söndag, oktober 29, 2006

Halloween

Jag är inte mycket för av köpmännen importerade högtider men jag gillar pumpor. Jag var i USA för 2 år sedan ungefär vid denna tiden, min kompis syster som vi bodde hos hade köpt en hel låda små pumpor väldigt billigt och lagt små arrangemang både ute och inne. Detta är prydnadspumpor och jag blev glad när jag hittade dem för några veckor sen i Kivik.
Jag gillar pumpapaj också och skall försöka hitta mina två halloween kökshanddukar som jag köpte. Jag har dessutom en liten häxa och ett litet spöke som jag fått av mina brorsbarn när jag sytt dräkter till dem.
Vi var nere i Greenwitch village (stavning dagen till ära ) och tittade på Halloweenparaden eller rättare sagt försökte se något, det var en massa folk som var utklädda men själva paraden var uppbyggda jättedjur och annat som manövrerades av folk under ( antar jag )
Den roligaste utklädningen stod nog två killar för som hade svept in sig i otaliga meter plastfolie ( färgad plastfolie är för övrigt en kul souvenir att köpa med sig hem! )

Etiketter:

fredag, oktober 27, 2006

Oknådat bröd

Jag bakade matbröd häromkvällen från Annas mat. Brödet blev mycket gott trots att det bara innehöll vetemjöl, troligen tack vare lång jästid. Brödet ser så där härligt hemgjort ut och jag har funderingar om man inte kunde bre ut det på plåten och få lite "långpanneciabatta"

Det här behövs till 1 bröd

0,5 paket jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 dl ljummet vatten
8 dl vetemjöl

Rör ut jästen i vattnet tillsammans med salt och honung. Häll i vetemjölet och rör ihop det, bara rör ihop det, knåda inte, det blir en lös deg. Låt degen jäsa under handduk i 1- 2 timmar. Tippa försiktigt upp degen på en smord plåt och sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm ( enligt receptet ca 20 minuter ) sätts brödet in, efter 15 minuter sänks värmen till 125 grader och brödet får grädda klart i 40 - 45 minuter, låt svalna på galler.

Nu sitter jag och funderar över om man inte skulle låta det kalljäsa över natten... det får bli en annan dag, jag har kalkon på tining i min största bunke. Skall steka den och göra en sås på äppelmust och lite orientaliska kryddor, hittade ett recept i en amerikansk Bon Appetit som jag tänkte utgå ifrån.

Etiketter:

torsdag, oktober 26, 2006

Chokladfestival i Malmö

I helgen är det chokladfestival i Malmö, tyvärr utan mig. Provsmakning, försäljning, föredrag och demonstrationer utlovas. Legendarisk lokal. Mazettihuset. Jag var där i januari på "En slags nyårsrevy" med Gonza, Michael Wiehe, Sanna Persson och Emil Jensen. Mazettihuset är omgjort till kulturhus, det finns musikskola, utställningslokaler, nattklubb ( där showen var ) och faktiskt även chokladtillverkning. Jag har tom för mig att det nyligen har öppnat ett litet Mazettimuseum. I nattklubbslokalen och i trappan upp luktar det fortfarande choklad...
Det finns en dokumentärfilm som heter "En doft av choklad" som är gjord av Fredrik Gertten ( detta är ett ungefärligt namn ) Jag tror han jobbade på Arbetet innan de lade ner och gör nu dokumentärfilmer. Denna film handlar om en äldre dam här i Malmö som kom från ett hem där man från början var statare och sen fick pappan jobb på Kockum och såsmåningom fick familjen flytta in i ett sk. barnrikehus som faktiskt ligger granngårds med där jag bor. Hon berättar om sitt liv och mycket om hur det var att jobba på Mazettifabriken, men hennes första minne av choklad var när hon som barn gick förbi fabriken på väg till skolan och drog med fingret på fönsterblecken och sen slickade på det. Hennes berättelse är varvad med gamla filmklipp och reklamfilmer, och även grundarens barnbarn berättar minnen.
Jag kan själv komma ihåg att jag och en kompis gick förbi den tomma fabriken innan den blev ombyggd och att det luktade choklad.
Filmen har gått på TV och finns som köpfilm

