fredag, september 29, 2006

Amelie från Montmartre



Jag var på fortbildning i kreativ matlagning på högskolan i Kristianstad igår och tog en mängd kort bla ner i kantinen med röda linser, då kom jag att tänka på en av mina favoritfilmer där Amelie älskade känslan av att stoppa ner handen i säcken med linser hos grönsakshandlaren.

Jag var i Paris för knappt ett år sedan och hade ett litet rum i närheten av Montmartre högt upp och kunde titta ut över takåsarna, jag kände mig nästan som Amelie fast lite mindre rosa.

torsdag, september 28, 2006

Gott om äpplen?

Årets äppeltavla heter Äppel päppel pirum parum. 35.000 äpplen av 7 sorter. Är du intresserad titta på detaljstudien. Förutom äpplen behöver man spik, för själva tavlan är i trä med fastsatta spikar som man fäster äpplena i.


Etiketter:

söndag, september 24, 2006

Flytande Peps

Nej det är inte Peps Persson utan godiskulorna i pastellfärger med mintchokladinnehåll. Detta är en post på temat vad åt jag förr, i detta fall drack. detta är flytande godis!

Grasshopper
0,5 dl vispgrädde
0,25 dl grön mintlikör
0,25 dl vit kakaolikör

Blanda detta i en shaker med is och häll upp i martiniglas. Observera att det måste vara vit kakaolikör anars bli drinken inte pepsgrön ( den nyansen kom aldrig Bengt Grive på! )

Etiketter: ,

...och nu blir det cyberkocken...

dock utan bild tyvärr, vi, dvs kameran och jag är inte riktigt överens när man skall tala om att det är dags för laddning av batteriet, jag tycker att det borde vara som på mobilen dvs staplarna blir mindre, medan kameran tycker att nu är det så!
Receptet kommer här i alla fall , det är en kombination av gammal goding och ny kärlek och känns inte ett dugg italienskt.

Apelsinkyckling med quinoasallad

Apelsinkyckling 2 p

2 kycklingfiléer
1 msk svarta sesamfrön
smör/rapsolja till stekning

marinad:
0,5 dl apelsinjuice, pressad eller från tetran
0,25 dl pressad citron
2 tsk färsk finhackad ingefära
1,5 msk mango chutney
0,5 msk mango balsamvinäger
0,5 tsk sesamolja
några droppar chiliolja ( börjar bli tjatigt, jag vet med den är så bra ), funkar säkert bra med flakes eller färsk strimlad, harissa el dyl
0,5 tsk salt

Blanda samman ingredienserna till marinaden.
"panera" kycklingfiléerna i sesamfröna och bryn dem i en stekpanna, stek dem färdigt i ugnen i 200 grader ca 20 minuter. Häll över marinaden och låt stå till nästa dag eller åtminstånde från morgon till kväll.
Skär upp dem lite på snedden och lägg dem ovanpå quinoasalladen

Quinoasallad 2p
1,5 dl quinoa
4 soltorkade tomater, marinerade, skurna i 4 delar
10 cm gurka, skalad och utan fröhus, tärnad
2 salladslökar, finstrimlade
0,5 dl finhackad persilja
1/2 kruka basilika, bladen finstrimlade
1 dl grovt hackad rucula
3 msk olivolja
1,5 msk mango balsamvinäger

Koka quinoan i saltat vatten i 15 minuter eller tills den känns klar, smaka på den så att den är tillräckligt salt. Låt den kallna och tillsätt övriga ingredienser och smaka ev av med lite salt.

Modern potatisgratäng

Modern och modern, receptet kommer från en gammal ICA kuriren och kanske är det modernt igen för det är nog publiserat på 80- talet.
Det blev ingen bild men det ser ut som vilken potatisgratäng som helst, räcker till 4 personer och det moderna är att man inte använder grädde utan 3% mjölk och kokar potatisen med mjölken först.

