör och socker poröst och tillsätt äggen, ett i sänder, tillsätt resten av ingredienserna och klicka ut 3 längder, lika långa som plåtens bredd. Det gör inget om de är lite ojämna. Grädda i 200 grader ca 10 minuter tills de är gyllenbruna. Tag ut och låt svalna något, skär och eftertorka som Rosendalsskorporna

Etiketter:

söndag, februari 04, 2007

Mojitos i februari

Jag har skrivit om min kryddodling på balkongen tidigare. Så här års tittar jag inte ut så ofta, men igår tog jag mig en titt och sås att myntan har tagit fart, anledningen till att jag odlar mynta är att jag gillar att dricka mojitos på sommaren och så hackarjag ner lite i taboulle eller vattenmelonsalladen emellanåt. Just nu är jag inte sugen på mojitos, vilket är väldigt bra då jag inte har någon rom hemma.
Så här gör jag mojitos:

rejält med mynta muddras ( jag tror det heter så, man tar en lång sked och stöter myntan) med råsocker i ett stort glas. pressa ner limefrukter och rör lite, i med is och rom, och så sodavatten på det, sugrör och en varm balkong är de rätta tillbehören.

PS. Rosmarinen ser fin ut, det fanns annat gott också

Etiketter: ,

fredag, februari 02, 2007

Tandoorilax

Jag har jättesvårt att komma in på blogger och har nu tagit mig in genom att lämna en kommentar hos Kinna. Dessutom chansade jag och uppgraderade mig till den nya versionen så det är därför vissa bokstäver i länklistan ser lite lustiga ut.
Jag har ätit på slentrian sista tiden, det känns som om jag levt på kycklingfilé och gröna ärtor, men nu skall jag ta tag i det igen. I kväll har jag ätit en GI måltid vilket innebär att jag inte gitit koka pasta, ris eller dyl...
Jag har testat euroshoppers laxkotletter fast jag egentligen vill köpa hela sidor och frysa in själv, dessutom föredrar jag fjärilar för att slippa benen så nu sitter jag och inbillar mig att jag har ett ben i halsen och kommer att kvävas.
Receptet som mina elever hittade i ICA förlagets Fiskkokboken är riktigt gott och jag tänker använda mig av detta till sommarens grillning också.

Tandoorilaxfjärilar

4 laxfjärilar á 150 gram, jag tog 500 g laxkotletter

2 pressade vitlöksklyftor
1 msk spiskummin
1 msk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar, hade ingen tog stark sås
0,5 dl olja
2-3 droppar röd karamellfärg, vilket jag tänker hoppa över nästa gång.

Marinera fisken 1 timme i kylen och stek den sen( eller grilla när det blir varmare ) servera med raita eller bara tjock yoghurt, citron och grönsaker ( jag kommer inte riktigt överens med Findus frysta haricots verts.
I alla fall så känns det somrigt att äta på min fina citrontallrik från Sorrento, tyvärr syns inte citronerna på bilden, jo de skymtar lite på höger kanten

Etiketter:

La Couronne

Heter en trevlig restaurang här i Malmö. Den ligger ganska nära Triengeln på gågatan och har uteservering på sommaren. Bredvig porrbiografen skall man säga till gamla malmöbor så vet de var den ligger...
La Couronne är en systerrestaurang till Brogatan som man når om man går genom passagen till höger om dörren, då passerar man även Miso, den veganska restaurangen.
Jag var där förra helgen och åt Moule frites, dvs kokta musslor och pommes frites, till efterrätt deras specialitet; créme caramelle. Om du inte kan ta dig dit och är sugen så hittar du ett recept på brylépudding här hos Kinna. Musslor kokar du så här:

Musslor, valfri mängd

Skrubba musslorna och släng de som inte är stängda eller som inte stänger sig när du knackar på dem.

Fräs lite lök och vitlök i olja i en stor gryta, häll på vitt vin och koka ihop tills nästan inget återstår, tillsätt hackad bladpersilja och musslorna, på med lock och koka tills musslorna öppnar sig. Jag vet inte hur lång tid det tar riktigt. När du äter sen så slänger du alla musslor som är stängda.

När jag var på Sicilien för många år sedan lärde jag mig använda musselskalen som tång och lägga dem i varandra när dem är tomma. Ser trevligt ut och tar mindre plats i soporna.

Sällskapet åt stekt biff av något slag med pommes frites och bearnaisesås och vaniljglass med chokladsås till efterrätt och även detta var mycket gott!

Etiketter: ,