onsdag, oktober 25, 2006

Rårörda lingon

Oj så suddigt det blev! jag var i Kristianstad på högskolan på en fortbildningsdag i bla Sapere och på hemvägen stannade jag i Tollarp och köpte lingon (frysta) Det finns en slags grönsaksaffär a la Country Living, de sålde choklad också och ja jag köpte liksom Ingrid Marie och blomkål.
Lingonen har jag rårört och idag blev det Franska rårakor ( grovt riven potatis med hackad lök, hålls ihop med lite ägg, rejält med salt och svartpeppar, stekes ) Rårörda lingon är en höjdare, sockra efter smak och rör och mosa lite. Jag vill ha dem så att de fortfarande är lite sura.
En av föreläsarna en etnolog från Grythyttan, fast han var från Uppsala, berättade att han var inblandad i ett projekt någonstans långt norr ut där man skulle börja tillverka lingonsylt. Man hade letat smaker i lingonsylt och hittat förutom vanilj som var dominerande, mossa och vitmossa och några andra som jag inte kommer ihåg.
Jag har haft loppisrunda idag och köpt Annas kokbok som jag inte har, jag tror att den har blivit kvar på någon skola, så just nu har jag oknådat bröd i ugnen på gräddning. mer om det nån annan dag

Etiketter:

söndag, oktober 22, 2006

Cannelloni med spenat och ricotta

För ett tag sedan köpte jag ett nummer av laga lätt eftersom Olive inte hade kommit ut.
Det fanns ett uppslag som verkar vara lite trendigt i många tidningar nu; visa bilder på 5 saker du köper i affären och så får du en snabb måltid av dessa. I det här fallet var det bladspenat, ricotta, färska lasagneplattor, färdig tomatsås och ost. Jag tog ett av mina gravade laxpaket och hackade ner också och det var tur för annars hade det nog inte smakat mycket trots ivrigt saltande och pepprande, dessutom kokade jag egen tomatsås ( 0,5 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 buljongtärning, peppar, oregano) som jag mixade.
Jag har aldrig köpt färska lasagneplattor tidigare, 12 st stod det i receptet och jag fick 2 längder som delade sig ganska bra i vecken.
Jag gillade att rulla in fyllningen istället för att fylla rören, men nästa gång skall jag fylla med något annat, kanske bre ricottan över ( blandad med rejält med parmesan eller ganske grönmögelost) och ha tomatsåsen i botten.

Canneloni med spenat och ricotta enl. tidningen 4 pers

500 g fryst bladspenat, tinad
1 burk ricotta, 250 g
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
olja till att pensla formen
1 fpk färska lasagneplattor ( 12 st ? )
1 burk tomatsås, 500 g
2 dl riven ost

Krama ur spenaten och blanda den med ricottan och salt och peppar
Dela lasagneplattorna i bitar om de inte är i 12 bitar och lägg en klick fyllning, rulla ihop och lägg i en oljad form.
Bred tomatsåsen över, strö ost över, in i ugnen 200 grader 20- 25 minuter.

Nu kommer jag ihåg att jag har ett recept från min krativa matlagningskurs med broccoli och soltorkade tomater, skall försöka med det nästa gång för jag kommer ihåg det som gott, där var det en ostsås med ädelost i. mmm...

Jag skippar cyberkocken då mina favorithöns slutat värpa, ingen tigger längre på sina bara knän att jag skall göra en insats så deras zucchinibestånd inte förfars, och den enda frukt jag är sugen på förutom äpplen är kvitten, men eftersom det är Eid på måndag och tisdag var det Såååååå mycket folk på Abdos igår att jag skjuter upp gelékoket så jag hinner tigga burkar också.
Jag tänkte däremot baka Clivia´s och Chocolate and Zucchinis yoghurtkaka!