Modern potatisgratäng

1 gul lök, kvartad och skivad i tunna skivor
smör/rapsolja till stekning
10 potatisar, 750 g
4 dl mjölk, 3 %
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
rejält med svartpeppar från kvarnen
chiliolja, spiZe är stark och bra!
riven ost att strö över

Fräs löken i fettet och tillsätt mjölken och tunnskivad potatis, riv eller pressa ner vitlöken, salta och peppra, droppa i lite chiliolja, låt alltsammans koka på svag värme under nätt omrörning i ca 10 minuter, använd teflonpanna eller annan belagd panna. Smaka av om det behövs mer kryddor och häll det sedan i en smord ugnsform, strö ev ost över och sätt in i 225 grader ugn och grädda tills den fått fin färg och potatisen är klar, ca 20 minuter.

lördag, september 23, 2006

Inte cyberkocken



Jag berättade innan att jag köpt 2 tidningar från 1992 och det är lite kul att läsa dem och se vad som hänt sen dess. Bla kan man läsa att Amaro inte finns i Sverige utan man kan nog ta Gammeldansk eller Jägermeister istället, om man tittar i gamla kokböcker blir man nästan lite paff när man ser konserverade champinjoner i ingredienslistan.

Jag har den senaste veckan funderat lite kring vad man lagade för mat förr, och då menade jag inte i det gamla bondesamhället utan vad jag lagade förr.

När jag gick på gymnasiet hade jag en klasskamrat vars pappa gjorde en jättegod kycklingpaj, som vi aldrig lyckades få receptet på. Jag kommer ihåg att de var äggstanning, grillad kyckling och paprika. Sen funderade jag länge på om det var tomater och färska champinjoner, tomater tror jag inte och med tanke på när detta var så tror jag inte det var champinjoner. Men jag blev sugen på kycklingpaj så det är vad jag gjorde.

Upphottad, italieniserad kycklingpaj

Pajdeg

1,75 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

80 g smör

4 msk kallt vatten eller lite till

Fyllning:

0,5 grillad eller stekt kyckling i mindre bitar

1 gul lök, halverad och skivad

2 paprikor, strimlade

matfett till stekning ( smör/rapsolja )

10 marinerade soltorkade tomater

10 svarta oliver

0,5 kruka basilikablad

1 mozzarellaost

3 ägg

3 dl mjölk

1 tsk salt

några droppar chiliolja eller strö flakes över fyllningen

Blanda samman mjöl och salt i matberedaren och kör ner smöret så det blir finfördelat, tillsätt kallt vatten och arbeta ihop degen. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, nagga den och låt den vila i kylen 0,5 timme. Förgrädda den sedan i 200 grader ca 15 minuter.

Fräs lök och paprika i matfett ett par minuter bara så att de mjuknar. Fördela det i pajskalet, lägg basilikabladen, lätt rivna ovanpå och sedan kycklingen, strimla tomaterna och fördela dem och oliverna över, skär mozzarellaosten i små bitar och fördela även dem över fyllningen, tag ett par rejäla tag med svartpepparkvarnen. Blanda samman ägg, mjölk, salt och chiliolja och slå det över. Grädda klart i 200 grader ca 30 minuter. Rosta pinjenötterna och strö över dem vid serveringen.

Det var meningen att detta skulle bli bidraget till Cyberkocken men eftersom det inte är ett dugg förvånande så bestämde jag mig för att göra en rätt till och den kommer senare

Shoppingrunda

Jag har varit på stan för en fönstershoppingrunda, det är lön på torsdag. Jag skulle leta efter glas till min mamma som fyller år och har önskat sig vardagsglas. Hon är hjärtligt trött på den sort hon har, ni känner säkert igen duralex med 4 löv som står på högkant! pappa tycker att de duger bra så jag har lovat att fixa saken.
Baltzarsgatan i Malmö är en riktigt bra shoppinggata, där finns Verner och Verner, Charlotte Trend, en porslinsaffär med Höganäs- Ittala mm och även Oil and Vinegar som jag bloggat om tidigare och som jag fortfarande inte förstår varför de existerar. På porslinsaffären hittade jag riktigt snygga Ittala glas, lite randiga som kommer att bli bra.
Vill man shoppa kläder och skor är detta en bra gata också, dessutom runt hörnet på Kalendegatan ligger stans finaste tygaffär som även har gourmégarn och tvärs emot ligger en chokladaffär, vilket kan vara bra att veta då man på Charlotte Trend kan köpa en egen chokladfontain för 600 kronor tror jag, jag tror också att man skall försöka dölja dess bas på något vis för den var inte vacker. Nu har jag sån tur att min tandläkare finns ovanpå chokladaffären så jag behöver inte ens tänka tanken att köpa vare sig fontainer eller choklad.

Lammfärssoppa med potatis och pepparrot


Gårdagens middag blev lammfärssoppan från Markus Aujalays bok mat hemma och på krogen. För recept och kommentarer gå till Viktoria för jag har inget mer atttillägga förutom att det var slut på persiljan.

Etiketter: , ,

Smulpaj och vaniljsås


Detta är vad mina 9:or fått laga de senaste 2 veckorna och trots detta blev jag ändå sugen. Det är en vanlig hederlig smulpaj från Vårkokbok med havregryn, fast jag har minskat ner degen med hälften, jag gillar när det är mycket frukt i pajerna och så har jag haft lite bakpulver i för extra fluff . Alltsammans skall räcka till 4 personer.

Smulpaj med äpple

5 äpplen i klyftor ( i detta fallet mina sista Discovery )
2- 3 msk socker
kanel efter tycke och smak

degen:
0,75 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
1- 1,5 msk socker
0,5 tsk bakpulver
50 g smör

Klyfta äpplena direkt i en smord form, strö över socker och kanel.
Blanda samman de torra ingredienserna till degen i en bunke och fördela smöret i det, strö över äpplena.
15 - 20 minuter i 225 grader

Vaniljsås, enkel

1 ägg
2 msk socker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
5 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Blanda alltsammans utom vaniljsockret i en bra tjockbottnad kastrull, låt alltsammans sjuda upp under omrörning av främst bottnen tills det tjocknar, ställ i kallt vattenbad och strö lite socker över för att förhindra skinnbildning. När den kallnat smaksätt med vaniljsocker. Jag använder alltid mer än 1 msk
Låt såsen bli riktigt kall i kylen, ev kan man späda den med mera mjölk om den blir för tjock. Receptet kommer från potatismjölspaketet

Etiketter:

onsdag, september 20, 2006

Shopping vid skral kassa

Jag har varit på en av mina favoritloppisar idag och handlat en kruskavel ( 5 kr ), en silikon bakform ( 10 kr ) en bakbok från ICA bokförlag ( 10 kr ) och två mattidningar från 1992, fest och vänner ( 10 kr ).
Denna loppis ligger i industriområdet mellan Rosengård och Sorgenfri och drivs av Erikshjälpen, bra priser, rotation och trevlig personal.
Min andra favvoloppis är Sopstationen som ligger i Konsums gamla kryddfabrik bakom järnvägsstationen. Det luktar fortfarande kryddor i lokalen. Den drivs som dagcentral och även denna har bra priser, rotation på grejorna och trevlig personal.
Även om jag inte gillar Myrorna så är jag där ibland ändå, de har två affärer, en på Södra Förstadsgatan mellan Triangeln och Möllevångstorget och en på Ystadvägen. Det är dyrare, de tror att de är små antikhandlare och ibland kan prissättningen bli löjlig.
På Erikshjälpen idag var det flera bra saker som jag INTE köpte bla hade de ett rånjärn för 55 kronor, anledningen till att jag inte köpte detta var att jag har redan ett, dessutom har jag ett jättebra rånrecept som jag fått av min ex- svärmor

Rullrån ca 25 st

2 ägg
1,5 dl socker
130 g smält smör
3 msk kallt vatten
saft av 0,5 citron
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl

Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt resten av ingredienserna, låt smeten svälla lite och grädda sedan rån ovanpå spisen. Rulla ihop dem medans de är varma.