Etiketter: ,

fredag, oktober 20, 2006

Släng dig i väggen Kaffe Fassett

Etiketter:

Äppeldricka

Äppeldricka har varit på tapeten hos Tre tjejer i köket, en av tjejerna hade barndomsminnen av en äppedricka som hennes mamma gjorde och som skulle smaka som äppel Mer. Nu är det väldigt länge sen jag drack äppelmer... men denna dricka smakar väldigt mycket Aroma. Vilket är lite kul, skall göra en ny sats på Ingrid Marie senare. Förutom så här vackert i ett Helga kristallglas har jag druckit den varm, vilket också är gott. Nu har jag stoppat ner en kanelstång i en halvliters flaska och ser fram emot vad som skall hända. Jag skall frysa min dricka annars rekommenderar Vår kok bok, där receptet kommer ifrån tillsats av 2 krm natriumbensoat och då skall flaskorna hålla 2- 3 mån i kylskåp.

Äppeldricka 1- 1,25 l

1,5 kg äpplen, gärna fallfrukt
1 liter vatten
1 tsk askorbinsyra
1 msk citronsyra

2 dl socker/ l avrunnen saft

Riv äpplena eller mal dem, hela äpplet inkl skal och kärnhus. Blanda det med vatten och askorbinsyra i en bytta av något slag och låt det stå kallt 1 dygn. Rör om då och då ( gjorde inte jag, gick bra ändå ). Sila drickan, mät den och tillsätt citronsyra och socker och rör tills det löser sig.
Späd den med lika delar vatten vid serveringen och enligt boken är den även lämplig till bål och drinkar!

Etiketter:

måndag, oktober 16, 2006

Pesto monk bread


Anne bakade en slags butterkaka men bakad av bollar som rullades i socker och kanel. Jag blev lite inspirerad men ville göra en salt version. Jag gjorde en vanlig matbrödsdeg på 3 dl vatten, lite olja, 1 tsk salt, gnutta socker, 25 g jäst och vetemjöl special. När jag bakade ut den penslade jag bollarna med pesto och packade dem tätt i en 2 l form, det fick jäsa 30 minuter i formen och gräddades sen i 225 grader 30 minuter. Jag strödde lite pinjekärnor över men de flesta trillade bort när jag stjälpte upp brödet. Det blev ett slags väldigt luftigt milt smaksatt brytbröd som jag kan tänka mig att baka igen

Etiketter:

laxskinn igen nu med bild

Dessutom är detta inlägg nr 100!
Se inlägg 101 om brödet!

Etiketter:

söndag, oktober 15, 2006

Stekta laxskinn

Jag har ätit en sallad med gravad lax och stekt laxskinn vilket tycks vara väldigt okänt för de flesta. Kameran hade precis batteri till att ta fotot men inte till att ladda in det i datorn.
Jag gillar lax och försöker köpa en hel sida som jag sen fryser in i portionsbitar. Senast fick jag för mig att jag skulle grava lax också, så jag började med att fjälla laxen med baksidan på en kniv, sen skar jag bort ungefär halva biten ( skärtbiten ) som frös in i bitar inlindade i plastfolie, nu hade jag precis 1 kg lax och ett hela halva laxskinnet, på med 4msk socker, 4 msk salt, massor med krossad vitpeppar och en kruka dill, vik över laxskinnet och låt ligga i kylen 1,5 dygn, vänd det en gång. Sen skar jag upp laxen och stoppade in den i frysen i små paket, observera att lax skall frysas för att ta död på ev parasiter, vanligtvis gör man det innan gravningen.
Sen tar man och klipper laxskinnet i 1,5- 2 cm breda remsor, dessa stekes sedan i en het stekpanna tills de blir knapriga. Jag har även haft dessa i frysen ett tag
Jag berättade för en kollega att jag åt laxskinn och hon sade sig få kväljningar i samma mening som hon erkände att hon åt fläsksvålar.
(Jag har hört att man skall kunna garva fiskskinn med hjälp av olivolja, är det någon som vet nåt om detta blir jag väldigt tacksam)
Jag bestämde mig för att köpa gravlaxsås. jag har alltid trott att hovmästarsås och gravlaxsås var samma sak men i affären hade Druvan båda sorterna, jag tog gravlaxsåsen eftersom färgen var trevligare och eftersom hovmästarsåsen hade utgånget datum...
Så snart det slutar blinka i laddaren skall det komma en bild!