Jag har smaksatt smeten med både vanilj, kanel och kardemumma.
Min pappa gillar dessa och jag skall hem nästa vecka, jag tror jag skall baka i helgen.

Etiketter: , ,

Irakisk militärmat

En av mina gamla elever heter Hassan, när han skulle laga en rätt som var typisk för sitt hemland gjorde han ungefär så här:

Gröna linser och ris koktas i saltat vatten ca 20 minuter, låt det rinna av och lägg upp på ett fat. Lägg mycket brynt lök över och servera yoghurt till.

Han berättade att detta var vad man fick när man gjorde lumpen i Irak, deras motsvarighet till ärtsoppa ( öven kallad kulsprutevälling ) Jag tyckte detta var väldigt gott och tog inspiration och gör numera ofta min risotto med linser, det blir matigare och konsistensen får en kick, löken brukar jag fräsa med från början.

tisdag, september 19, 2006

Good old american traditions

Att amerikans mat kan vara lite märklig ibland har vi väl alla stött på, för några år sedan fann jag i Country Living ( som jag bloggat om tidigare ) ett recept på Pickled watermelon rind, jag har senare funnit ett recept i Sheila Lukins USA kokboken, men i CL hade matredaktören fått fnatt för istället för att skära bitar av skalet hade man tagit ut små figurer med olika mått, och givetvis var jag tvungen att prova. Man skulle skära bort det yttersta gröna på skalet och låta lite rött fruktkött vara kvar. Vattenmelonskal är mycket hårt! Min vattenmelon hade dessutom väldigt tjockt skal också och eftersom det var så hårt i kanten så tänkte jag att jag måste nog skära bort lite till för annars så kokar det mjukt ojämnt. Det är i det här läget som kortet är taget. vattenmelon kokar sönder väldigt fort, och långt innan kryddor, socker och vinäger tillsats.
Jag får njuta av mammas gurkor istället!

söndag, september 17, 2006

Nästan en tävling


Vad f-n sysslar människan med. vad är det hon håller i handen? Liten ledtråd kan vara att det var ett misslyckat försök men skam den som ger sig jag skall på det igen men vad är det och vad var det tänkt att bli?

lördag, september 16, 2006

Röd rissallad


Jag har i Köpenhamn köpt rött ris från Camargue och senare fyllt på förrådet i Kristianstad.
När jag är i Köpenhamn och är på väg till tåget brukar jag slinka in på IRMA i arkaden precis bredvid Tivoli och handla lite matvaror, De har ett brett och lite annorlunda sortiment med mycket ekologiska produkter, många av dem har numera faktiskt hittat vägen över sundet, men det är roligare att handla dem i Danmark.
Mycket förändras, nuförtiden finns tom Systrarna Greene i Malmö...

Riset blir rött därför att det är en speciell jordmån och kan användas som vanligt ris, fast i Frankrike används det mest till sallader. Allt enligt paketet. Jag trodde allt ris från Camargue var rött tills Anette berättade att det var den stora risodlingsregionen i Frankrike. Receptet kommer från paketet, fast jag blandade bönorna och löken i salladen och skar ner betydligt på olivoljan som skulle vara 1,5 dl

Sallad som i Camargue

250 g rött ris
5- 6 tomater
300 g gröna bönor
1- 2 rödlökar i tunna skivor
ev svarta oliver, helst provencalska!
Dressing: olivolja, vinäger ( sherry ) salt och peppar

Koka riset i vatten i 30 minuter och låt det stå på " blusset" i ytterligare 30 minuter, jag tror att det betyder att plattan skall stängas av och det får stå på eftervärme. Jag kokade mitt ris i buljong med lite timjan i tills jag tyckte det var klart, slå av vattnet.
Koka bönorna al dente
Lägg upp riset i mitten på ett stort fat, lägg bönorna runt om och ytterst tomaterna i "både" skär dem hur du vill om din danska har samma brister som min, eftersom jag handlat gula och röda plommontomater på bondens marknad skivade jag dem och blandade.
Strö sedan löken över alltsammans och dekorera med oliverna, slå sedan en dressing av olivolja, vinäger, salt och peppar över vid serveringen och ät det till lunch som förrätt eller som tillbehör till maten.
Själv lindade jag in torskrygg i bacon och stekte i ugnen, nästa gång skall jag steka det på spisen.
Oliverna är faktiskt burkoliver, grillade och inlagda i olja, inhandlade på Abdos här i Malmö

Etiketter:

Bondens marknad 3

Nu är det lördag och det är dags för bondens marknad igen, förra lördagen hoppade jag över men då rapporterade Alice Brax om vad som hände. Idag skall jag träffa Viktoria där. Vi har bestämt träff utanför Humanitetens hus klockan 10.30 så är det någon annan bloggare eller läsare som är morgontidig och bor i närheten så är ni välkomna att hänga på.
Själv håller jag på att äta mig ur frysen, matlådorna åker på löpande band, i fredags var jag så modig att jag åt av skolmaten, kycklingben kan de inte späda ut och reda så det gick bra att äta.
Nu har jag lite roligheter i min frys också så ikväll skall jag laga puylinser med baconlindad torskrygg. Har bloggat om det tidigare, men det är så gott!

Etiketter:

torsdag, september 14, 2006

Testing, testing

Detta är bara en liten test för att se vart alla länkar försvann sist jag postade och det var något strul med blogger
Nu är det lördag och datageniet i mig har varit i arbete ett tag och ändrat template att antal gånger för att försöka åtgärda felet. Sen fick jag för mig att länken til toilérna var väldigt lång så jag kortade av den och vips så funkade det igen, tyvärr så var jag inte så smart att jag kopierade mina länkar INNAN jag påbörjade detta så nu vet jag vad jag skall göra i eftermiddag!

tisdag, september 12, 2006

Toilé

Vad är en toilé ? Stötte på ordet i en liten brochyr från Santa Maria som jag plockade åt mig i somras. Jag har aldrig hört ordet i matsammanhang innan och efter att ha googlat, yahooat och altavistat , kommit in på lite textilsidor och en porrsite kom jag fram till att det har nog ingen annan heller...
Toile är ett slags försöksplagg i billigt matreal, tex lakansväv, sen finns det något slags papper, men sen mitt i alltsammans så hittade jag att toilé är det som kallas tyll i spetsar och då menar de kanske att detta flarn som det faktiskt är kanske blir lite håligt och då skulle det bli som tyll ??
Det kommer en länk här :toilé
En liten soppa med vallmotoilé. Verkar värt att pröva tycker jag.
Nu ställer jag mig den stora frågan om jag gör dem hälften så stora, kan jag kalla dem toiletter då? och varför heter soppan hallonsoppa?