Etiketter:

Lugn och ro

lördag, oktober 14, 2006

Grön tomatmarmelad

Kinnas gröna-tomatmarmelad har jag hunnit koka idag och den är verkligen frisk och god. Jag hade 800 g tomater som jag hackade i matberedaren och använde cirton och ingefära till 1 kg och dessutom 1 tsk melatin. Nu skall jag sätta fina etiketter på en del burkar för att kunna ge bort i present. Dessa köpte jag när jag var i USA för två år sedan: Den nedre högra är väl ingen höjdare men de andra gillar jag!

Etiketter:

Åla mörker

Ålamörkret ligger djupt över Skånes östra kust. Hånsa och hans fru Maria arrangerar troligen de bästa ålagillena längst hela kusten. Maria som heter Blombärg i efternamn är dessutom en av de skickligaste konstnärerna på påskens konstrunda. Att hon jobbar i textil gör saken bara intressantare för mig.
Om man är på ålagille hos dem kan man även få musikunderhållning av Hånsa och hans All star band ;-) !!!
Själv gillar jag ålsoppa, ålaladåb och stekt ål men är glad om någon annan anrättar dem. Rökt ål kan jag vara utan men pappa köper alltid den av Hånsa! Nu kommer den stora frågan: Hur har jag ätit ålen tillagad idag?
Svaret är att jag inte har ätit ål utan stekt rödspätta som hamnat i ålanäten av misstag ( sett från spättans synvinkel ) . Panerad i vetemjöl och stekt i smör/rapsolja och sen lite salt och riven pepparrot till. Enkelt och gott!

Etiketter: ,

Quinua kaviar

Jag bläddrade lite snabbt i någon Voltaire kokbok på bibblan och såg detta. Det är mycket enkelt, kokt quinoa blandat med tapenade. Det är inte kaviar men det är mycket gott och står sig bra på egen hand. Kommer att bli en favorit i framtiden tillsammans med hommus och baba ghanouch ( Nu var det det där med stavningen igen...)
Basilikabladen kommer från balkongen där det fortfarande finns en fin kryddträdgård tack vare att det fortfarande är så varmt. Igår var jag på Kallis och badade och det är 15 grader i vattnet, helt fantastiskt!
Det som är så fantastiskt med basilikabladen är att för första gången sen smällen så känner jag att det smakar basilika, och eftersom det är en av mina favoritkryddor så känns det jätteroligt.

onsdag, oktober 11, 2006

Blåbärskaka

Jag såg att Anne bloggade om blåbär, själv har jag inga men tänkte ge recept på enligt min mening godaste blåbärskakan. Äggvitorna får blåbären att hålla ihop och har ingen liknelse med maräng. Receptet är ursprungligen tyskt och kommer från en Allt om mat på 70-talet tror jag. Som andra tyska kakor, servera vispad grädde till.

Blåbärskaka

pajdeg:
4,5 dl mjöl
150 g smör eller margarin
1 krm salt
3 äggulor

fyllning:
3 äggvitor
1 dl socker
1 l blåbär

Gör pajdegen och klä en form med löstagbar botten med den.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner socker och blåbär i det. Fyll skalet och grädda i 200 grader ca 50 minuter.

Etiketter: ,

tisdag, oktober 10, 2006

Ricottaplättar

I ett avsnitt av Nigellas sommarmat lagar hon ricottaplättar i ett fantastiskt kök i ett sommarhus ( sommarstuga passar inte in här!) och för länge sen gjorde jag plättarna med Kesella och tyckte att de blev lite sura, jag kommer inte ihåg om det var den magra eller den med 10% fett. Jag har gått förbi ricottan på MAXI många gånger och förra veckan köpte jag en förpackning och testade sen receptet och de är verkligen lätta som luft, jag har ätit dem i matlåda också och det är också mums. Nu fick jag en idé om att testa kesellan igen och då måste jag GENAST köpa kesella så på väg hem från magdansen ( Jag är nybörjare och riktigt dålig, men har kul ) igår kväll gick jag in på min lilla lokala konsumbutik och köpte Kesella vanilj som jag ännu inte testat. Detta är originalreceptet:

Ricotta plättar 25 st

250 g ricottaost
1,25 dl mjölk
2 stora ägg, separerade
1,75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt
2 tsk jordnötsolja

Rör ut ricottan med mjölk och äggulor, tillsätt de torra ingredienserna och vispa vitorna till skum, vänd ner det och stek små plättar gyllene på båda sidor.
På bilden är det djupfrysta hallon som är rårörda med lite socker men det är också gott med jordgubbar, mixa dem gärna med sockret

söndag, oktober 08, 2006

Syltade gröna tomater

Kinna syltade tomater för ett tag sen så när jag var i Kivik förra veckan köpte jag lite gröna tomater. Receptet kommer från en jättebra bok som har några år på nacken nu och heter Skördefest och är skriven och fotograferad av Siv och Key L Nilsson. Jag var på en snabbvisit över natten hos mina föräldrar igår och nu har jag köpt lite mer gröna tomater för det finns ett recept på lökoch tomatsallad också. Bilden är jättesuddig men man ser i alla fall hur simmigt söt den kryddiga lagen är.

1 kg små gröna fasta tomater
vatten

Lag:
2 dl ättikssprit
3 dl vatten
5 dl strösocker
10 hela nejlikor
6-8 kryddpepparkorn
1 bit ingefära
2 bitar kanel

Skölj tomaterna, tag bort fästet och pricka dem med en gaffel 3 ggr. Lägg dem i kokande vatten och låt dem koka ca 5 minuter och därefter rinna av.
Blanda alla ingredienserna till lagen i en kastrull och låt det koka upp, rör så att sockret smälter och skumma.
Lägg i tomaterna och sjud tills de är knappt mjuka 6- 8 minuter beroende på storlek. Tag upp tomaterna och lägg dem i en burk, koka lagen en liten stund till, skumma och häll den över tomaterna. Låt stå i 2 dygn.
Slå av lagen koka upp den på nytt, skumma och häll över tomaterna igen. Låt kallna och förvara i kylskåp, smaka gärna på en tomat när du hällt över lagen andra gången!

Etiketter:

fredag, oktober 06, 2006

Leva i två världar



På Malmö museum pågår det en utställning som heter "Leva i två världar" och handlar om unga romer, judar och samer och för utställningen har man byggt upp kök som ska visa på att de två kulturerna samsas. Jag var där idag med min Mångkulturella mat klass och tittade och givetvis glömde jag egen kamera så bilden kommer från museets hemsida och visar det judiska köket. I två av köken finns kylskåp och i samens kök finns en frys och här kan man öppna och titta på vad som finns där, i övrigt är allt fastklistrat utom müslin i det judiska köket ( burken är dock fastklistrad), dessutom fanns det en lös plastclementin och en lös diskborste, Gissa hur jag vet detta! Dessutom fruktar jag att den klämda kaviartuben i det judiska köket inte var klämd när vi kom!

Jag tycker utställningen var sevärd och förutom den finns det jättemycket att uppleva i resten av museét bla hur det känns under en jordbävning. Mitt emot museét finns Café Zenit där man säljer rättvisemärkta produkter och ordnar föreläsningar mm. Dessutom ligger här fiskehoddorna där man kan köpa färsk fisk på förmiddagarna.

Etiketter:

onsdag, oktober 04, 2006

Pannkakor med lönnsirap

Som nittonåring åkte jag till USA som aupair. Första morgonen fick jag lära mig göra French toast som vi åt med sirap. Jag tyckte det var mycket märkligt, numera äter jag det ibland och tänker nostalgiskt på Kramer mot Kramer när Dustin Hoffman skall göra det till sonen första morgonen och försöker blöta brödskivan i ägget i sin mugg.
Senare lärde jag mig laga pannkakor som vi på klassiskt amerikanskt vis gjorde på pulver och spetsade med lite vaniljessens. Det händer att jag blir sugen på detta en eller två gånger om året som nu i helgen. Nu vill jag inte ha pulvermat och när det gäller den här typen av mat så finns det bara en person som publiserar dem utan att blinka!