fredag, september 08, 2006

Mångkulturell mat

I grundskolan finns det något som heter Elevens val och som innebär att eleverna skall göra en fördjupning i något ämne. Jag har i flera år tänkt att man kunde göra en kokbok men eftersom idéen legat och mognat ett tag så har den blivit till en blogg.
Idag var först egentliga lektionstillfället och jag hade gett dem en uppgift att de skulle intervjua någon person om mat den tyckte om eller hatade och dessutom ta med sig ett recept. detta hade hälften av dem gjort och det var en rolig blandning, en har intervjuat sin lillasyster och skall laga fattiga riddare, en har en polsk sallad från mamma och berättar om polskt julfirande, en har en rätt med surkål, köttfärs och ris som är hennes mammas favoriträtt, men som hon själv hatar och som jag inte riktigt fattar hur den tillagas. Förhoppningsvis skall alla vara igång nästa gång och då skall vi också börja laga mat, fotografera och börja blogga. Det skall bli spännande, jag återkommer med adress när vi kommit igång.
Jag var ute på IKEA förra veckan och köpte 5 tallrikar i olika färger till skolan och de flesta tycker att den limegröna skulle passa bra, jag är själv väldigt sugen på just den tallriken...det är nån slags kopia på jellybean men inte lika säker i nyanserna!
Jag startade dagen hos tandläkaren och tog en snabbtitt i Oil and Vinegars skyltfönster och såg att de hade snyggt porslin där också.

onsdag, september 06, 2006

Variation

Katten hälsar att sländor är trevlig variation i kosten!

Polsk touch

Här kommer två recept på polska kakor som jag har fått på gamla jobb, lite annorlunda men goda, jag skulle dock råda dig att hitta ett annat recept på chokladkrämen till Vallmokakan, jag har ett vagt minne att den inte var någon höjdare och med vår vana att äta mörk choklad så tror jag den behöver piffas till. Det skall vara blå vallmofrön och kolla så att de inte är för gamla. Jag har även ätit wienerbröd med vallmofyllning i Österrike och tycker att det är en intressant smak

Polsk Äppelkaka

6 stora äpplen, skalade och klyftade i en smord form
1,5 dl smält smör
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
mandel eller nötter. hackade att strö över

Blanda smör ( smält smör och måtta tills du har rätt mängd), socker, mjöl och bakpulver i en kastrull, värm men låt det inte koka, tillsätt ägget och rör smeten jämn, slå den över äppelbitarna och strö över nötter eller mandel.
grädda i 175 grader 20- 30 minuter

Serveras ljummen med vispad grädde eller vaniljsås eller glass om man föredrar det.

Vallmokaka
Gräddas i 30 cm form med löstagbar botten

250 g rumsvarmt smör eller margarin
3 dl socker
5 ägg, separerade
3 dl vallmofrön
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
250 g russin
1,5 dl gräddfil

Rör fett och socker poröst, tillsätt äggulorna ett i sänder och därefter gräddfilen.
Blanda samman de resterande torra ingredienserna och russinen och tillsätt det. Vispa vitorna till hårt skum och tillsätt dem till sist.
Häll i formen och grädda i 175 grader ca 1 timme.
Låt den kallna helt innan den delas i 3 delar och bred chokladkrämen emellan.
Glasera slutligen kakan med mörk choklad ( receptet säger blockchoklad )

Smörkräm:
150 g smör
2 dl florsocker
2 msk kakao
2 äggulor

Vispad grädde till denna!

Etiketter: , , ,

tisdag, september 05, 2006

QUINOA, QUINOA, QUINOA

Jag köpte för en tid sen hem quinoa, rökta musslor och konserverade persikor för det var ett recept i Buffé som gjorde mig intresserad. När jag skulle tillaga detta i går kväll insåg jag att jag i princip saknade alla andra ingredienser, så jag tog mina musslor och persikor, kokte lite morotsstavar och några gröna bönor med quinoan, lite rödlök, mandarinvinäger, olja, salt, peppar och snabbtinade lax från frysen som jag skippade rimmningen på och bara stekte rätt upp och ner. Det blev över av quinoan så jag kunde mata kollegor med på jobbet och äta som lunch.
Quinoa är så gott, utseende, konsistens och smak ( jag kokte i hönsbuljong ) jag är så glad att jag vågar prova nya saker för annars skulle jag gå miste om denna fantastiska råvara resten av livet. Kombinationen av de rökta musslorna och persikorna var dessutom suverän.
Till helgen tänkte jag testa en paellavariant på quinoa

söndag, september 03, 2006

Klimuffins

När jag var i USA för 2 år sedan satt jag sista morgonen på en diner och åt en veteklimuffins och har sen dess någon gång tänkt försöka själv
Mitt val föll slutligen på Steffis veteklimuffins från USA kokboken av Sheila Lukins, en helt underbar bok, det finns inte ett enda foto i den utan små patriotiska illustrationer i blått varvat med stjärnor i rött.
3,75 dl vetekli säger receptet och jag känner att jag får svårt att tugga redan, så jag börjar transformeringen av receptet som nu har blivit:

Karin och Steffie veteklimuffins

9 stora amerikanska muffinsformar

2 dl vetekli
3,25 dl lättfil
4 dl vetemjöl
0,75 dl grahamsmjöl
0,75 dl farinsocker
1 msk bakpulver
0,25 st malen muskotnöt
0,5 krm salt
1 dl russin, jag tog gula, man kan ha torkade blåbär eller körsbär istället
1 dl valnötter, grovt hackade
1 stort ägg
0,75 dl olja

Blanda först vetekli med lättfilen och ställ åt sidan.
Blanda samman de torra ingredienserna och frukten.
Rör ner ägget och oljan i kli-mjölkblandningen och rör försiktigt ihop smeten.
Klicka ut den i muffinsformarna och grädda i 200 grader ca 20 minuter.
De ser lite grådassiga ut och smular lite, men är goda, det känns som om pålägget finns i brödet när man biter i ett russin.

Knäckebröd

Jag skrev tidigare att jag skulle testa dillknäcket i Mersmak. Det har jag gjort det är de små runda kakorna till vänster.
Goda men inte bäst. Jag följde receptet men tog 1 tsk vanligt salt i degen

25 g jäst
2 dl ljummet vatten
0,5 dl rapsolja, fick bli jordnötsolja
1 tsk salt
2 msk dillfrön
2,5 dl fullkornsmjöl av dinkel
2,5 dl vetemjöl

Smula jästen, tillsätt vattnet och rör så den löser sig, tillsätt övriga ingredienser så det blir en smidig deg. Enligt receptet skall den bakas ut direkt, jag lät den jäsa till dubbel storlek. Dela degen i 4 delar och kavla ut en kaka 20 * 30 cm och sporra eller skär ut 12 bitar per kaka. Lägg på smorda plåtar, nagga dem och grädda i 250 grader ca 4-5 minuter.

När jag slog upp ögonen i morse och hämtade tidningen så hittade jag ett reportage om ett bageri i Onslunda som ligger på Österlen och som bla gör Charlie´s house knäckebröd som jag faktiskt har sett men inte köpt. Onslunda har jag åkt igenom många gånger, där finns dessutom en designaffär för danska möbler, man kan svänga till höger i Skånes Tranås om man kommer söderifrån och är på väg norrut, jag tror det står Gärsnäs på skylten.
I alla fall fanns det 2 recept med, ett på dinkelknäcke och ett på saffransskorpor, dinkelknäcke fick det bli!
lite surdeg om du har det, stod det i receptet, klart jag har! har inte alla det?
Det var värre med mjölsorterna, jag ersatte stenmalet rågmjöl och siktat dinkelmjöl med fint rågmjöl, tyckte det lät logiskt, dessutom kvartade jag receptet med tanke på en ugn...
Jag skall göra detta igen och tillsätta lite kummin för att det påminner mig om finn crisp smakmässigt men inte konsistensmässigt. Även detta är gott
Jag delade min deg i 10 bitar och bakade ut avlånga kakor, två per plåt.

Charlie´s house dinkelknäcke

1 liter vatten
100 g jäst
lite surdeg om du har det
2 msk salt
250 g stenmalet rågmjöl
650 g siktat dinkelmjöl
900 g fullkorn dinkelmjöl

Låt degen jäsa till dubbel storlek, kavla ut den 2 mm tjock och låt den jäsa i 20 minuter och grädda sedan i 250 grader ca 15 minuter.