Nigellas Amerikanska pannkakor

2 msk smör/rapsolja
3,75 dl vetemjöl
2 rågade tsk bakpulver
1 tsk socker
1 nypa salt
3 dl mjölk
2 ägg

Blanda ihop alltsammans och stek små plättar, vänd dem när det börjar bli bubblor på andra sidan. Servera med lönnsirap.

Jag kommer ihåg att ungarna alltid skulle doppa pannkakorna i sirap och eftersom de åt väldigt långsamt så sög pannkakorna upp en massa sirap och så skulle de ha lite till, något av en ond cirkel.
Något som jag inte ätit sen jag kom hem är mackor med jordnötssmör och sylt.
Man åt sylt gjord på vindruvor, senare har jag fått veta att detta var något som man skickade till sina soldater under andra världskriget och när de sen kom hem blev det efterfrågan på det och idag är det en favorit.

Burmesisk kycklinggryta

Det var tänkt att månadens kycklinggryta skulle bli indisk men med hjälp av Markus Aujalay eller rättare sagt hans pappa så blev det denna version. Jag tvekade ett tag för receptet innehåller kokosmjölk och det står inte precis på min lista över 5 saker jag vill äta innan jag dör, men när det blev lite uppsaltat och syran från citronen kom till så blev det riktigt gott. Styckad kyckling ser inte så där aptitligt ut så jag tog kort på såsen som jag valde att sila pga de många kryddorna. Jag redde dessutom såsen med majzenamjöl.

1 kg kyckling, styckad utan skinn, min vägde 1,5 kg
1 finhackad gul lök
3 vitlöksklyftor, finhackade, jag tog hela
1 liten bit ingefära, skalad och hackad, jag tog hel
rapsolja till stekning
2 tsk gurkmeja
0,5 tsk kardemummafrön, jag tog 10 baljor
1 tsk korianderfrön, lätt stötta, här blev det lite malet istället
5- 7 hela nejlikor
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk
saft från 1 citron
salt
majzena till redning

Fräs löken i oljan, tillsätt kryddorna och fräs även dem. Tillsätt vattnet och kokosmjölken och låt det koka upp, lägg ner bitarna av kyckling och låt sjuda 20- 25 minuter eller tills kycklingen är klar. Tag upp den och red av såsen med majzena, smaka av med salt och pressa ner citronen. Sila.
Markus steker även kycklingen, något som jag hoppade över

Etiketter:

söndag, oktober 01, 2006

Mera knäckebröd

Jag har fortsatt baka knäckebröd och använt mig av receptet på medelhavsknäcket men bytt ut rosmarinen mot en kryddblandning som heter Örtagårdskrydda, dessutom så tycker jag det blir mycket bättre nu när jag använde kruskaveln. Till de runda kakorna har jag delat degen i 8 delar och kavlat ut 2 åt gången när jag satt in plåten innan i ugnen så har de fått jäsa lite innan gräddningen, sen har jag eftertorkat dem med luckan på glänt.

Etiketter:

Frukt-kokos och nötkakor


För ett tag sen lånade jag Mette Ankarloos bok "Medelhavsmat för svenska kök" och det blev kärlek vid första ögonkastet, jag lämnade såsmåningom tillbaka den och har nu lånat "Maten hemma" och det blev inte samma ögonblickliga ( kan man säga så ) känsla med efter ett tag växer den . Jag bakade hennes frukt och kokoskakor men slängde ner 1 dl hasselnötter också, kakorna är mycket goda och lite sega.

Frukt och kokoskakor

200 g smör
2 dl strösocker
3 msk sirap
1 dl havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Kör smör, socker och sirap i en matberedare tills det blir jämnt, kolla smörklumpar! Blanda ner övriga ingredienser och hacka det så att det blir en deg med lite bitar i. Tag upp det på bakbordet och dela i 3 delar, rulla med lätt hand ut delarna till längder som bakplåten. grädda i 200 grader ca 20 minuter och degen flyter ut, låt svalna lite och skär i sneda bitar