Jag skall tillägga att jag var uppe klockan 6!
Efter ett tag blev jag inspirerad! Jag har sett massa kex som är smaksatta med olika kryddor i affären till kg-priser som närmar sig 200 kr. Kan själv! detta är en slags medelhavsinspirerade pinnar ( man måste variera kosten!) som ligger och eftertorkar på plåten. Jag har utgått ifrån Bråsta tunnbröd som jag bloggat om tidigare, så här gjorde jag:

Karins medelhavsknäcke

25 g jäst
2,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 tsk socker
1 tsk salt
1 msk torkad rosmarin
3 dl grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl

Gör degen och låt den jäsa till dubbel storlek, dela den i 4 delar och kavla ut delarna så de ryms på en plåt, skär den i bitar och sära på dem lite, låt jäsa 5- 10 minuter och grädda sedan i 250 grader ca 8 minuter, vänd på dem efter halva tiden. Eftertorka på eftervärmen när alla plåtar är gräddade.
Jag tycker detta recept är det bästa, framför allt blir konsistensen så bra, skall testa med att pensla och strö grejor över, nästa gång och lite andra kryddor i degen.

lördag, september 02, 2006

Prydnadspumpor och äpplen

Jag tog en tur till Bondens marknad även idag och köpte förutom Discoveryäpplen och prydnadspumpor ( visst är dom häftiga! ) Boels blå, lök, gröna bönor, spetskål och plommon.
När jag kom hem bestämde jag mig för att baka mormors äppelkaka, jag har ingen aning varifrån receptet ursprungligen kommer men mormor bakade den, mamma fick receptet och jag måste erkänna att jag många gånger varit trött på just denna äppelkaka, men idag bakar jag den inte enbart av nostalgiska skäl utan för att jag tycker den är god. Försök att trycka ner så mycket äppelklyftor som möjligt i smeten.

Mormors äppelkaka

1 ägg
1,5 dl socker
2,25 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin, smält och avsvalnat alt flytande, jag har använt flytande smör/rapsolja
3 äpplen, stora i klyftor
socker och kanel

Vispa ägg och socker pösigt tillsätt övriga ingredienser och häll det i en smord och bröad form, jag har använt en vanlig springform, mamma använde alltid stekpannan.
Tryck ner äppelklyftorna och strö socker och kanel över.
Grädda i 200 grader ca 40- 50 minuter tills stickan är torr.

Vi har alltid ätit kakan som den är, jag kan inte påminna mig att det har serverats grädde eller vaniljsås till just denna kaka.

Duken som syns på bilden är ett arv från mormor, den är blekt av tiden och lagad och passar egentligen inte i mitt hem men jag tycker väldigt mycket om den. Mamma har ett kort från 50-talet skulle jag tro, från morfars och mormors veranda när just denna duk ligger på, dessutom står kaffekannan och sockerskålen i koppar på bordet och de står uppe på ett av mina köksskåp numera.

Dill och tomatpasta


Jag brukar plocka åt mig gamla Buffé hemma hos mamma och nummer 8/2005 har legat ett tag och häromdagen provade jag Dill och tomatpasta. jag hade i en halv burk kräftstjärtar men kommer troligen inte att göra detta igen om jag inte blir väldigt fattig nån månad och vill ha variation på nudlarna, dillfröna tänker jag använda för att testa knäckebrödet i senaste Mersmak.
Är det trots allt nån som vill prova gör så här. det skall bli till 4 personer.

Ansa och skiva 1 purjolök, tärna 1 squash och fräs det i 1 msk smör, tillsätt 1 burk krossade tomater, 1 grönsaksbuljongtärning, 1 msk tomatpuré, 2 dl lätt creme fraiche, 1,5 tsk dillfrön och 2- 3 msk hackad dill. Låt koka 5 minuter och ät med pasta.

Etiketter: ,